Συνεντεύξεις

Γ. Υψηλάντης: «Εχουν αποτύχει όλες οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Χειμαρρώδης» είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης στην σημερινή συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», όπου μιλάει για όλους και για όλα. Για τις εντάσεις που υπάρχουν με τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο κατά τις συνεδριάσεις, για την υπόθεση με την καθαριότητα, για την πορεία της δημοτικής αρχής που κλείνει δύο χρόνια.
Για την παραίτηση του κ. Γιάννη Περδίκη, δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση ήταν μια «έντιμη διέξοδος», ενώ για το γεγονός πως έρχονται θέματα στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση χωρίς εισηγήσεις, ο κ. Υψηλάντης δηλώνει πως πρόκειται για… πρωτοποριακή πολιτική πρακτική.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, η δημοτική αρχή Ρόδου κλείνει δύο χρόνια. Πώς θα αποτιμούσατε εσείς αυτή την πορεία μέχρι σήμερα;
Όπως την αποτιμούσα και αρκετούς μήνες νωρίτερα σε αντίστοιχη ερώτηση της έγκριτης εφημερίδας σας. Δεν νομίζω πως άλλαξε κάτι.
Η πολιτική υποτυπώδους διαχείρισης  της καθημερινότητας με προσανατολισμό στο επιδεικτικό «φαίνεσθαι» αντί του δημιουργικού «γίγνεσθαι», η πολιτική της «μαγικής» επικοινωνιακά εικόνας που δεν έχει καμιά σχέση με τη χειροπιαστή πραγματικότητα της καθημερινότητας του δημότη και η συνεχώς αυξανόμενη διολίσθηση στη λογική ότι αφού δεν μπορούμε να οργανώσουμε τα πράγματα εμείς ας τα δώσουμε σε εργολάβους και «επενδυτές» να το κάνουν, έχει παγιωθεί και αποτελεί το στίγμα πλεύσης της δημοτικής αρχής.
• Παρακολουθήσαμε όλοι το ‘θρίλερ’ με τον διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας. Τελικά ο Δήμος μπήκε και σε νομικές περιπέτειες. Πώς το σχολιάζετε;
Όλη η ιστορία είναι το αποτέλεσμα μιας λαθεμένης πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής. Ποια ήταν αυτή; Ξεκίνησαν με την παραδοχή ότι τους είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα με το διαθέσιμο προσωπικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό, που στο μεταξύ είχαν φροντίσει να απαξιώσουν στο έπακρο. Βολεύτηκαν με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, με το να έχουν δηλαδή έναν εργολάβο να τους μαζεύει πάνω από το 80% του σκουπιδιού και όχι μόνο. Και αποφάσισαν όχι απλώς να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, αλλά να τον διευρύνουν κιόλας, αυξάνοντας το οικονομικό αντικείμενο της εργολαβίας. Την ίδια ώρα δηλαδή που ενέγραφαν στον προϋπολογισμό πάνω από 6 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των 342 εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας, τους περίσσευαν φαίνεται κι άλλα 4,5 εκατ. για τον εργολάβο (τα ποσά αφορούν ένα έτος). Δεν γνωρίζω αν όντως τους περίσσευαν, ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν περισσεύουν στους δημότες μας. Γιατί αυτοί τα πληρώνουν.
Εκτός όμως απ’ αυτό, ο όλος διαγωνισμός στήθηκε πάνω σε μια εισήγηση, με  στοιχεία «δημιουργικής λογιστικής». Μια εισήγηση που όπως αποδείξαμε εμπεριστατωμένα μόλις την έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο, διόγκωνε τεχνητά το συνολικά απαιτούμενο έργο καθαριότητας, για να φανεί ότι στον εργολάβο θα ανέθεταν ένα μικρό τμήμα του έργου αυτού (κάτω του 50%) ενώ στην πραγματικότητα αυτό που του ανέθεταν ήταν πάνω από το 85%, γεγονός που παραβίαζε βάναυσα την ισχύουσα νομοθεσία.
Για την οικονομία του χώρου, δεν θ’ αναφερθώ και σ’ άλλες αστοχίες – και είναι πολλές- της συγκεκριμένης αποτυχημένης πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής. Τελικά τα κατάφεραν και οδηγήθηκαν σ’ έναν διαγωνισμό φιάσκο, με πολλές πτυχές που χρήζουν διερεύνησης σε άλλες αίθουσες πέραν του δημοτικού συμβουλίου.
Το μάρμαρο το πληρώνει όμως το νησί, οι δημότες και οι επισκέπτες μας μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Η παράταξή μας τους πρότεινε από την αρχή, να αξιοποιήσουν το προσωπικό που υπήρχε, να προσλάβουν και επιπλέον προσωπικό αν ήταν απαραίτητο και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό μέσω  leasing. Δεν μας άκουσαν. Μας έλεγαν μάλιστα μέχρι τώρα, ότι αυτά δεν γίνονται! Τελικά βέβαια αποδείχθηκε ότι και γίνονται και ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή, στην οποία βέβαια τώρα σύρθηκαν μετά από το φιάσκο της δικής τους επιλογής.
Εμείς στηρίζουμε την πρόταση μας που από ανάγκη κι όχι από επιλογή ακολουθεί η δημοτική αρχή. Στηρίζουμε την προσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου, που καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι και θέλουν και μπορούν, αρκεί να τους εμπιστευθούν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, να τους εμπνεύσουν, να τους καθοδηγήσουν, να τους ελέγξουν και βεβαίως να τους δώσουν τα αναγκαία μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.
Η επιλογή αυτή είναι προς το συμφέρον των δημοτών, έστω κι αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα –μέχρι να κυλήσουν τα πράγματα- να ανεχτούμε όλοι μας, κάποιες αδυναμίες και κενά.
• Υπάρχουν πάντως εκκρεμότητες: Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. η υπόθεση με την τύχη του ΠΡΟΤΟΥΡ. Από την άλλη, υπάρχουν όμως και πολλά “ανοιχτά μέτωπα”: Μεσαιωνική Πόλη, Νέα Αγορά, Ακταίον, Ροδιακή Έπαυλη… Τι πρέπει να γίνει;
Πολλά πρέπει να γίνουν και δυστυχώς ελάχιστα γίνονται. Κι όσα βήματα γίνονται, είναι συνήθως στη λάθος κατεύθυνση.
Θεωρείτε ακόμα εκκρεμότητα τον ΠΡΟΤΟΥΡ; Μάλλον για τελειωμένη ιστορία μιλάμε.
Τι περιμένετε να γίνει με τη Ροδιακή Έπαυλη; Ότι θα παραχωρηθεί στο Δήμο που είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης της; Όχι βέβαια! Η κουβέντα που γίνεται με την ΕΤΑΔ, πιστεύω πως έχει να κάνει με το κατά πόσο οι όροι μίσθωσης ή παραχώρησης για χρήση στο Δήμο, θα είναι ευνοϊκοί ή όχι.
Όσο για τη Μεσαιωνική Πόλη, νομίζω πως η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες σ’ αυτήν, είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας χαοτικής κατάστασης, προσβλητικής για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Θέματα υποδομών όπως: Μαρίνα Μανδρακίου, Νέα Μαρίνα, Καρνάγιο, λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν μείνει στον… πάγο.  
Κι αυτά στα οποία αναφέρεστε είναι πολύ λίγα σε σχέση με το σύνολο. Αφορούν μόνο στην πόλη της Ρόδου. Αντίστοιχα ζητήματα υποδομών υπάρχουν σε όλη την έκταση του νησιού, σε όλες τις δημοτικές ενότητες και σχεδόν στο σύνολο των χωριών, άλλα μεγαλύτερα κι άλλα μικρότερα. Το ότι μέχρι σήμερα μπαλώνουν τις πληγές από τις πλημμύρες του 2011, του 12 ή του 13, δείχνει που πραγματικά βρίσκεται το νησί.
• Τι πρέπει να γίνει με τον υποσταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο; Φάνηκε ότι ο δήμαρχος σχεδόν συμφώνησε με την ΔΕΔΔΗΕ…
Το τι πρέπει να γίνει με τον δεύτερο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης (ΥΥΤ) πλησίον του οικιστικού ιστού της πόλης, ο Δήμος το έχει ξεκαθαρίσει με επανειλημμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. «Ούτε στον Άγιο Νικόλαο, ούτε σε άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή». Αν αυτό το είχε χωνέψει ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. το θέμα θα είχε λυθεί από χρόνια. Εναλλακτικές θέσεις έχουν υποδειχθεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, θέσεις έχουν υποδειχθεί από τους τεχνικούς συμβούλους του ΑΠΟΠΕΣ, θέσεις είχαν υποδειχθεί από τον τ. δήμαρχο κ. Κουσουρνά, θέσεις έχει υποδείξει και το ΤΕΕ. Αντί λοιπόν να εξετάσουν σοβαρά τις εναλλακτικές λύσεις και να προχωρήσουν στην κατασκευή του τόσο απαραίτητου και επείγοντος κατά τους ισχυρισμούς τους Υποσταθμού, οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης Α.Ε. έρχονται και ξανάρχονται με το ίδιο παραμύθι για πιστολάκια μαλλιών και άλλα παρόμοιας σοβαρότητας και βαρύτητας επιχειρήματα!
Το τελευταίο διάστημα, εγκαινίασαν και μια άλλη τεχνική προσέγγισης του ζητήματος που βεβαίως δεν περνά απαρατήρητη. Μια πολυδάπανη επικοινωνιακή εκστρατεία διαμόρφωσης κλίματος στην κοινή γνώμη, υπέρ της άποψής τους. Αντί να κοιτάξουν πως δεν θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στους ιδιώτες, σκορπούν τα λεφτά του κόσμου –όχι τα δικά τους- σε διαφημιστική καμπάνια περί της μη επικινδυνότητας αυτού του τύπου έργων. Μέχρι και το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά ανακάλυψαν. Αλήθεια τι σχέση ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που είναι ο διανομέας απλώς της ηλεκτρικής ενέργειας, με την παραγωγή της; Φυσικά καμία! Απλά το παραμύθι τους πρέπει να έχει και νεράιδες και δράκους!
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουν ότι κι εμείς και οι κάτοικοι των συνοικιών του ΑΠΟΠΕΣ, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι νομίζουν για το υπόβαθρο της ιστορίας και το παρασκήνιο των ενεργειών τους.
Ολοκληρώνοντας την απάντηση στο ερώτημά σας, δεν γνωρίζω αν πράγματι ο δήμαρχος «σχεδόν συμφώνησε» με τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Κι αν το έκανε, δικό του πρόβλημα. Ο δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο υλοποίησης των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν αποφασίζει αντ’ αυτού. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ομόφωνα εκφρασμένη θέση.
Να υπενθυμίσω και να προσυπογράψω, ένα απόσπασμα από μια πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση γνωστού συμπολίτη μας, του Αρχιτέκτονα – Πολιτικού Μηχανικού κ. Ν. Κουμνάκη που απευθυνόμενος στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναφέρει: «Και μην ευελπιστείτε ότι θα βρείτε κάποιον «Εφιάλτη» που με κάποιο τρόπο θα αθετήσει την υπογραφή του. Το φτύσιμο στην περιοχή μας δεν γίνεται ψιχάλα. Μπόρα γίνεται…»
• Βλέπουμε ότι στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει πολύ ένταση ανάμεσα σ’ εσάς και στον δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο. Μερικές φορές η “κόντρα” έφτασε στις προσωπικές επιθέσεις. Γιατί κυριαρχεί αυτή η κατάσταση;
Πράγματι υπάρχει αυτή η ένταση. Εγώ πάντως προσωπική επίθεση δεν έκανα σε κανέναν, αντιθέτως δέχθηκα. Μου είναι ωστόσο παγερά αδιάφορη, στο βαθμό που αυτή η πρακτική δείχνει φανερά την αδυναμία του άλλου να απαντήσει με στοιχεία και επιχειρήματα στην πολιτική επίθεση που του κάνω. Γιατί πολιτική επίθεση, βεβαίως έκανα, κάνω και θα συνεχίσω να κάνω! Με στοιχεία, με επιχειρήματα και με προτάσεις. Αυτός είναι ο ρόλος και η υποχρέωσή μου από τη θέση της αντιπολίτευσης στην οποία με έταξε η ψήφος των δημοτών. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Ροδιακού λαού. Για μένα είναι απολύτως σεβαστή και την υπηρετώ με απόλυτη συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντί του. Και προφανώς δεν με διακατέχει καμμιά θλίψη γι’ αυτό. Δεν ξέρω λοιπόν αν η θλίψη γεννά παραφροσύνη, σίγουρα όμως την γεννά η μανία της εξουσίας και της καρέκλας, όταν τη θεωρούμε αναγκαία για να καλύψει τις προσωπικές μας ανασφάλειες. Εγώ τέτοιες ανασφάλειες δεν έχω!
Πάντως για να είμαστε ακριβείς, η ίδια ένταση επικρατεί μεταξύ του δημάρχου και των υπόλοιπων συναδέλφων επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όποτε αυτοί δεν χειροκροτήσουν και δεν ανακράξουν «ωσαννά» στις μεγαλειώδεις πρωτοβουλίες του, τις οποίες με ατέρμονες μονολόγους αρέσκεται να μας αναλύει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο.
Από την άλλη δεν είμαι και ψυχαναλυτής για ν’ αναλύσω την προσωπικότητα του καθενός. Σκέφτομαι πως ίσως προσπαθεί κανείς να ξεριζώσει το δόντι που τον πονάει πιο πολύ…
• Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Περδίκη;
Θα επαναλάβω σχεδόν τα ίδια πράγματα, που είπα σε απάντηση ερωτήματος  έγκριτης συναδέλφου σας. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα εσωτερικά των άλλων παρατάξεων. Και δεν έχουν και ουσία. Αποτελέσματα παράγουν οι πολιτικές κι όχι τα πρόσωπα που τις υπηρετούν.
Έχουν και τα πρόσωπα το ρόλο τους αλλά είναι ήσσονος σημασίας. Μεγαλύτερη σημασία θα είχαν αν ήταν φορείς και δημόσια εκφραστές μιας διαφορετικής πολιτικής.
Στη σημερινή δημοτική αρχή, είναι φανερό ότι η πολιτική γραμμή, πηγάζει από ένα κέντρο, τον ίδιο τον Δήμαρχο και επιβάλλεται εκ των άνω. Με δεδομένη λοιπόν την ανυπαρξία οράματος και σχεδίου υλοποίησής του, οι πολιτικές που προωθούνται και επιβάλλονται είναι λαθεμένες και οδηγούν πολλές φορές σε αδιέξοδα αυτούς που καλούνται να τις υλοποιήσουν. Σ’ αυτή την περίπτωση μια παραίτηση, ναι είναι μια έντιμη διέξοδος. Στο κάτω-κάτω, πολιτικός είναι κι αυτός που παραιτείται, δεν είναι υπάλληλος με υποχρέωση να υπηρετήσει ακόμα κι αν διαφωνεί.
• Η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επιμένει ότι έρχονται θέματα προς συζήτηση και ψήφιση χωρίς προηγούμενη προετοιμασία. Ωστόσο δεν έχει αλλάξει τίποτα ακόμη.
Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Δυο χρόνια τώρα, εισηγήσεις έχουν μόνο τα υπηρεσιακού χαρακτήρα θέματα. Όλα τα σοβαρά θέματα, έρχονται στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση-ενημέρωση χωρίς εισήγηση, κυριολεκτικά στο «μιλητό» και βεβαίως σχεδόν πάντα, χωρίς σαφή πρόταση από μεριάς της δημοτικής αρχής, που περιμένει να δει κατά που «φυσά ο άνεμος» για να διαμορφώσει τη δική της πρόταση.
Αλλά ας δούμε και ποια σοβαρά θέματα έρχονται για συζήτηση; Ελάχιστα. Μόνο αυτά που η πίεση της αντιπολίτευσης ή της επικαιρότητας καθιστά αναπόφευκτο να συζητηθούν και με τον τρόπο που ανέλυσα προηγούμενα.
Αυτήν την πρωτοποριακή ομολογουμένως πολιτική πρακτική, πρώτη φορά τη βλέπω στον Δήμο Ρόδου. Δείγμα γραφής κι αυτό της σημερινής δημοτικής αρχής!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου