Αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τον Εισαγγελέα για το θέμα των κρατητηρίων του Α.Τ. Ρόδου είναι η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου. Πριν λίγες ημέρες, η Ένωση με επίσημη ανακοίνωσή της κατήγγειλε την “προκλητική αδιαφορία της διοίκησης του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου”, η οποία ενώ γνώριζε από καιρό ότι εντός των κρατητηρίων περιφέρονται τρωκτικά, κοριοί, κατσαρίδες και άλλα ζωύφια, δεν φρόντισε να απολυμανθούν και να καθαριστούν εγκαίρως (σχετικά έγραψε χθες η “δ”).
Όπως δήλωσε στη “δημοκρατική” ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα έπρεπε η απολύμανση των χώρων να είχε γίνει τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο δεν λειτουργούν τα εφετεία και συνεπώς δεν φιλοξενούνται κρατούμενοι για ποινικά αδικήματα. Αντίθετα, οι αναφορές τους προς το Α.Τ. Ρόδου δεν ελήφθησαν υπόψη και δεν έγινε ποτέ η απαιτούμενη απολύμανση των χώρων, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη τσιμπήσει οι κοριοί τους κρατούμενους αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι ανησυχούν καθώς εκτίθενται διαρκώς σε άμεσο κίνδυνο.
«Δυστυχώς δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη οι αναφορές μας ακόμη και για θέματα τόσο σοβαρά όσο αυτό της απολύμανσης των κρατητηρίων. Επειδή δεν γίνεται να ανεχόμαστε διαρκώς αυτή την αδιαφορία, θα συνεδριάσει άμεσα το διοικητικό μας συμβούλιο προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις. Η επόμενή μας κίνηση θα είναι να ενημερώσουμε τον Εισαγγελέα. Δεν γίνεται να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση και να απειλείται η υγεία των συναδέλφων, των οικογενειών τους και των κρατούμενων από κατσαρίδες και τρωκτικά. Ήδη έχουν τσιμπήσει τους αστυνομικούς και τους κρατούμενους οι κοριοί», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στα κρατητήρια 17 μετανάστες και οκτώ ποινικοί κρατούμενοι. Πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει η απολύμανση και να παραμείνουν για δύο τουλάχιστον μέρες κλειστά τα κρατητήρια, καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία των κρατούμενων. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η απολύμανση τον Αύγουστο όπως συνηθιζόταν πάντα.
Όπως φαίνεται τα προβλήματα των κρατητηρίων δεν έχουν τελειωμό. Μόλις τον περασμένο Μάιο, είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα με τον συνωστισμό κρατούμενων στα κρατητήρια του Α.Τ. αλλά και την ελλιπή απολύμανση των χώρων. Ενώ η χωρητικότητα των κρατητηρίων δεν ξεπερνά τα 40 άτομα, έφθασαν να φιλοξενούνται έως και 120, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά (επρόκειτο κυρίως μετανάστες).
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έκανε λόγο για μία ωρολογιακή βόμβα, η οποία όταν εκραγεί θα διαταράξει συθέμελα την λειτουργία της τοπικής Αστυνομίας, αλλά και κεντρικών υπηρεσιών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει την διαμόρφωση-ανακαίνιση των κρατητηρίων ώστε να ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες ανάγκες. Παρόλα αυτά, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ρόδου εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες ώστε να προχωρήσει το έργο.
Σε ερώτηση της “δημοκρατικής” σχετικά με την πορεία των εργασιών ανακαίνισης των κρατητηρίων, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε τα εξής: «Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, παρά τη δική μας πίεση και τις οχλήσεις. Τρέχουμε συνεχώς για να προχωρήσει το έργο αυτό, το οποίο είναι απαραίτητο για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης αλλά και για να γίνει πιο εύκολο το έργο των αστυνομικών. Πάντα προκύπτει κάποιο ζήτημα που καθυστερεί τις διαδικασίες. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες το συντομότερο δυνατό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ