Μια σειρά από θέματα καθημερινότητας που αφορούν στην διάθεση πιστώσεων, την έγκριση πολυετών δαπανών του Δήμου Ρόδου και έργα τα οποία έχουν προτεραιότητες, συζητήθηκαν κατά την χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Σάββας Διακοσταματίου: «Εγκρίναμε την διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης, γεωλογικής καταλληλότητας στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίασμού της Δημοτικής Ενότητας Αφάντου και το ίδιο ακριβώς, για την Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας. Δηλαδή, έχουμε φτάσει πλέον πάρα πολύ κοντά και για τις δύο αυτές Δημοτικές Ενότητες καθώς θα μελετηθεί εις βάθος η καταλληλότητα –από γεωλογικής άποψης- των περιοχών που θα προτείνονται για να μπουν στο Σχέδιο Πόλεως των ενοτήτων. Σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το ‘πράσινο φως’ για να εκπονηθεί από την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ένας συνοπτικός διαγωνισμός για την καθεμία μελέτη ξεχωριστά, προκειμένου να έρθουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, να εξετάσουν την καταλληλότητα των εδαφών που προτείνονται προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος και οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να δοθεί και η δυνατότητα σε όποιον θέλει να οικοδομήσει –έστω και μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσης. Δεν παύει να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, η οργάνωση του χώρου ώστε να δοθεί η δυνατότητα και η προοπτική της μελλοντικής ανάπτυξης της κάθε περιοχής» όπως τόνισε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του έργου «Βελτίωση Φωτισμού στην οδό 7ης Μαρτίου» (από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το Εθνικό Θέατρο): «Αυτό έχει προϋπολογισμό δαπάνης 100.000 ευρώ με αναθεώρηση συν ΦΠΑ που είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει άμεσα για να γίνει το έργο που έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών (όχι οι ιστοί) με λαμπτήρες LED. Επίσης, θα γίνει συντήρηση των παλαιών ιταλικών τσιμεντοϊστών, αντικατάσταση με προβολείς στα κτήρια του Δημαρχείου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τοποθέτηση νέων προβολέων LED της πλάγιας όψης του κτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, φωτιστικά σώματα έξω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, νέος φωτισμός για το συντριβάνι που βρίσκεται μπροστά από την πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου κ.λπ. Αυτές οι επεμβάσεις σε όλη την περιοχή του Μανδρακίου θα έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση του φωτισμού τόσο στην ένταση όσο και στην ποιότητα ενώ θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αλλαγές αυτές μαζί με συντηρήσεις και μικρο-επεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης θα βελτιώσουν αισθητικά την περιοχή. Μόλις αναρτηθεί στο ‘ΔΙΑΥΓΕΙΑ’ θα προχωρήσουμε άμεσα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό» ανέφερε.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του έργου αποκατάσταση – διαμόρφωση κτηρίου για στέγαση Δημοτικού Ιατρείου στην οδό Βεργίνας (στο Ροδίνι). Πρόκειται για ένα από τα δημοτικά κτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την στέγαση διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.
Ακόμη, εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για την μίσθωση από τον Δήμο Ρόδου του ακινήτου «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας» (η σύμβαση του οποίου έχει λήξει και ήταν αναγκαίο να γίνει νέος διαγωνισμός προκειμένου να ανανεωθεί).
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ενέκρινε ακόμη, την διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια φαγητού (μέσω κέτερινγκ) που θα καλύπτει τις ανάγκες του Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου.

Τι θα γίνει φέτος
με τις παραλίες
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδικασίες για τις παραλίες, για τις οποίες ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει σε δημοπρασίες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Σάββας Διακοσταματίου, δήλωσε: «Αυτό που κάποιοι δεν έχουν καταλάβει είναι ότι δεν μπορείς να εξομοιώνεις μια παραλία που βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, με μια παραλία σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή καμία απολύτως τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει μεταξύ θέσεων δημοπρατούμενων, να υπάρχει απόσταση 100 μέτρων. Εμείς ως Δήμος Ρόδου, θα προχωρήσουμε κανονικά σε δημοπρασίες. Στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου που πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες χιλιάδων επισκεπτών, πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι από την στιγμή που ζούμε από τον Τουρισμό, αυτό είναι εργαλείο δουλειάς και όχι ικανοποίησης των ‘θέλω’ του καθενός» αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας κάποιων στο αθηνοκεντρικό και συγκεντρωτικό καθεστώς που δεν εννοούν να καταλάβουν τις διαφορές που υπάρχουν στα νησιά.
«Οι δημοπρασίες θα γίνουν κανονικά. Περιμένουμε την σχετική έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου να έχουμε ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς. Εμείς προσπαθήσαμε όλοι να βοηθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να δουλέψουν όλοι. Οι δημοπρασίες θα γίνουν για δύο χρόνια αλλά τα ποσά θα είναι ΕΦΑΠΑΞ και όχι με δόσεις όπως στο παρελθόν».
Σημειώνεται, ότι οι παραλίες στις οποίες μπορεί ο Δήμος Ρόδου να προβεί σε διαγωνισμούς είναι: από την περιοχή του ΝΟΡ μέχρι και τις Κάτω Πέτρες, από την περιοχή της Ιαλυσού μέχρι τον Βράχο, μία στην Λάρδο, μία στο Σάνγουϊνγκ, μία στο Φαληράκι, στην Τσαμπίκα, στη Νότια Ρόδο και όσες μένουν στην δυτική πλευρά (Κρεμαστή, Καλαβάρδα κ.λπ.)
Σε Φαληράκι, Λίνδο, κάποιες παραλίες στην Λάρδο οι δημοπρασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Ο Δήμος Ρόδου ξεκαθαρίζει ακόμη θα δώσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 τα «προτιμησιακά δικαιώματα» καθώς επίσης και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής –που δεν χρειάζεται δημοπρασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ