Τοπικές Ειδήσεις

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ ιδρύονται στη Ρόδο

Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, η Πράξη

“Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.393.776,34 €, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Πράξη αφορά στη χρηματοδότηση της λειτουργίας τριών (3) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ρόδο, για την υποστήριξη της αυτόνομης διαμονής συνολικά δεκατεσσάρων (14) ατόμων με νοητική υστέρηση, άνω των δεκαοκτώ (18) ετών και την παραμονή υπηρεσιών προς αυτούς, μακράς διαμονής, χωρίς διακοπή, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, 24 ώρες το 24ωρο, εντός κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ρόδου – Καλλιθέας (5ο χλμ), το οποίο διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, που πληρούν τις προδιαγραφές και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Η χρηματοδότηση που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση, καλύπτει τη λειτουργία των τριών ΣΥΔ έως και το τέλος του 2023.

Με τη λειτουργία των παραπάνω δομών επιτυγχάνεται

– η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,

– η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας,

– η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού και

– η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.

Οι σχεδιαζόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες, αφορούν στη διαμονή και διατροφή, σε υπηρεσίες υγιεινής και πρόσβαση σε ιατρική – νοσηλευτική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, σε δράσεις ανάπτυξης της αυτοεξυπηρέτησης, οικογενειακή θαλπωρή, προστασία από κακοποίηση και αμέλεια, σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, καθώς και σε δράσεις κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων, προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ενοίκων.

Δικαιούχος της Πράξης είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ, ο οποίος θα λειτουργήσει τις δομές με ίδια μέσα.

Σημειώνεται ότι με χρήση συμπληρωματικής χρηματοδότησης ΕΤΠΑ/ΕΚΤ (15% επί του συνόλου του προϋπολογισμού του έργου), θα υλοποιηθούν δράσεις διαμόρφωσης χώρων και αναβάθμισης – προμήθειας εξοπλισμού, απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των ΣΥΔ και την ασφαλή διαμονή των ενοίκων.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 31/07/2020 και λήξης η 31/12/2023.

Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του Ε.Π. “Νότιο Αιγαίο”, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.393.776,34 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου