Ειδήσεις

Προκαλεί η Τουρκία τους Έλληνες πιλότους: «Πετάτε σε Τουρκικό εναέριο χώρο»

«Πετάτε σε Τουρκικό εναέριο χώρο. Απομακρυνθείτε από την περιοχή». Αυτό ήταν το μήνυμα από το Τουρκικό ραντάρ προς τους Έλληνες χειριστές όταν έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα F-16 των γειτόνων τη στιγμή που όχι απλά παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά πετούσαν πάνω από Ελληνικό κατοικημένο νησί, μια κίνηση που παραπέμπει στην κατάφωρη αμφισβήτηση της Εθνικής εδαφικής κυριαρχίας από την Άγκυρα.

Προειδοποίηση στα Αγγλικά, με Τουρκική προφορά, σε αεροπορική γλώσσα και επιθετικό τόνο.

Πού πετούσαν οι Έλληνες πιλότοι; Στο κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο, πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Τα Ελληνικά «γεράκια» δεν απαντούν, γνωρίζοντας την Τουρκική τακτική. Με τα μάτια καρφωμένα πότε στο ραντάρ, πότε στο εξωτερικό περιβάλλον και σε συνεχή επαφή με τους έμπειρους αξιωματικούς οι οποίοι τους καθοδηγούν από το έδαφος προχωρούν στην αναγνώριση και αναχαίτιση.

Το Τουρκικό ραντάρ παρενοχλεί και την ίδια ώρα τα αεροπλάνα της Άγκυρας πετούν με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Οι Τούρκοι πιλότοι έχουν ξεκάθαρες εντολές. Να καταγράψουν πτήση πάνω από Ελληνικό έδαφος αλλά και να αποφύγουν την εμπλοκή με τα Ελληνικά μαχητικά που ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Ακόμα και όταν τα F-16 της πολεμικής μας αεροπορίας φτάνουν μια ανάσα από τις «ουρές» τους, σχεδόν κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Και πάντα ψηλά πάνω από τα 20.000 πόδια ώστε να αποφύγουν πιθανό εγκλωβισμό και από τα αντιαεροπορικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα νησιά μας.

Σε αρκετές περιπτώσεις με προκλητικό τρόπο και αφού χωριστούν στον αέρα προσομοιώνουν εικονικό βομβαρδισμό. Στρέφουν και επιστρέφουν στην ασφάλεια της πτήσης πάνω από τα Τουρκικά εδάφη.

58 φορές από τις αρχές του 2019 τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν πετάξει πάνω από Ελληνικά νησιά, πάνω από γη που κατοικούν Έλληνες πολίτες ή πάνω από Ελληνικές βραχονησίδες . Ο σκοπός ξεκάθαρος, να αμφισβητήσουν την Ελληνική κυριαρχία και να ‘’γκριζάρουν’’ ακόμα και κατοικημένα νησιά.

Οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, κατοικημένα και μη, ξεπερνούν κατά πολύ την παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και του FIR Αθηνών που σταθερά αμφισβητεί η Άγκυρα τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν αφορούν ούτε καν το ζήτημα των 10 ή των 6 μιλίων από τις ακτές, στο οποίο Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου.

Η Τουρκική αεροπορία έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές, όχι τυχαία, πάνω από τις οποίες όταν πετούν Ελληνικά ιπτάμενα μέσα, μπαίνουν στις συχνότητες ανάγκης, τα παρενοχλούν συστηματικά μέσω ασυρμάτου και όχι μόνο.

Είναι οι ίδιες περιοχές στις οποίες πραγματοποιεί υπερπτήσεις. Οινούσσες-Παναγιά, Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι και Μεγίστη-Ρω-Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν διστάζει να παρενοχλήσει ακόμα και μεταγωγικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα που μεταφέρουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα ακριτικά μας νησιά. Είτε μέσω ασυρμάτου, είτε ακόμη με επικίνδυνους ελιγμούς στα όρια του ατυχήματος. Πόσες φορές άλλωστε τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν γίνει το ιπτάμενο τείχος σε ελικόπτερα ή μεταγωγικά αεροσκάφη κι όλα αυτά την ώρα που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και πάλι μίλησε για πολιτικές ίσων αποστάσεων…

πηγή newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου