Ειδήσεις

Διεθνής διάκριση Καλύμνιου συγγραφέα -στα 200 σπουδαιότερα του κόσμου το: “Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου”

Ένα από τα 200 σπουδαιότερα βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας σε ολόκληρο τον κόσμο για το 2014 θεωρήθηκε το βιβλίο των Κώστα Ζαφειρίου και του Καλύμνιου Γιώργου Τυρίκου Εργά «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα».
Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου «White Ravens», της μεγαλύτερης και σημαντικότερης νεανικής βιβλιοθήκης παγκοσμίως, όπου κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες-συνεργάτες της- στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο- ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση. Δίνεται μεγάλη σημασία σε θέματα καινοτομίας, σχεδιασμού και περιεχομένου. Τον διεθνούς κύρους κατάλογο «White Ravens» συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης ενώ η εισαγωγή ενός τίτλου σε αυτόν πολλές φορές σηματοδοτείται ως προθάλαμος για τις κορυφαίες ατομικές διακρίσεις. Για πρώτη φορά φέτος ο κατάλογος παρουσιάστηκε με αυστηρότερες προδιαγραφές (200 τίτλοι από 250) στο μεγαλύτερο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς ενώ οι τίτλοι που προτείνει θα συμμετέχουν και στην Μπολόνια στο περίφημο ετήσιο Φεστιβαλ Παιδικής Λογοτεχνίας σε λίγους μήνες.
Ο κατάλογος παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Ο «Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος», σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου και Έλλης Μαρδά, αναδεικνύεται πλέον ως μια ιδιαίτερη, σύγχρονη δημιουργία με διεθνή εμβέλεια καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» είχε τύχει της ίδιας διάκρισης το 2011.
Το σκεπτικό της διάκρισης του βιβλίου αναφέρει: «Πρόκειται για μια αυθεντική συλλογή που πραγματεύεται εκ νέου μοτίβα από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια. Τα οχτώ μεταμοντέρνα παραμύθια που περιλαμβάνονται στον τόμο απηχούν στην συμβολιστική και στην μουσικότητα των λαϊκών παραδόσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αγάπη για τη φύση και η αδελφοσύνη ανανεώνονται.
Παράξενα πλάσματα όπως ο γέρο Νοτιάς, ο θυμωμένος Πλάτανος και οι Φαλακροί Τσαγκάρηδες που Φυτρώνουν στα Δέντρα συντροφεύουν αναγνώστες κάθε ηλικίας σε ένα ταξίδι όπου γνώριμα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν αλληλεπιδρούν και μπλέκονται με έναν τρόπο μυστηριώδη. Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, γνωρίζοντας καλά τη Λήμνο και τη Λέσβο εισάγουν ιδιωματικά στοιχεία στην αφήγηση με μαεστρικό τρόπο κάνοντάς την ακόμα πιο διασκεδαστική. Ο αναγνώστης μένει με την επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει περαιτέρω την παράδοση πίσω από τις ιστορίες τους. Η ζωντανή εικονογράφηση των Κατερίνα Βερούτσου και Έλλης Μαρδά συντροφεύουν το κείμενο. (Προτεινόμενες Ηλικίες 7+)».

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου