«Η πιο μεγάλη μας επιτυχία ήταν ότι ξεφύγαμε από μια κακή παράδοση, η οποία μπόλιασε το πολιτικό σύστημα με το μικρόβιο του λαϊκισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Ποιος θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά;». Με το ρητορικού χαρακτήρα αυτό ερώτημα που απηύθυνε στα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του Κω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την εκλογή του στην ηγεσία, έναν μίνι απολογισμό της παρουσίας του στο κομματικό τιμόνι.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πριν από ένα χρόνο, πολλοί αδίκως, θεωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία τελειωμένο κόμμα. Τους διαψεύσαμε. Μέσα σε ένα χρόνο, πετύχαμε πολλά. Αντιστρέψαμε πλήρως το πολιτικό κλίμα».

Όπως είπε, την ανατροπή η οποία οδήγησε τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά «δεν την πέτυχα μόνος μου, την πέτυχα μαζί με όλους εσάς, τους νεοδημοκράτες αγωνιστές». Και συμπλήρωσε: «Μπολιάσαμε το κόμμα με νέες ιδέες, με νέα μυαλά. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά. Αλλάξαμε γραφεία. Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες. Εναρμονιστήκαμε με το αίσθημα των καιρών. Πρέπει να είμαστε λιτοί και προσεκτικοί με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όπως βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα βάλουμε σε τάξη και τα οικονομικά της χώρας».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, η πιο μεγάλη επιτυχία για την παράταξή του ήταν ότι «ξεφύγαμε από μια κακή παράδοση, η οποία μπόλιασε το πολιτικό σύστημα με το μικρόβιο του λαϊκισμού». Αποφασίσαμε, συνέχισε, «να μιλήσουμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας». Και αφού παρατήρησε ότι είναι πολύ εύκολο στην αντιπολίτευση να υποσχεθείς στους πολίτες περισσότερα από όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις την επόμενη ημέρα, θυμίζοντας το προηγούμενο με τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που «πήγαινε στη Θεσσαλονίκη και υποσχόταν ένα πρόγραμμα παροχών ύψους 12 δισ. ευρώ», υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει αυτή την τακτική. «Προτιμώ να μας ακούνε περισσότερο και να μας χειροκροτούν λιγότερο…», είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του.

«Θα κερδίσουμε τους πολίτες και πάλι μόνο μέσα από την ειλικρίνεια. Μόνο μέσα από ένα πολιτικό λόγο, ο οποίος θα είναι τεκμηριωμένος προσεκτικά διατυπωμένος και θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», τόνισε. Εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση επεσήμανε: «Βιώνουμε τη χειρότερη, την πιο ιδεοληπτική, την πιο ανίκανη, την πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν ένα Μνημόνιο αχρείαστο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απανέλαβε το αίτημά του για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία: «Όσο πιο γρήγορα έχουμε εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν μιλάμε για μια εκλογική επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο. Για μια συνολική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η χώρα», ανέφερε. «Αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από την Κυβέρνηση που έχουμε σήμερα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την αποτυχία του κ. Τσίπρα σε αποτυχία της Ελλάδας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», σημείωσε εμφαντικά.

«Με αξιοπρέπεια απέναντι στους δανειστές»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. «Για να ανασάνουν τα νοικοκυριά και να πάρουν δύναμη οι επιχειρήσεις», όπως είπε. «Και θέλουμε παράλληλα να συμμαζέψουμε το Κράτος και να το κάνουμε πιο λειτουργικό», συνέχισε.

«Πιστεύουμε», είπε, «στις δυνάμεις και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Η ανεργία δεν θα μειωθεί από προσλήψεις του Κράτους. Θα μειωθεί μόνο εάν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας».

«Θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα», είπε. «Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε κι ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ