Τοπικές Ειδήσεις

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας: Ο καταυλισμός στο Κορακόνερο σοβαρή και μεγάλη ανθυγιεινή εστία!!

Toν «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό των αθίγγανων στο Κορακόνερο, κρούει γι΄ ακόμη μια φορά με μια νέα και εμπεριστατωμένη έκθεση η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας!!
Η έκθεση έχει υποβληθεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, στον Δήμο Ρόδου, στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, στην ΔΕΥΑΡ και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ενημερώθηκε και ο εκπρόσωπος των αθιγγάνων.
Πρόκειται σίγουρα να αποτελέσει την αφορμή για την άμεση λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων χωρίς να αποκλείεται να προκαλέσει και την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: Αποτέλεσμα αυτοψίας στον καταυλισμό των Ρομά.
Σχετ: α)Η υπ’ υπ’αριθμ. πρωτ. 4236/22/09/20 αίτηση του κ Στηροκλέα Ευριπίδη προς την Υπηρεσία μας.
β)Το υπ’αριθμ. πρωτ. 18/51929/13-10-20 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου.
γ)Το υπ’αριθμ. πρωτ. 306/26-07-19 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ Χωρικού Σχεδιασμού Δω/σου
δ) Το υπ’αριθμ. πρωτ. 14/47420/06-09-19 της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής κ Υγείας του Δήμου Ρόδου
ε) Ο Νόμος 1650 ΦΕΚ Α160/16-10-86 Για την προστασία του περιβάλλοντος όπως τροποποιήθηκε ισχύει.
Σε συνέχεια του (α) ανωτέρω σχετικού, αρμόδια υπάλληλος της Υπηρεσίας μας, πραγματοποίησε αυτοψία στις 16/10/20 και ώρα 09:42 π.μ εντός και εκτός του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στην περιοχή Κορακόνερο της πόλης του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα δίπλα από τις νέες εγκαταστάσεις του νέου καρνάγιο καταλαμβάνοντας παράνομα δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, μένοντας μέσα σε αυτοσχέδια καταλύματα κατασκευασμένα από χαρτόκουτα, ξύλα νάϋλον κ.α., εκτεθειμένοι σε άσχημες καιρικές συνθήκες και χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής (ύδρευση, αποχέτευση κ.α.).
Εντός και εκτός του καταυλισμού κατά την ώρα της αυτοψίας, υπήρχαν πάσης φύσεως απορρίμματα όπως λάστιχα, πάρα πολλά παλιά φθαρμένα ξύλα, κατεστραμμένα έπιπλα, φθαρμένα στρώματα, οικιακά απορρίμματα, μπάζα κ.α.. Ο παραπάνω αναφερόμενος χώρος έχει μετατραπεί σε μια πρόχειρη χωματερή.
Στον εν λόγω καταυλισμό δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και ντουζιέρες με σύστημα αποχέτευσης και η εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων που μένουν στον καταυλισμό να γίνεται σε χώρους περιμετρικά αυτού με αποτέλεσμα, η περιοχή να έχει μετατραπεί σ’ ένα “υπαίθριο αποχωρητήριο” με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προσέλκυση ποντικών, κατσαριδών, κουνουπιών, έντονων δυσάρεστων οσμών, παρουσία ασθενειών όπως π.χ. ηπατίτιδα ).
Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν σοβαρή και μεγάλη ανθυγιεινή εστία σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Ακόμα μολύνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.
Επίσης υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τόσο των ανθρώπων που ζουν εντός του καταυλισμού, όσο και των κατοίκων της εν λόγω περιοχής.
Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1) Εντός του καταυλισμού μένουν μικρά παιδιά όπου η υγεία τους είναι πιο ευαίσθητη και είναι εκτεθειμένα σε ακατάλληλες και σκληρές συνθήκες διαβίωσης.
2) Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικία και ασθένειες).
3) Λόγω των ανωτέρων καταστάσεων και της πανδημίας κρίνεται αναγκαίο να εξαλειφθεί γρήγορα η παραπάνω ανθυγιεινή εστία και να επισπευθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά.
Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε της αρμόδιες Υπηρεσίες, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να προβούν σε δικές τους ενέργειες και να μας ενημερώσουν σχετικά.
Τέλος παρακαλούμε τον κύριο Στηροκλέα Εμμανουήλ να ενημερώσει όλους τους κατοίκους του καταυλισμού, να διατηρούν τους χώρους εντός και εκτός αυτού καθαρούς π.χ. να μην μεταφέρουν αλλά άχρηστα αντικείμενα εντός του καταυλισμού και να μην καίνε διάφορα υλικά για την εξαγωγή μετάλλου υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των ιδίων και των κάτοικων της εν λόγω περιοχής.
Ε.Π.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΒΑΛΑΤΣΟΥ –
ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου