ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φουντώνει ο πόλεμος των γερμανικών ΜΜΕ κατά της Αθήνας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γερμανικά ΜΜΕ

«Τσί­πρας, Βα­ρου­φά­κης και Σία: Οι εκ­βια­στές από την Αθήνα» („Handelsblatt“), “H Ελ­λά­δα είναι που πρέ­πει να πλη­ρώ­σει επα­νορ­θώ­σεις – αρ­χί­ζο­ντας από την εποχή του Με­γά­λου Αλε­ξάν­δρου» („Frankfurter Allgemeine Zeitung“), «Φέρτε τον ψυ­χί­α­τρο!» („Spiegel“): Αυτοί και άλλοι πα­ρό­μοιοι τί­τλοι δεί­χνουν ότι ο προ­πα­γαν­δι­στι­κός πό­λε­μος των γερ­μα­νι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης κατά της Αθή­νας ανα­φο­ρι­κά με το πρό­γραμ­μα στή­ρι­ξη και την κλη­ρο­νο­μιά της Κα­το­χής, γί­νε­ται όλο και επι­θε­τι­κό­τε­ρος.

Στον πο­λε­μι­κό μέ­τω­πο συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά και δευ­τε­ρο­κλα­σά­τα στε­λέ­χη του κυ­βερ­νη­τι­κού στρα­το­πέ­δου, όπως ο Κουρτ Λάουκ, πρό­ε­δρος του οι­κο­νο­μι­κού συμ­βου­λί­ων των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών. «Οι θρα­σείς κα­τη­γο­ρί­ες των Ελ­λή­νων ενα­ντί­ον του Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε απο­βλέ­πουν μόνο σε αντι­πε­ρι­σπα­σμό για την απο­τυ­χία τους στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις του Eurogroup» είπε. Τις κα­τη­γο­ρί­ες αυτές, πρό­σθε­σε, τις πι­στεύ­ει ίσως η πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων, αλλά κα­νείς άλλος Ευ­ρω­παί­ος.

Η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, αντί­θε­τα, εξα­κο­λου­θεί να αντι­δρά «cool», ψύ­χραι­μα στις δη­λώ­σεις από την Αθήνα. «Πως αξιο­λο­γεί­τε την όξυν­ση του τόνου με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και Γερ­μα­νί­ας; Σας ανη­συ­χεί;» ρω­τή­θη­κε την Τε­τάρ­τη ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Στέ­φεν Σάι­μπερτ στο κυ­βερ­νη­τι­κό μπρί­φινγκ. «Εκ μέ­ρους της γερ­μα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης δεν δια­πι­στώ­νω κα­νέ­ναν άλλον τόνο, από εκεί­νον που εί­χα­με πάντα» ήταν η απά­ντη­ση. «Είναι αντι­κει­με­νι­κός τόνος. Και αυτόν χρη­σι­μο­ποιού­με, για πα­ρά­δειγ­μα, και στο Eurogroup».

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βέ­βαια, ο τόνος γί­νε­ται όλο και σκλη­ρό­τε­ρος. Αυτό αφορά κα­ταρ­χάς τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στις Βρυ­ξέλ­λες: Η Ελ­λά­δα, είπε ο κ.Σάι­μπερτ, πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει απα­ρέ­γκλι­τα το δρόμο που απο­φα­σί­στη­κε στο Eurogroup της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου. Και αυτό ση­μαί­νει ότι πρέ­πει να «πα­ρα­δώ­σει» (liefern), να τη­ρή­σει δη­λα­δή όλες τις υπο­χρε­ώ­σεις της. «Αυτό πε­ρι­μέ­νου­με» πρό­σθε­σε. «Θέ­λου­με ευ­χα­ρί­στως να συ­μπρά­ξου­με σε αυτό. Αλλά πρέ­πει να έρ­θουν και με­ρι­κά πράγ­μα­τα από την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά. Αυτό είναι που με­τρά­ει».

Σκλη­ρή ήταν και η γλώσ­σα του υπουρ­γεί­ου οι­κο­νο­μι­κών σε ότι αφορά στις επα­νορ­θώ­σεις. «Δεν πρό­κει­ται να κά­νου­με συ­νο­μι­λί­ες και δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το θέμα με την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά» τό­νι­σε ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Μάρ­τιν Γιέ­γκερ. Ταυ­τό­χρο­να, πρό­σθε­σε, ότι η όλη αυτή συ­ζή­τη­ση είναι λαν­θα­σμέ­νη. «Αντί να κοι­τά­με πίσω, ας κοι­τά­με μαζί μπρο­στά» είπε. «Έχου­με να λύ­σου­με από κοι­νού δύ­σκο­λα προ­βλή­μα­τα. Η συ­ναι­σθη­μα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του (κα­το­χι­κού) προ­βλή­μα­τος … δεν βοηθά στη λύση του. Γι αυτό και η συμ­βου­λή μου, να επι­κε­ντρω­θού­με στα θέ­μα­τα που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­σθούν σή­με­ρα».

Το πιο αιχ­μη­ρό «αγκά­θι» στο θέμα των επα­νορ­θώ­σε­ων είναι βέ­βαια η εξαγ­γε­λία του υπουρ­γού δι­καιο­σύ­νης Νίκου Πα­ρα­σκευό­που­λου, ότι οι ελ­λη­νι­κές Άρχές εν­δέ­χε­ται να κα­τα­σχέ­σουν πε­ριου­σια­κά στοι­χεία της Γερ­μα­νί­ας στην Ελ­λά­δα προς όφε­λος των θυ­μά­των του Δι­στό­μου.

Ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος αρ­νή­θη­κε να σχο­λιά­σει το γε­γο­νός. Όμως η γε­νι­κή εντύ­πω­σης στο Βε­ρο­λί­νο είναι, ότι η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα κι­νη­θεί άμεσα

νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά ενα­ντί­ον τυχόν κα­τά­σχε­σης, όπως εξάλ­λου το δή­λω­σαν ευ­θέ­ως και ορι­σμέ­νοι χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες πο­λι­τι­κοί – με­τα­ξύ άλλων και ο αντι­πρό­ε­δρος της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής τους ομά­δας Χάνς Μί­τελ­μπαχ.

Προ­λη­πτι­κά πά­ντως, το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο εξω­τε­ρι­κών πα­ρέ­πεμ­ψε με ανα­κοί­νω­σή του στο γε­γο­νός, ότι το Διε­θνές Ανώ­τα­το Δι­κα­στή­ριο της Χάγης απορ­ρί­πτει τέ­τοιες κα­τα­σχέ­σεις με το αι­τιο­λο­γι­κό της «ετε­ρο­δι­κί­ας» – το γε­γο­νός δη­λα­δή, ότι ένα κρά­τος δεν μπο­ρεί να κρι­θεί και να κα­τα­δι­κα­στεί για τις πρά­ξεις του, όσο απε­χθείς και αν είναι αυτές, από τα δι­κα­στή­ρια ενός άλλου κρά­τους.

Κυ­βερ­νη­τι­κή πηγή στο Βε­ρο­λί­νο εξέ­φρα­ζε την απο­ρία, γιατί η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση επέ­λε­ξε να εγεί­ρει θέμα επα­νορ­θώ­σε­ων σε μια στιγ­μή που οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στο Eurogroup βρί­σκο­νται στην πιο λεπτή φάση τους. «Αν το έκανε σε 4-5 εβδο­μά­δες θα το κα­τα­λά­βαι­να, αλλά γιατί τώρα;» διε­ρω­τά­το. Το απο­τέ­λε­σμα θα είναι να αγα­να­κτή­σουν επι­πλέ­ον οι γερ­μα­νοί βου­λευ­τές και να μην θέ­λουν να δώ­σουν την έγκρι­σή τους στην εκτα­μί­ευ­ση χρη­μά­των σε πε­ρί­πτω­ση εν­διά­με­σης συμ­φω­νί­ας για βο­ή­θεια.

Η ίδια πηγή πά­ντως υπο­στή­ρι­ζε, ότι η από­φα­ση του Βε­ρο­λί­νου, να μην δε­χθεί δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τις επα­νορ­θώ­σεις, είναι ορι­στι­κή και αμε­τά­κλη­τη. «Ας πάει στα διε­θνή δι­κα­στή­ρια» έλεγε ανα­φε­ρό­με­νη στην Αθήνα. «Αυτά θα απο­φαν­θούν μετά από 15-20 χρό­νια – και η από­φα­σή τους θα είναι πάλι αρ­νη­τι­κή γι αυτήν».

Ταυ­τό­χρο­να άσκη­σε κρι­τι­κή και στη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή τα­κτι­κή της ελ­λη­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στο Eurogroup. «Τα ση­μεία που μας έφερε δεν έχουν καμιά σχέση με το κα­θαυ­τό ζη­τού­με­νο, το μνη­μό­νιο» έλεγε. «Αυτό που ζη­τά­με εμείς είναι η εκ­πλή­ρω­ση των ακόμη ανεκ­πλή­ρω­των ση­μεί­ων του, όχι κά­ποιες νέες ιδέες». Με­ρι­κές από τις τε­λευ­ταί­ες, πρό­σθε­σε, όπως τα μέτρα κατά της φο­ρο­δια­φυ­γής, είναι γοη­τευ­τι­κές, δεν απο­τε­λούν όμως επαρ­κές υπο­κα­τά­στα­το για τις μνη­μο­νια­κές υπο­χρε­ώ­σεις και, επι­πλέ­ον, θα πρέ­πει να εντα­χθούν – στο πλαί­σιο της ευ­ε­λι­ξί­ας του προ­γράμ­μα­τος – επί­σης στο μνη­μό­νιο.

Οι πο­λι­τι­κοί των κυ­βερ­νη­τι­κών κομ­μά­των, των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών και των Σο­σια­λη­μο­κρα­τών, συ­ντάσ­σο­νται λίγο ή πολύ με αυτή την κρι­τι­κή και απο­φεύ­γουν επι­με­λώς να μι­λή­σουν για grexit, για την έξοδο της Ελ­λά­δας από το ευρώ. Η Άν­γκε­λα Μέρ­κελ συ­νε­χί­ζει μά­λι­στα να δη­λώ­νει, ότι θέλει την Ελ­λά­δα στην νο­μι­σμα­τι­κή ένωση.

Πολύ πιο επι­θε­τι­κά κατά του grexit τά­χθη­κε για άλλη μια φορά ο Χέλ­μουτ Σμιτ. Σε συ­νέ­ντευ­ξή του που θα δη­μο­σιευ­θεί αύριο, Πέμ­πτη, στην «Bild Zeitung», ο σο­σιαλ­δη­μο­κρά­της πρώην κα­γκε­λά­ριος προει­δο­ποιεί, με­τα­ξύ άλλων, ότι η έξο­δος θα έχει πολύ αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες για την γερ­μα­νι­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα Bundesbank, θα απο­βεί δη­λα­δή τε­λι­κά εις βάρος των γερ­μα­νών φο­ρο­λο­γου­μέ­νων.

Πα­ρό­μοια προει­δο­ποί­η­ση απεύ­θυ­νε και ο πρό­ε­δρος της αυ­στρια­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας Έβαλντ Νο­βό­ντ­νυ, ο οποί­ος χα­ρα­κτή­ρι­σε «αυ­τα­πά­τη» την άποψη, ότι η έξο­δος θα βοη­θού­σε την Ελ­λά­δα ή την ευ­ρω­ζώ­νη.

Το grexit πα­ρα­μέ­νει έτσι κυ­ρί­ως θέμα ορι­σμέ­νων γερ­μα­νι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης, που τε­λευ­ταία το «οσφραί­νο­νται» όλο και συ­χνό­τε­ρα. Προς το παρόν βέ­βαια είναι ακόμα στο πε­ρι­θώ­ριο του προ­πα­γαν­δι­στι­κού τους πο­λέ­μου, και όχι στο επί­κε­ντρο μιας πο­λι­τι­κής κα­μπά­νιας, όπως εκεί­νη της «Bild Zeitung»

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.