Τοπικές Ειδήσεις

Ένα ταξίδι στις ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη και διαδικτυακά η ημερίδα με τίτλο «Περιφερειακή Αριστεία: Ερευνητικές Υποδομές στο Αιγαίο», την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διασύνδεση των ερευνητικών υποδομών του ιδρύματος με εμπλεκόμενους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.) στα νησιά, καθώς και η σύνδεσή τους με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις αναπτυξιακές ανάγκες στην περιοχή του Αιγαίου.

Κατά το πρώτο μέρος της ημερίδας και έπειτα από τον χαιρετισμό της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο όραμα και τα βασικά σημεία των έργων της Περιφερειακής Αριστείας, παρουσιάστηκαν έξι ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής Παπαγεωργίου Δημήτρης, παρουσίασε τις ερευνητικές υποδομές «e-Aegean R&D Network» και «e-Aegean CulTour», ο Αν. Καθηγητής Καραντώνης Χαράλαμπος το Δίκτυο Αριστείας στην Αγροδιατροφική Έρευνα και Καινοτομία του Αιγαίου «AGRICA II», ο Καθηγητής Ζερβάκης Βασίλειος το Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος και Διαχείριση Κινδύνων σε Νησιωτικές Περιοχές «AEGIS+», η Καθηγήτρια Πολυδωροπούλου Αμαλία την Ευφυή ερευνητική υποδομή για τη ναυτιλία, τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα «ENIRISST+» και τέλος, ο Αν. Καθηγητής Λέκκας Δημήτριος το Κέντρο Βιώσιμης Κυκλικής Βιοοικονομίας και Ενέργειας «Aegean_BIOECONOMY».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν οι Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Πλακωτάρης Γεώργιος και κ. Βουτσίνος Αντώνης αντίστοιχα, καθώς και ο Συντονιστής του Γραφείου Καινοτομίας της ΠΒΑ, κ. Στρογγυλόπουλος Γιώργος. Η συζήτηση, που συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σοφός Αλιβίζος, πραγματεύτηκε τη διασύνδεση των ερευνητικών υποδομών με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και γενικότερα με την αναπτυξιακή πορεία των νησιών του Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές χρηματοδότησης και βιωσιμότητας των έργων αυτών και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν. Στον γόνιμο διάλογο, που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν πέραν των συμμετεχόντων στην στρογγυλή τράπεζα, οι εκπρόσωποι των ερευνητικών υποδομών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και στο κανάλι του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο: https://www.youtube.com/watch?v=0Aw3I_pnDK0

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των έργων «[e- Aegean R&D Network] Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Αιγαίου Αρχιπελάγους: Ενίσχυση Περιφερειακής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Αριστείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5046494 και «Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5047046, τα οποία εντάσσονται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου