Τοπικές Ειδήσεις

Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γ. Νικητιάδη

Την ανάγκη ενίσχυσης των σοσιαλιστικών δυνάμεων σε μία Ευρώπη που μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα ξεκίνησε περιοδεία στα Δωδεκάνησα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρότασης της Φ. Γεννηματά να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κινήματος. Άλλωστε, δεν έχει μάθει να απέχει από τις σημαντικές μάχες. «Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο. Ήταν μία τιμητική πρόταση αυτή και δεν θα μπορούσα να απέχω από την προσπάθεια, έχοντας μάθει να είμαι παρών σε όλους τους σημαντικούς αγώνες. Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι μία σημαντική μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα οι σοσιαλιστικές δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε ότι οι ανισότητες αυξάνονται διαρκώς καθώς η Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε υπηρέτη των μεγάλων συμφερόντων. Σύμφωνα με τον υπ. Ευρωβουλευτή, μόνο οι σοσιαλιστικές δυνάμεις μπορούν να υλοποιήσουν πολιτικές υπέρ των λαών. Χαρακτηριστικά ο κ. Νικητιάδης δήλωσε τα εξής:
«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια περνά κρίση, την οποία βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Γεγονότα όπως το επικείμενο BREXIT, η άνοδος της ακροδεξιάς, η επικράτηση του άκρατου λαϊκισμού, οδήγησαν την Ευρώπη σε μεγάλα αδιέξοδα. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση θέλοντας μια μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη, που θα λειτουργεί προς το συμφέρον των λαών της. Η χώρα μας και τα νησιά μας έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συμμετέχουν σε ένα τόσο μεγάλο και δυνατό γκρουπ.
Θα πρέπει λοιπόν να ενισχυθούν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις, το Κίνημα Αλλαγής. Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, ώστε να υπάρξουν κατευθύνσεις υπέρ των λαών και όχι των μονοπωλίων.
Συνεχώς διευρύνονται οι ανισότητες. Αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Εμείς προτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των νέων ηγεσιών που θα αναδειχθούν, έτσι ώστε να προστατεύονται πολίτες και το ίδιο το περιβάλλον. Η ΕΕ γίνεται υπηρέτης των μεγάλων συμφερόντων με αποτέλεσμα να υφίστανται οι λαοί τις συνέπειες της λαθεμένης πολιτικής».
Συνεχίζοντας, ο κ Νικητιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μίας κοινής πολιτικής άμυνας που θα θωρακίζει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε δίπλα από τον “καλό” γείτονα που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα. Αν υπήρχε μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται ευκολότερα. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θωρακίζει τα σύνορά της, θα θωρακιστούν τα νησιά μας. Το ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει στο πρόγραμμα του την κοινή άμυνα της ΕΕ, δυστυχώς οι συντηρητικές δυνάμεις δεν έχουν τέτοιες προτάσεις».
Για την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, ο κ. Νικητιάδης είπε ότι αντί να ενισχύσει το μέτρο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το κατάργησε, ενώ έκανε το τραγικό λάθος να το συνδέσει με το μεταναστευτικό!
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν ένα μικρό βοήθημα. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν προνόμιο, αφού η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα νησιά της, όπως προβλέπουν οι συνθήκες του Maastricht και του Amsterdam. Αντί να ενισχυθεί και να επεκταθεί το μέτρο ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τους καταργήσει εντελώς. Τους διατήρησε μόνο σε πέντε νησιά, συνδέοντας το καθεστώς με το μεταναστευτικό, πράγμα τραγικό. Και όχι μόνο αυτό, συμπεριέλαβε διάταξη στο νόμο που ψήφισε, σύμφωνα με την οποία ένα νησιά που έχει παραπάνω από τον επιτρεπόμενο αριθμό μεταναστών θα μπορεί να διατηρεί το μειωμένο, νησιωτικό ΦΠΑ. Είναι μία πισώπλατη μαχαιριά αυτή. Τι να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τέτοια μέτρα; Τα βάρη της μετανάστευσης δεν μπορούν να επωμίζονται μόνο η χώρα μας και τα νησιά», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο υπ. Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η ΕΕ ουδέποτε είχε στρατηγική για τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός τροφοδοτεί με ασύλληπτα ποσά την ΕΕ. Περίπου το 50% του παγκόσμιου τουρισμού δημιουργείται στην Ευρώπη. Γιατί να μην υπάρχει ένας επίτροπος αρμόδιος αποκλειστικά για τον τουρισμό; Γιατί δεν αποκτά στρατηγική συγκεκριμένη, γιατί δεν υιοθετούνται προγράμματα για τον τουρισμό; Κάποιοι ευρωπαίοι πλουταίνουν συνεχώς και αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ το προϊόν δεν προστατεύεται από κανένα».
Τέλος ο κ. Νικητιάδης είπε ότι είναι πέρα για πέρα άκυρη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές και κάλεσε τους Δωδεκανήσιους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΚΙΝΑΛ.
«Αυτές οι εκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Δυστυχώς οι κυβέρνηση επέλεξε να πραγματοποιηθούν μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουν εξίσου μεγάλη βαρύτητα. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται αυτές οι αναμετρήσεις ταυτόχρονα; Πώς θα μπορέσουν να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα και να τα αντιληφθεί ο κόσμος;
Το ΚΙΝΑΛ συγκρότησε ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο και καλούμε τους Δωδεκανήσιους και τους νησιώτες εν γένει, να στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ για να μας δοθεί η δυνατότητα να σταθούμε απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις, να σταθούμε ενάντια στο λαϊκισμό», δήλωσε ο κ. Γ. Νικητιάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου