Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοικησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις νησιωτικές πολιτικές αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες αποφάσεις, όπως η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων για τους Δήμους, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που έγινε στην Αθήνα.
Η συνεδρίαση που είχε «πανηγυρικό» χαρακτήρα, αφού ήταν η πρώτη για το νέο έτος, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Βρούτση, των βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη, της Ν.Δ. κ. Μάνου Κόνσολα και του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του προέδρου του ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του δημάρχου Σύρου κ. Γιώργου Μαραγκού, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσου και των μελών – δημάρχων από τα νησιά της περιοχής.
Χαιρετισμό, απηύθυνε ο τέως υπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η κοπή πίτας της ΠΕΔ, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο γραμματέας της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου κ. Γιώργος Πόκκιας: «Η συνεδρίαση ήταν η πρώτη για το νέο έτος. Δεν συζητήσαμε καθόλου θεσμικά ζητήματα, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ζήτησε να γίνει μια ξεχωριστή συνεδρίαση γι’ αυτά που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό επίπεδο, όπως η απλή αναλογική, ο νέος εκλογικός νόμος κ.λπ. η οποία θα καθοριστεί στο επόμενο διάστημα –πιθανόν μετά το Πάσχα.
Εγκρίθηκε ο απολογισμός μας, και το θετικό στοιχείο είναι ότι στον νέο προϋπολογισμό της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου προβλέπεται η δυνατότητα προμήθειας έξι νέων πυροσβεστικών οχημάτων που θα ενισχύσουν τις δομές των νησιωτικών Δήμων. Εμείς θέσαμε και το ζήτημα να ανανεωθεί ο στόλος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ παρά το γεγονός ότι ένα κονδύλι της τάξης των 80.000 ευρώ θα διατεθεί γι’ αυτό τον λόγο».
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς κάποιοι δήμαρχοι σε νησιωτικές περιοχές, καθυστέρησαν και δεν προσαρμόστηκαν με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Επίσης συζητήσαμε τα αναπτυξιακά πακέτα που θα μοιραστούν στους Δήμους, ένα πακέτο ύψους 250εκ. ευρώ από τα οποία τα 60εκ. ευρώ θα διατεθούν μέσα στον Μάρτιο για προμήθειες μηχανημάτων έργου –δηλαδή, κάθε Δήμος θα κάνει τις προτάσεις του για τις ανάγκες του. Εμείς έχουμε ήδη προσθέσει το κριτήριο ‘νησιωτικότητας’ για να προωθήσουμε τις ανάγκες των νησιών μας. Αμέσως μετά, αναμένεται ακόμη ένα πακέτο 60εκ. ευρώ για προμήθεια υλικών που θα διατεθούν για παιδικές χαρές και 130εκ. ευρώ που θα διατεθούν για συντηρήσεις και εξοπλισμούς σχολείων (όχι ανεγέρεσεις).
Η Ρόδος π.χ. θα λάβει 500.000 ευρώ περίπου για μηχανήματα, 500.000 ευρώ για 10 – 12 παιδικές χαρές και για παρεμβάσεις σε σχολεία που θα τα διαθέσουμε κατά προτεραιότητα».
Τα επόμενα κονδύλια από θα έρθουν από ένα ακόμη αναπτυξιακό πακέτο, θα αφορούν έργα οδοποιίας, ύδρευση, άρδευση και μικρο-έργα. Για την Ρόδο προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ περίπου: «Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι με μελέτες για να απορροφήσουμε έγκαιρα τα κονδύλια» κατέληξε ο γραμματέας της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ