Ειδήσεις

Κομισιόν: Απαντά με…εκθέσεις στις τουρκικές απειλές για casus belli κατά της Ελλάδος!

Ο γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν Borrell, γελοιοποιείται με την απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογγιάνη, σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει άμεσα η Τουρκία στην άρση του casus belli κατά της Ελλάδος.

Αποφεύγοντας συνειδητά να απαντήσει στο ερώτημα, ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, θα συνεχίσουν να διαβιβάζουν κατάλληλα μηνύματα στην τουρκική πλευρά και να παρακολουθούν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία.

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

– Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνεχίζει την απαράδεκτη πολιτική του casus belli κατά της Ελλάδας. Από το 1995 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα σε περίπτωση που επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ., κάτι που παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής χρήσης βίας, περί ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

-Παραβιάζει απόλυτα και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια Σύμβαση που έχει πλέον καταστεί εθιμικό δίκαιο που σαφώς και ρητώς ορίζει στο άρθρο 3 ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. Η Τουρκία μάλιστα έχει επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί ολόκληρη η αόριστη απάντηση του Επιτρόπου…

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.3.2022)

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει, μεταξύ άλλων και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Όπως επισημαίνεται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντ’ αυτού να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου