Ειδήσεις

Η Ελλάδα «κλέβει» από την Τουρκία Ρώσους και Γερμανούς τουρίστες

Οι Ρώσοι τουρίστες συνεχίζουν να «ψηφίζουν» Ελλάδα, παρά τη δυναμική επιστροφή τους στην Τουρκία, που ήταν κλειστή γι΄ αυτούς πέρυσι, λόγω της έντασης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ενα «ράλι» προκρατήσεων για τους ελληνικούς θερινούς προορισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους τρεις μήνες, με ρυθμούς 120%-130% αυξημένους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι μεγάλοι tour operators αναμένουν αύξηση άνω του 40% στο σύνολο του έτους, με τους Ρώσους επισκέπτες να ξεπερνούν φέτος το 1 εκατομμύριο, έναντι 700.000 το 2016.

 Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αφήνουν την Τουρκία, όπου αποτελούσαν το 15% των τουριστών, και τοποθετούν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των επιλογών τους, δεύτερη μετά την Ισπανία. Είναι ενδεικτικό ότι οι κρατήσεις αυτή την περίοδο για την Ελλάδα είναι αυξημένες θεαματικά, κατά 67%, ενώ αυτές για την Τουρκία παρουσιάζουν κάθετη πτώση κατά 58%.

Η «έκρηξη» των λεγόμενων early bookings (έγκαιρων προκρατήσεων) είναι κοινό χαρακτηριστικό φέτος και στις δύο από τις μεγαλύτερες αγορές τουριστών, για διαφορετικούς όμως λόγους. Από τη μια οι Γερμανοί σπεύδουν να αποφύγουν τις περσινές περιπέτειες, όταν λόγω των γεγονότων στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή αποφάσισαν τελευταία στιγμή να επιλέξουν τους προορισμούς των διακοπών τους αλλά δεν έβρισκαν κατάλυμα με αποτέλεσμα πολλοί να αναβάλλουν τις διακοπές τους για τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, οι Ρώσοι σπεύδουν να επωφεληθούν από την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της Τουρκίας για την προσέλκυσή τους και τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχονται για τις έγκαιρες κρατήσεις. Το γεγονός αυτό τους βάζει από νωρίς σε διάθεση διακοπών και πολλοί κλείνουν από τώρα τις διακοπές τους και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ενωση των Ρώσων Tour Operators (ATOR), ένας στους δύο Ρώσους που έχουν κλείσει ήδη τις διακοπές τους έχει επιλέξει ως προορισμό την Τουρκία και οι υπόλοιποι την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο και τα ρωσικά θέρετρα στον Εύξεινο Πόντο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα κάνουν διακοπές φέτος στην Τουρκία περίπου 3 εκατομμύρια Ρώσοι, έναντι 4 εκατομμυρίων το 2015 και κάτω του 1 εκατομμυρίου κατά την περσινή «παγωμένη» περίοδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, όταν παρουσίασαν δραματική πτώση κατά 77,5%.

Η εξέλιξη φαίνεται πως δεν επηρεάζει την Ελλάδα, η οποία φέτος αναμένεται να προσελκύσει εντυπωσιακά μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μασμανίδη, διευθυντή του ομίλου Μουζενίδη, η θεαματική ροή κρατήσεων, που σήμερα «τρέχουν» με 120%-130% σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό σημάδι για τη φετινή περίοδο. «Πέρσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 700.000 Ρώσοι, φέτος σίγουρα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο, ίσως και λίγο παραπάνω. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και έλλειψη δωματίων. Οποιος προλάβει πρώτος και όποιο γραφείο προετοιμάστηκε καλύτερα με εξασφάλιση δωματίων θα είναι οι κερδισμένοι», ανέφερε στην «Οικονομία».

 
Ο όμιλος, που αποτελεί τον πρώτο tour operator για τη ρωσική αγορά, αναμένει να εξυπηρετήσει φέτος περισσότερους από 500.000 επισκέπτες, με απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καβάλα, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αραξο, Κρήτη και Ρόδο. Τα μηνύματα είναι θετικά και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βίζας, αφού αναμένεται να ανοίξουν visa centers και σε πόλεις που δεν εξυπηρετούνται φέτος.

Ολα δείχνουν πως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα έχουν εισέλθει σε περίοδο δυναμικής επανάκαμψης, με προοπτική να ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το ρεκόρ των 1,3 εκατομμυρίων επισκεπτών που καταγράφηκε το 2013.

Αναφορικά με την επιστροφή των Ρώσων στην τουρκική αγορά, ο κ. Μασμανίδης εκτιμά πως δεν θα φτάσει στα προ της κρίσης νούμερα, παρά τις προσπάθειες των τουριστικών φορέων των γειτονικής χώρας να το πετύχουν. «Ολοι οι Τούρκοι ξενοδόχοι συμμετέχουν φέτος στην έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τα γραφεία και τον κόσμο. Θα δούμε την εξέλιξη. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεχόταν μέχρι και 5 εκατομμύρια Ρώσους. Εμείς ακόμα κι αν θέλαμε δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιους αριθμούς, για πολλούς λόγους», είπε.

Τα στοιχεία
Αναφορικά με τους Γερμανούς, o «παλμός» της αγοράς, όπως τον μετέφερε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας (DRV), Νόρμπερτ Φίμπινγκ, στη διάρκεια της μεγαλύτερης παγκοσμίως τουριστικής έκθεσης ITB που άνοιξε τις πύλες της στο Βερολίνο, θέλει να αποφασίζoυν με βασικό γνώμονα την ασφάλεια και να τοποθετεί τις ελληνικές παραλίες στη δεύτερη θέση των επιλογών του μετά την Ισπανία.

«Διαπιστώνεται μια απροθυμία των Γερμανών απέναντι σε κάποιους προορισμούς, λόγω των τραγικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων. Σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία καταγράφονται σημαντικά μικρότερες κρατήσεις στα ταξιδιωτικά πρακτορεία», ανέφερε ο κ. Φίμπινγκ στην εισαγωγική συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο, σήμερα οι προκρατήσεις για την Ελλάδα είναι κατά 67% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. Αντίθετα, είναι μειωμένες κατά 58% στην Τουρκία σε σχέση με το 2016, όταν είχε καταγραφεί μείωση κατά 40% σε σχέση με το 2015.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της σεζόν είναι ωστόσο συγκρατημένες παρά την «εκρηκτική» αύξηση των προκρατήσεων, καθώς η γερμανική είναι μια ώριμη αγορά, που δύσκολα μπορεί να έχει εντυπωσιακές μεταβολές, όπως λένε. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα πάνω από 3,5 εκατομμύρια Γερμανοί, έναντι 3,2 εκατομμυρίων πέρυσι.

3,5 εκατ. και πλέον Γερμανοί, έναντι 3,2 εκατομμυ- ρίων πέρυσι, αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα

Στη φωτογραφία αρχείου Ρώσοι έξω από κέντρο αιτήσεων βίζας για τη χώρα μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου