Ειδήσεις

Νέος διαγωνισμός για το Γκολφ Αφάντου

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες την πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την αξιοποίηση ακινήτων στην περιοχή Αφάντου.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχόλια επί του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών έως και την 06.06.2014, σύμφωνα με τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει σχετικά το Ταμείο σε εύλογο χρόνο πριν τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.

Η προς αξιοποίηση έκταση, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, έχει χωριστεί σε δύο ακίνητα τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα του Ταμείου με τις υπ’ αριθ. 202/21.02.2012 (ΦΕΚ Β’ 656/07.03.2012) και 231/02.04.2013 (ΦΕΚ Β’ 754/2013) αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4 και 5 του νόμου 3986/2011.

Αναφορικά με την ανάπτυξη των ακινήτων, το Ταμείο έχει ήδη εκκινήσει και προχωρήσει τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ.

Η κατά νόμο προβλεπόμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το ΕΣΧΑΔΑ προωθείται για έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι ημερομηνίες του διαγωνισμού σύμφωνα με την προκήρυξη είναι οι εξής:
12.03.2014 – 30.06.2014 Λειτουργία εικονικής ηλεκτρονικής αίθουσας πληροφοριακών στοιχείων στην οποία θα είναι διαθέσιμα έγγραφα και πληροφορίες για το Ακίνητο και γενικά για τον Διαγωνισμό.
12.03.2014 – 27.06.2014 Περίοδος επισκέψεων στο Ακίνητο Α’ και το Ακίνητο Β’
06.06.2014
Καταληκτική ημερομηνία σχολιασμού του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών
16.06.2014
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ερωτημάτων σχετικά με τον Διαγωνισμό
16.06.2014 Ανάρτηση στο VDR του Τελικού Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών Α’ και του Τελικού Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών Β’
30.06.2014
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφοράς

Θυμίζουμε ότι υπήρξε διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και αφού ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τόσο των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όσο και των τοπικών φορέων, διαπιστώθηκε ότι προκρίνονται:
* Η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση του βορείου τμήματος του ακινήτου (Golf Αφάντου)

* Η έμφαση από το ΕΣΧΑΔΑ στη γενική χρήση «Τουρισμός- Αναψυχή» και στις επιμέρους αναπτύξεις που αυτή επιτρέπει, ως αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά βέλτιστη επιλογή.

Το νέο σχέδιο αξιοποίησης του δημόσιου ακινήτου, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.858.000 τ.μ. στην περιοχή Αφάντου θα περιλαμβάνει λιγότερη δόμηση.

Το ακίνητο στη Ρόδο θα διατεθεί ως δύο ακίνητα:
Το βόρειο τμήμα, στο οποίο περιλαμβάνεται το γκολφ, και το νότιο, ενώ αναφορικά με τις χρήσεις γης, αντί για 50% «τουρισμού και αναψυχής», και 50% «παραθεριστικό -τουριστικό χωριό», η σχέση θα διαμορφωθεί 70% ή 75% «τουρισμού και αναψυχής» και 30% ή 25% «παραθεριστικό – τουριστικό χωριό».

Η διαφορά στη δόμηση που προαναφέραμε, προκύπτει από το γεγονός ότι, βάσει της νομοθεσίας, η χρήση «τουρισμού και αναψυχής», η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει ξενοδοχεία κατοικίες και άλλες σχετικές υποδομές, έχει συντελεστή δόμησης 0,2, ενώ η χρήση «παραθεριστικό -τουριστικό χωριό», η οποία επιτρέπει κατοικίες και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων έχει 0,4.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές για το ένα από τα δύο τμήματα ή και για τα δύο.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή Αφάντου, μέχρι σήμερα, υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και ένα 4 αστέρων, ενώ η εξυπηρέτηση της πλειονότητας των τουριστών της περιοχής γίνεται μέσω ενοικιαζόμενων δωματίων και στούντιο.

Ωστόσο, στη Ρόδο έχουν ήδη ισχυρή παρουσία μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως: Sheraton, Aldemar, Acquis, Grecotel και Louis.

Επίσης, το εν λόγω ακίνητο απέχει 20 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, την πόλη και το Νοσοκομείο Ρόδου. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Ρόδου -Λίνδου και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Παναγιάς Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.
Κατά την προηγούμενη διαδικασία αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου, στη δεύτερη φάση είχαν περάσει: Η Lamda Development, εταιρεία με βασικό μέτοχο τον όμιλο Λάτση, η οποία συμμετέχει σε όλες τις αναπτύξεις ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Temes, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που έχει αναπτύξει το Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Η βρετανική London & Regional Properties, η οποία συμμετέχει και στη διαδικασία για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η New Century Holdings, επενδυτική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Η Minoan Group, εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου, η οποία δραστηριοποιείται στον ταξιδιωτικό και ψυχαγωγικό τομέα, και η Atlantica -TUI θυγατρική της Atlantica Hotels & Resorts.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου