Τοπικές Ειδήσεις

Σε κατάληψη της ΑΣΤΕΡ προέβησαν οι σπουδαστές

Στην κατάληψη της ΑΣΤΕ Ρόδου προέβησαν οι σπουδαστές της σχολής, διεκδικώντας την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων. Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, τα μαθήματα στη σχολή δεν έχουν όμως ξεκινήσει ακόμη. Για την ακρίβεια, πραγματοποιούνται έως πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα σε κάθε τμήμα, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιούνται 25 έως 30.
Και δεν είναι τυχαίο που η σχολή υπολειτουργεί, αφού το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της σχολής, δεν ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε άτομα, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη 17 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και εκτιμάται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο διορισμός των επιτυχόντων. Οι 134 νεοεισακτέοι και σχεδόν 200 δευτεροετείς και τριτοετείς σπουδαστές αναρωτιούνται διαρκώς εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εξεταστική τον Φεβρουάριο, έχοντας χαθεί πολύτιμες διδακτικές ώρες, ή αν κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.
«Είμαι τριτοετής και έχω πέντε ώρες μάθημα την εβδομάδα. Ακόμη και εάν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα, η ύλη είναι φύσει αδύνατο να βγει. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει… Θα εξεταστούμε σε ύλη που δεν έχουμε διδαχθεί;», αναρωτήθηκε στη «δ», η αντιπρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών, Εριέττη Σκριάπα.
Ασφαλώς και τα προβλήματα της σχολής και των σπουδαστών δεν περιορίζονται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού. «Θα στείλουμε επιστολές στο Υπουργείο και σε κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να εισακουστούμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν», δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών, Γαρυφαλιά Τσαμαντιώτη σημειώνοντας ότι οι σπουδαστές της ΑΣΤΕ Κρήτης ξεκίνησαν κατάληψη πριν από ένα μήνα για τα ίδια αιτήματα.
Ενώ οι ΑΣΤΕ συμπεριελήφθησαν στις φετινές πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις ως Σχολές τετραετούς φοίτησης, απονέμεται στους αποφοίτους πτυχίο επιπέδου ΙΕΚ.
Οι σπουδαστές ζητούν την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών ώστε να ισοβαθμεί με τα πτυχία των ΑΕΙ. Επίσης, η εξάλειψη συγκεκριμένων μαθημάτων και η αντικατάστασή τους με άλλα που δεν συνδέονται με τις ανάγκες τις αγοράς, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένες πλευρές, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Στα βασικά αιτήματα των σπουδαστών, είναι και η λειτουργία του οικοτροφείου, για το οποίο ξεχώριζε η ΑΣΤΕ Ρόδου. Μάλιστα οι σπουδαστές αναφέρουν ότι οι χώροι του οικοτροφείου δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ότι απαιτούνται παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι φθορές.
Τα αιτήματα των σπουδαστών αναλυτικά:
1) Αναβάθμιση πτυχίου από 5ο σε 6ο
2) Αναβάθμιση υποδομών
3) Δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα Erasmus+
4) Δυνατότητα μεταπτυχιακού σε εγχώρια πανεπιστήμια
5) Παροχή φοιτητικής ταυτότητας (ΠΑΣΟ)
6) Δημιουργία εστίας
7) Δημιουργία λέσχης/ δυνατότητα δωρεάν(ή πολύ οικονομικής) σίτισης
8) Πρόσληψη καταρτισμένων καθηγητών
9) Παροχή εκπαιδευτικών συγγραμμάτων/βιβλίων
10) Κατάργηση της απόφασης της προσθήκης 4ου έτους χωρίς την αναβάθμιση του πτυχίου ως αντισυνταγματική
Αίτια κατάληψης
1) Πτυχίο ισότιμο με ΤΕΙ (5ου επιπέδου)
2) Αποκλεισμός φοιτητών από Erasmus και μεταπτυχιακό στην Ελλάδα
3) Παροχή βεβαίωσης σπουδών αντί για φοιτητική ταυτότητα(ΠΑΣΟ)
4) Ανυπαρξία εστίας
5) Ανυπαρξία λέσχης
6) Σημαντική έλλειψη καθηγητών
7) Απουσία βιβλίων
Πιο αναλυτικά:
1) Ο βαθμός του πτυχίου των αποφοίτων της ΑΣΤΕ είναι επιπέδου πέντε σε σχέση με τα ΑΕΙ που είναι επιπέδου 6
2) Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αποκλεισμός των φοιτητών από προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών (Erasmus) και δυνατότητα μεταπτυχιακού σε πανεπιστήμια της Ελλάδας
3) Η σχολή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τις υποδομές, δεν είναι σε θέση να κατοικηθεί λόγω κακής κατάστασης και παραμέλησης του κτηρίου
4) Παρά τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για σίτιση των σπουδαστών, οι καθηγητές αρνούνται την οποιαδήποτε βοήθεια αναγκάζοντας τους σπουδαστές να απευθυνθούν σε εξωτερικούς ανεξάρτητους επιχειρηματίες.
5) Η σχολή βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα, παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει πρόσληψη κατάλληλα καταρτισμένων καθηγητών, όπως επίσης δεν έχουν δοθεί στους σπουδαστές τα κατάλληλα πανεπιστημιακά συγγράμματα και βιβλία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου