Τοπικές Ειδήσεις

Εληξε η κατάληψη στην Τουριστική Σχολή

Ενθαρρυντικά είναι πλέον τα μηνύματα από το μέτωπο της ΑΣΤΕΡ, αφού μετά τη λήξη της κατάληψης στην οποία είχαν προχωρήσει οι σπουδαστές για λίγο καιρό, με το νέο έτος, τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο ταμίας του διοικητικού συμβουλίου φοιτητών της ΑΣΤΕΡ κ. Βασίλης Διδίνης, η κατάσταση εξομαλύνεται σταδιακά.
«Έχουν έρθει οι καθηγητές όλοι και το πρόγραμμα προχωράει κανονικά με τα 7ωρα και τα 6ωρα. Το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας είναι πώς θα διεξαχθεί η εξεταστική. Κανονικά θα πρέπει να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο για παράταση επειδή θα δυσκολευτούμε με τα μαθήματα και δεν θα προλάβουμε. Είναι ακόμη νωρίς, περιμένουμε τις εξελίξεις. Εμείς πάντως, οι σπουδαστές θα προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις όπου θα συγκεντρωθούμε όλοι και να προχωρήσουμε με τις διεκδικήσεις μας μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σημειώνεται πως σε σχετική επιστολή που είχαν αποστείλει οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Παιδείας και Τουρισμού, εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, κάνοντας λόγο για “διαχρονική αδιαφορία στην αντιμετώπισή τους”, η οποία οδήγησε στην απόφαση για κατάληψη.
1) Αναβάθμιση πτυχίου από 5ο σε 6ο
2) Αναβάθμιση υποδομών
3) Δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα Erasmus+
4) Δυνατότητα μεταπτυχιακού σε εγχώρια πανεπιστήμια
5) Παροχή φοιτητικής ταυτότητας (ΠΑΣΟ)
6) Δημιουργία εστίας
7) Δημιουργία λέσχης/ δυνατότητα δωρεάν (ή πολύ οικονομικής) σίτισης
8) Πρόσληψη καταρτισμένων καθηγητών
9) Παροχή εκπαιδευτικών συγγραμμάτων/βιβλίων
10) Κατάργηση της απόφασης της προσθήκης 4ου έτους χωρίς την αναβάθμιση του πτυχίου ως αντισυνταγματική
Αίτια κατάληψης
1) Πτυχίο ισότιμο με ΤΕΙ (5ου επιπέδου)
2) Αποκλεισμός φοιτητών από Erasmus και μεταπτυχιακό στην Ελλάδα
3) Παροχή βεβαίωσης σπουδών αντί για φοιτητική ταυτότητα (ΠΑΣΟ)
4) Ανυπαρξία εστίας
5) Ανυπαρξία λέσχης
6) Σημαντική έλλειψη καθηγητών
7) Απουσία βιβλίων
Πιο αναλυτικά:
1) Ο βαθμός του πτυχίου των αποφοίτων της ΑΣΤΕ είναι επιπέδου πέντε σε σχέση με τα ΑΕΙ που είναι επιπέδου 6.
2) Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αποκλεισμός των φοιτητών από προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών (Erasmus) και δυνατότητα μεταπτυχιακού σε πανεπιστήμια της Ελλάδας.
3) Η σχολή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τις υποδομές, δεν είναι σε θέση να κατοικηθεί λόγω κακής κατάστασης και παραμέλησης του κτηρίου.
4) Παρά τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για σίτιση των σπουδαστών, οι καθηγητές αρνούνται την οποιαδήποτε βοήθεια αναγκάζοντας τους σπουδαστές να απευθυνθούν σε εξωτερικούς ανεξάρτητους επιχειρηματίες.
5) Η σχολή βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα, παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει πρόσληψη κατάλληλα καταρτισμένων καθηγητών, όπως επίσης δεν έχουν δοθεί στους σπουδαστές τα κατάλληλα πανεπιστημιακά συγγράμματα και βιβλία.

Νέες πληροφορίες της «δ» ανέφεραν πως προωθείται αρμοδίως, σχετική παρέμβαση για τις σχολές από τα συναρμόδια υπουργεία με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου