Ειδήσεις

Υπέρ της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων ο κ. Γ. Μιχελάκης

Σε δηλώσεις που προέβη χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «realfm 97,8» και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης, επανέλαβε ότι διαφωνεί με το δόγμα «κάθε νησί και δήμος» και ότι τάσσεται υπέρ της διασπάσεως των μεγάλων νησιωτικών δήμων, δεν φέρνει όμως σχετική διάταξη στη Βουλή, γιατί «διαφωνεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Πιο αναλυτικά ο κ. Γ. Μιχελάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Στις δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε κάποιες άλλες αλλαγές. Έχουμε θέσει από τον Σεπτέμβρη το ζήτημα, να σπάσουν κάποιοι καλλικρατικοί δήμοι. Είναι λάθος κάθε νησί να θεωρείται δήμος», σχολίασε μεταξύ άλλων για τις δημοτικές εκλογές.

Για την διαίρεση των νησιωτικών δήμων δήλωσε συγκεκριμένα:
“Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο εμείς το έχουμε θέσει από τον Σεπτέμβρη. Θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει. Είναι τελείως λάθος αυτό το πράγμα το οποίο έχει γίνει στον Καλλικράτη να θεωρεί ότι κάθε νησί πρέπει να είναι και ένας δήμος.

Παράδειγμα θα σας το πω για να το καταλάβετε με απλούς αριθμούς. Θα πάρω το παράδειγμα της Λέσβου και έναν άλλο νομό, ο οποίος συμπτωματικά είναι νομός νησιωτικής περιοχής, της Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Η Μυτιλήνη, η Λέσβος έχει διπλάσιο πληθυσμό από το Ρέθυμνο και έκταση μεγαλύτερη. Πρίν τον Καλλικράτη το Ρέθυμνο είχε 11 δήμους και μετά τον Καλλικράτη γίνανε 5, η Λέσβος είχε 13 δήμους και έγιναν ένας. Αν πάτε στο νησί και μιλήσετε στους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από αυτή την αλλαγή είναι τεράστια.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ρόδο, ισχύει και για την Κέρκυρα, για τη Σάμο κλπ. Μάλιστα για τα 5 μεγάλα νησιά, η ΚΕΔΚΕ τότε μαζί με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχαν βγάλει μια απόφαση και έλεγαν ότι είναι λάθος αυτό και για τα πέντε μεγάλα νησιά θα πρέπει να υπάρχει εξαίρεση, να είναι σε περισσότερους δήμους λόγω της έκτασης και του πληθυσμού. Για τον ίδιο λόγο δηλαδή που το Ρέθυμνο δεν έγινε ένας δήμος για τον ίδιο λόγο και τα νησιά. Θα πρέπει να σας θυμίσω δε ότι η νησιωτικότητα είναι στοιχείο πρόσθετο το οποίο είναι σε μας συνταγματικά κατοχυρωμένο και το έχουμε διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κληθείς ο Υπουργός να απαντήσει αν θα προλάβει το υπουργείο να κάνει τις αλλαγές πριν τις εκλογές απάντησε:
«Δεν το ξέρω μέχρι και τώρα γνωρίζετε ότι στο θέμα αυτό αντιδρούσε το ΠΑΣΟΚ, άρα δεν θα μπορούσε να περάσει. Προσπαθώ να αποφεύγω το αν είναι δύσκολο ή εύκολο για να δούμε τι θα γίνει τελικά».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, νωρίς το βράδυ, δεν είχε κατατεθεί νέα τροπολογία, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί, για τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου