Τοπικές Ειδήσεις

Θεαματική ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού

Συνεχίζεται και φέτος η θεαματική ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού στην Ρόδο. Η αυλαία της φετινής χρονιάς, άνοιξε με κορυφαίες συναντήσεις και συνεχίζεται μέσα σε αυτόν τον μήνα που παρά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023, τα βλέμματα των επιστημονικών κλάδων είναι στραμμένα προς το νησί μας με μεγάλες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις!
Τα δύο επόμενα συνέδρια που αναμένουμε, είναι τα εξής:

-Το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής από 25-28 Μαϊου 2023, στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς. Στο συνέδριο αναμένονται πολλοί και διακεκριμένοι σύνεδροι με πλούσια θεματολογία.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας αναφέρει τα εξής:
«Παρά το ανανεωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη ψυχική υγεία που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αλλά και την ανάπτυξη βασισμένων σε δεδομένα καινοτόμων θεραπευτικών πρακτικών και υπηρεσιών, παραμένουν μια σειρά θεμελιωδών προκλήσεων στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων είναι και η συνεχιζόμενη εξάρτηση της ψυχιατρικής φροντίδας από μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία και την κοινωνική πρόνοια, καθώς και η ελλιπής πρόσβαση σε ποιοτικές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας.
Απαιτείται, συνεπώς, η ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας που να καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών του γενικού πληθυσμού. Κύριος σκοπός αυτών των μονάδων είναι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση τόσο των ψυχικών διαταραχών (π.χ. ψύχωση, μείζων καταθλιπτική διαταραχή) όσο και μη ειδικών προβλημάτων ψυχικής υγείας (π.χ. δυσφορία που σχετίζεται με την εκπαιδευτική ή επαγγελματική διαδικασία και προσαρμογή) επιτρέπει την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων πριν οι ψυχικές διαταραχές γίνουν χρόνιες ή πριν τα μη ειδικά προβλήματα εξελιχθούν σε κάποια πιο συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.
Στη χώρα μας έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν πάνω από 100 τέτοιες νέες κοινοτικές μονάδες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μια προσπάθεια να καλυφθούν κάποια από τα μεγάλα κενά στην κοινοτική ψυχιατρική. Οι μονάδες αυτές που θα λειτουργήσουν εντός του 2023 αναμένεται να αλλάξουν το μοντέλο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Πέραν της σύγχρονης και ολοκληρωμένης βιοψυχοκοινωνικής φροντίδας που θα παράσχουν θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του στίγματος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν και τα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στις ήδη υπάρχουσες μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από την ελλιπή χρηματοδότησή τους· προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Το 31ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 25-28 Μαΐου 2023 στην πανέμορφη Ρόδο. Η επιλογή του ακριτικού μας νησιού έγινε προκειμένου να τονιστεί, σε μια χώρα με εκτεταμένη νησιωτικότητα όπως η Ελλάδα, το ενδιαφέρον μας για την ψυχιατρική φροντίδα και μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της. Λόγω της απόστασης και των δυσκολιών επικοινωνίας των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα απαιτείται η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ευέλικτων παρεμβάσεων στην κοινότητα (π.χ. κινητές μονάδες), η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ. τηλεψυχιατρική) καθώς και η διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στα πλαίσια αυτά ως ΕΨΕ θεωρούμε πολύ σημαντική την ήδη προγραμματισμένη άμεση λειτουργία στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου μιας μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Επιπρόσθετα, η Ρόδος φιλοξενεί τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι γνωστό ότι κάθε φορά προσπαθούμε να επιλέξουμε ως τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου μας μια πόλη που φιλοξενεί πανεπιστημιακά τμήματα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουμε τη σημασία της συνέχειας της εκπαιδευτικής και επιστημονικής διαδικασίας.
Ελπίζουμε ότι και πάλι το πανελλήνιο συνέδριο της ΕΨΕ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας προκειμένου να γίνει μια γόνιμη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων για διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην αιτιοπαθογένεια, στη διάγνωση και στην ολοκληρωμένη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών».

– Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Κτηνιατρικών Οφθαλμολόγων 2023 – Κλινική έρευνα στην κτηνιατρική οφθαλμολογία: πτυχές σχεδιασμού μελέτης
Θα διεξαχθεί από τις 18-21 Μαΐου 2023, στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς. Στο συνέδριο αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 300 άτομα.
Όπως αναφέρει στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συνεδρίου Charlotte Keller:
«Αυτή η τοποθεσία είχε επιλεγεί για το συνέδριο του 2020, το οποίο, δυστυχώς, έπρεπε να ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Είμαστε λοιπόν διπλά χαρούμενοι που επιτέλους θα συναντηθούμε στη Ρόδο. Μετά την επιτυχημένη πρώτη υβριδική συνάντηση πέρυσι, η διάσκεψη ECVO 2023 θα διεξαχθεί με την ίδια μορφή. Οι σύνεδροι μπορούν να συμμετάσχουν και διά ζώσης, διαδικτυακά ή σε συνδυασμό και των δύο. Η συνάντηση θα μεταδίδεται ζωντανά και οι ηχογραφήσεις της συνάντησης θα είναι διαθέσιμες για παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2023.
Το φετινό θέμα της Ημέρας Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CE) και του Masterclass (MC) είναι ‘Κλινική Έρευνα στην Κτηνιατρική Οφθαλμολογία: Πτυχές του Σχεδιασμού Μελέτης. Το πρόγραμμα συγκεντρώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή υπό την καθοδήγηση του William Beltran. Οκτώ ομιλητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όλοι ειδικοί στον σχετικό τομέα εξειδίκευσής τους, θα μοιραστούν τις γνώσεις τους.
Η συνάντηση ολοκληρώνεται την Κυριακή με το Masterclass. Σχεδιάστηκε για να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα των σχεδίων μελέτης, συμπεριλαμβάνοντας διαλέξεις για πολυκεντρικές μελέτες, τη διαφάνεια και την αναπαραγωγιμότητα στην έρευνα και μια ειδική εστίαση στην παθοφυσιολογία του οφθαλμικού πόνου και τη διαχείριση του οφθαλμικού πόνου που ενδιαφέρει όλους εμάς που εργαζόμαστε στο τον τομέα της (κτηνιατρικής) οφθαλμολογίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου