Ειδήσεις

Σε θέση μάχης όλες οι χώρες της Μεσογείου για την προσέλκυση τουριστών

Οι τουριστικές χώρες της Μεσογείου αγωνίζονται να προσελκύσουν εμβολιασμένους επισκέπτες για να αποφύγουν μια επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού που αποδείχθηκε τραγικό για τη βιομηχανία του τουρισμού, την κατεξοχήν πληγείσα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεσή της. Σχετικό ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais αναφέρεται στη «μάχη» των μεσογειακών χωρών, Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Αιγύπτου αλλά και στη χώρα μας και τη χαρακτηρίζει με μια δόση μαύρου χιούμορ «αδελφοκτόνο πόλεμο».

Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών κινητοποιούνται για να επανεκκινήσουν τον τουρισμό τους και να εγκαινιάσουν την τουριστική σεζόν το συντομότερο δυνατόν, παρουσιάζοντας τη χώρα τους ως ασφαλέστερη από τις γειτονικές. Και όλες παρακολουθούν με προσοχή τις αντιδράσεις των δύο αγορών από τις οποίες προέρχεται μεγάλο μέρος των επισκεπτών τους: τη Βρετανία και τη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον έχει παρουσιάσει κατάλογο με τις χώρες τις οποίες έχει χρωματίσει αναλόγως με τον βαθμό επικινδυνότητας και συνιστά στους Βρετανούς να επισκέπτονται τις 12 που έχει χρωματίσει πράσινες. Η Γερμανία, αντιθέτως, επισήμως εξακολουθεί να συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής. Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία αναμένεται, έτσι, να είναι οι χώρες που θα επιλέξουν κατά κύριον λόγο οι Γερμανοί βάσει των στοιχείων που δίνουν τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. Επί του παρόντος η Γερμανία διατηρεί σε ισχύ την υποχρέωση καραντίνας 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από επικίνδυνες χώρες στις οποίες έχει εντάξει πρακτικά σχεδόν όλη την Ε.Ε.

Η Ιταλία ανοίγει τον τουρισμό, τόσο τον εγχώριο όσο και τον εξωτερικό, στα μέσα Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σκοπεύει να καθιερώσει ένα «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει στους τουρίστες να εισέρχονται και να κινούνται ελεύθερα στη γειτονική χώρα. Το διαβατήριο αυτό μπορεί να αναφέρει τρεις περιπτώσεις σχετικά με τον κάτοχό του, ότι έχει εμβολιαστεί, ότι έχει νοσήσει από κορωνοϊό και αποθεραπευθεί ή ότι έχει κάνει τεστ και βγήκε αρνητικό. Η Ιταλία επιχειρεί εν ολίγοις να προηγηθεί της υπόλοιπης Ε.Ε. που θα εισαγάγει το υγειονομικό διαβατήριο τον Ιούνιο, ενώ ασκεί πιέσεις για να επισπευσθεί η εισαγωγή του και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως το 60% του πληθυσμού του, δηλαδή το 85% των ενηλίκων, και παρουσιάζει πλέον ένα απολύτως αμελητέο ποσοστό κρουσμάτων με μόλις το 0,2% του πληθυσμού να εμφανίζεται θετικό στον κορωνοϊό στα σχετικά τεστ. Δεδομένης της καλής υγειονομικής του εικόνας έχει προβληματιστεί πολύ για το κατά πόσον είναι συνετό να επιτρέψει τα ταξίδια στους πολίτες του και να ανοίξει τον τουρισμό του, που σημειωτέον αντιπροσωπεύει το 5,9% του ΑΕΠ του με στοιχεία του 2019. Βάσει διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει με Ελλάδα, Κύπρο και Γεωργία, όσοι Ισραηλινοί διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα ούτε όταν εισέρχονται ούτε όταν εξέρχονται από τη χώρα. Από τις 23 Μαΐου, άλλωστε, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με πιστοποιητικό εμβολιασμού που παράλληλα θα οφείλουν όμως να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Για την Ισπανία το πράσινο φως για το άνοιγμα του τουρισμού θα το δώσει η πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Αυτήν την απάντηση δίνει διαρκώς η κυβέρνηση που ευελπιστεί βέβαια να επανεκκινήσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας και να επιτρέψει να ξαναρχίσει να κινείται ο κλάδος των ταξιδιών αλλά με ασφάλεια. Ελπίζει μάλιστα να προσελκύσει φέτος το 50% των τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου