Τοπικές Ειδήσεις

Επιχειρείται η απαλλοτρίωση των ιστορικών Ιαματικών Πηγών της Καλλιθέας υπέρ νεοσύστατης ανώνυμης εταιρείας !

Mε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ελήφθη χθες σε δια περιφοράς συνεδρίασή του, δηλώνεται η κάθετη αντίθεση του Δήμου Ρόδου επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τις Ιαματικές Πηγές.

Με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση, επιχειρείται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» κατά τα πρότυπα του υπερταμείου για την διαχείριση όλων των ιαματικών πηγών συμπεριλαμβανομένης και της Καλλιθέας!
Η εν λόγω εταιρεία η οποία θα εδρεύει στην Αθήνα, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων – που αποτελούν περιουσία του δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή απλά θα παραχωρηθούν, χωρίς αντάλλαγμα δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών χώρων, των ακινήτων και των υποδομών και των εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που ανήκουν σήμερα στο δημόσιο ή/και στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.
Στην εν λόγω εταιρεία δεν θα μετέχουν φυσικά οι ΟΤΑ, στους οποίους ανήκουν οι μεταβιβαζόμενοι ή παραχωρούμενοι φυσικοί ιαματικοί πόροι.
Το μόνο που μπορούν να προσδοκούν οι οικείοι Ο.Τ.Α., είναι ένα ποσοστό επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η προς σύσταση εταιρεία από την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και το οποίο θα καθορίζεται από τους ως άνω συναρμόδιους υπουργούς, δίχως τη δική τους συμμετοχή.
Το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι το Σχέδιο Νόμου παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία της περιουσίας τους (δημόσιας και ιδιωτικής).
Το κράτος δεν μπορεί να νομοθετεί, αποφασίζοντας για την τύχη της δημοτικής περιουσίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ιδιοκτήτη.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας 
«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στην καθοιονδήποτε τρόπο απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, υπέρ του κράτους ή ανώνυμης εταιρείας αυτού και μάλιστα των ιστορικών Ιαματικών Πηγών της Καλλιθέας σε ανώνυμη εταιρεία στην οποία μάλιστα δεν συμμετέχει ο δήμος.
Οπως τονίστηκε οι πρακτικές αυτές της Κυβέρνησης δεν ευνοούν την αποκέντρωση και δεν στηρίζουν την Αυτοδιοίκηση, αλλά ενισχύουν το συγκεντρωτικό κράτος, παρά τις αντίθετες περί τούτου εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου