ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την Οικονομία με αιχμή τους μικρομεσαίους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας
Μέγεθος γραμμάτων

Με αιχμή τους μι­κρο­με­σαί­ους, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας εξα­πέ­λυ­σε ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση στην Κυ­βέρ­νη­ση για την Οι­κο­νο­μία, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την επωδό των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ότι έριξε ” το κα­ρά­βι σε ξέρα πολύ πριν από τον κο­ρο­νο­ϊό”.

Ο κ. Τσί­πρας , μι­λώ­ντας από βή­μα­τος Βου­λής στην ώρα του Πρω­θυ­πουρ­γού  για την ερώ­τη­ση που υπέ­βα­λε στον κ. Μη­τσο­τά­κη για την Οι­κο­νο­μία, δεν φεί­σθη­κε πυρών για την Κυ­βέρ­νη­ση, σε ό,τι αφορά την οι­κο­νο­μι­κή της πο­λι­τι­κή, πλειο­δο­τώ­ντας σε μέτρα στή­ρι­ξης της μι­κρο­με­σαί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας ( ως έκανε ήδη από το πρό­γραμ­μα Μέ­νου­με όρ­θιοι Ι και ΙΙ), πε­ρι­γρά­φο­ντας με με­λα­νά χρώ­μα­τα την πο­ρεία που θα ακο­λου­θή­σει η πραγ­μα­τι­κή Οι­κο­νο­μία της χώρας, τους προ­σε­χείς μήνες.

Στο πλαί­σιο αυτό, είπε για την Οι­κο­νο­μία 

*Πα­ρα­λά­βα­τε οι­κο­νο­μία για 12 τρι­μη­να με θε­τι­κους ανα­πτυ­ξια­κούς ρθμούς και ενώ λέ­γα­τε ότι σέρ­νε­ται η οι­κο­νο­μία πε­τύ­χα­τε τον οκτ­βρη του 2019 να την βυ­θί­σε­τε στην ύφεση. Αυτό δεν είναι κα­τόρ­θω­μα του κο­ρο­νοιού αλλά δικό σας “επί­τευγ­μα”. το Δ τρί­μη­νο του 2019 η Ελ­λά­δα έχει την χει­ρό­τε­ρη από­δο­ση από τις 27. Η παν­δη­μία σας βό­λε­ψε σε σχέση με τις επι­δό­σεις σας στην οι­κο­νο­μία.

*Η  πο­λι­τι­κή σας επι­λο­γή για τον δια­θέ­σι­μο δη­μο­σιο­νο­μι­κό χώρο ήταν η μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας στα κέρδη και στα με­ρί­σμα­τα των με­τό­χων των επι­χει­ρή­σε­ων.

Και όχι η ενί­σχυ­ση της ενερ­γούς ζή­τη­σης. Αυτοί που έπαιρ­ναν το κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα τον Δε­κέμ­βρη, ό,τι ει­σέ­πρατ­ταν τα κα­τέ­θε­ταν στα κα­τα­στή­μα­τα του Νομού τους.

* Πε­ρι­κό­ψα­τε Δη­μό­σιες Επεν­δύ­σεις,  Ακυ­ρώ­σα­τε με­γά­λα έργα υπο­δο­μής

* Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δας, το Δε­κέμ­βριο του 2019, ο συ­νο­λι­κός τρα­πε­ζι­κός δα­νει­σμός προς τον ιδιω­τι­κό τομέα, δη­λα­δή προς τα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις, μειώ­θη­κε κατά 9,4% σε ετή­σια βάση και κατά 1,9% σε τρι­μη­νιαία βάση.

*Λέτε ότι δώ­σα­τε στή­ρι­ξη 24 δις. Πού πήγαν;  Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα που δεν προ­κα­λούν χρέη στους πο­λί­τες, σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δις. 3,2 δις είναι οι ανα­στο­λές πλη­ρω­μών

και 2 δις η επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή. Σύ­νο­λο 14 δις μέτρα, με τις εγ­γυ­ή­σεις δα­νεί­ων. Αυτά είναι 14 δις όχι 24.

* Αφού για το 2020 δεν υπάρ­χουν πε­ριο­ρι­σμοί γιατί δεν αξιο­ποιεί­τε μέρος των τα­μεια­κών δια­θε­σί­μων για να στη­ρί­ξε­τε την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και την Ερ­γα­σία; Έχετε επι­λέ­ξει να χρη­μα­το­δο­τή­σε­τε την ανα­στο­λή της ερ­γα­σί­ας αντί για την ίδια την Ερ­γα­σία.

* Στο ΤΕΠΗΧ 2 μόνο 53.000 επι­χει­ρή­σεις έχουν μπει. Ανά­με­σα στην Πο­λι­τεία και τις επι­χει­ρή­σεις έχετε βάλει με­σο­λα­βη­τή τις Τρά­πε­ζες. 16 δις διο­χευ­τεύ­τη­καν από την ΕΚΤ από αυτά διο­χέ­τευ­σαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ.

* Το πρό­γραμ­μα που ανα­κοί­νω­σε η κο­μι­σιόν 23 εκατ , θε­τι­κό και με­γα­λύ­τε­ρο των προσ­δο­κιών μας σας αφαι­ρεί τη δι­καιο­λο­γία να αντι­με­τω­πί­σε­τε εμπρο­σθο­βα­ρώς την κρίση για να μην ξε­μεί­νε­τε από πυ­ρο­μα­χι­κά. Ζόμπι είναι η οι­κο­νο­μι­κή σας πο­λι­τι­κή που μας οδή­γη­σε στην κρίση πριν από την παν­δη­μία.

Ει­σό­δη­μα έκτα­κτης Ανά­γκης

Στο ίδιο πλαί­σιο, επα­νέ­φε­ρε την πρό­τα­ση που πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στο πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ περί του ει­σο­δή­μα­τος έκτα­κτης ανά­γκης, χα­ρα­κτη­ρι­ζο­ντάς το ως  μόνη λύση ώστε να προ­στα­τευ­τεί με­γά­λο μέρος των συ­μπο­λι­τών μας που δεν θα βρουν δου­λειά ή δεν θα έχουν ει­σό­δη­μα

Κα­λύ­πτει 1.900.000 νοι­κο­κυ­ριά στα οποία συμ­με­τέ­χουν άνερ­γοι, επι­σφα­λώς ερ­γα­ζό­με­νοι (ερ­γα­ζό­με­νοι με μπλο­κά­κι, με ερ­γό­ση­μο και με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου), επο­χι­κοί ερ­γα­ζό­με­νοι, ιδίως στον τομέα του του­ρι­σμού, αγρό­τες γε­ωρ­γοί κτη­νο­τρό­φοι, πλητ­τό­με­νοι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες και αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νοι, δη­μιουρ­γοί, καλ­λι­τέ­χνες και ερ­γα­ζό­με­νοι στον τομέα του πο­λι­τι­σμού, ΑΜΕΑ και άλλες ει­δι­κές κα­τη­γο­ρί­ες συ­μπο­λι­τών μας.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.