Συνεντεύξεις

Μαριέτα Παπαβασιλείου: «Ο Μαραθώνιος Ρόδου αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός»

Η Ρόδος είναι γνωστή για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα όμορφά της τοπία. Πλέον είναι γνωστή και για τον Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου που αποτελεί αγώνα-θεσμό για την παγκόσμια δρομική κοινότητα. Κάθε χρόνο καταφθάνουν στη Ρόδο δρομείς από τα πέρατα της γης για να τρέξουν σε αυτή τη μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή!
Για την πορεία του Μαραθωνίου Ρόδου, τις προκλήσεις που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια και τη μεγάλη απήχηση της διοργάνωσης στην παγκόσμια δρομική κοινότητα, μιλά στη «δ» η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου και τονίζει ότι ο αγώνας κατάφερε να βάλει τη Ρόδο στο χάρτη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Μαριέτας Παπαβασιλείου:
• Κυρία Παπαβασιλείου, πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση Μαραθωνίου στη Ρόδο;
Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου, οφείλει την ύπαρξή του στον George Zaras, ομογενή Ρόδιο των ΗΠΑ, ο οποίος έτρεφε απεριόριστη αγάπη για τη Ρόδο. Ήθελε πάντα να προσφέρει κάτι στο νησί του και με την βοήθειά μας, η επιθυμία του μετουσιώθηκε σε πράξη.
Σήμερα ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου – μία διοργάνωση μη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος – αποτελεί πόλο έλξης για αθλητές από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην προβολή του νησιού μας παγκοσμίως, πράγμα που επιθυμούσε και ο καλός μας φίλος Γιώργος, ο οποίος δυστυχώς, το 2021 έφυγε από τη ζωή.
Τον περσινό αγώνα τον αφιερώσαμε στη μνήμη του George και δεσμευόμαστε ότι ο Μαραθώνιος της Ρόδου/ Roads to Rhodes Marathon θα συνεχίσει να ακτινοβολεί σε όλη την υφήλιο, θέτοντας το αγαπημένο του νησί, στο επίκεντρο του διεθνούς δρομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Και πράγματι, πλήθος ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού καλύπτουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση, ενώ για το φετινό αλλά και τον επόμενο αγώνα έχουμε εξασφαλίσει την απευθείας πανελλήνια μετάδοσή τους από την ΕΡΤ3!


• Σε ποιο κοινό απευθύνεται ο Μαραθώνιος της Ρόδου; Πρόκειται για ένα αγώνα με διεθνή συμμετοχή, όπως είπατε… Από ποιες χώρες αντλεί συμμετέχοντες;
Η Ρόδος μας είναι ένας παγκοσμίου φήμης τουριστικός προορισμός που προσελκύει περισσότερους από 2,5 εκατ. επισκέπτες. Είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παράδοση, είναι η γενέτειρα μεγάλων ολυμπιονικών της αρχαιότητας, του Λεωνίδα του Ρόδιου, του Διαγόρα, των παιδιών και εγγονών του… Είναι ξακουστή για τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Πλέον αναγνωρίζεται και ως προορισμός μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Με τον Μαραθώνιο έγινε η αρχή και στην πορεία προστέθηκαν στο αθλητικό καλεντάρι του νησιού μας και άλλα σημαντικά events.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου αποτελεί έναν αγώνα, ο οποίος αποσκοπεί στην προβολή και στην ανάδειξη της Ρόδου και στην τόνωση της πρώιμης τουριστικής περιόδου. Πράγματι, η μεγάλη δυναμική του αθλητικού τουρισμού μας αποκαλύφθηκε από την αρχή. Διαπιστώσαμε όμως ταυτόχρονα ότι η Ρόδος πληροί όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε έναν προορισμό αθλητικών διοργανώσεων.
Μας συναρπάζει ακόμη το γεγονός, ότι ο αγώνας προσελκύει δρομείς από όλη την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης! Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε μέχρι στιγμής, συμμετοχές από 35 διαφορετικές χώρες, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται. Στο παρελθόν έτρεξαν στον αγώνα αθλητές από σχεδόν 50 χώρες, ακόμη και από την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, τις Ινδίες και τη Νέα Ζηλανδία! Όλοι αυτοί οι αθλητές και οι συνοδοί τους, επιλέγουν τη Ρόδο, ειδικά για το Μαραθώνιο.
• Πώς ανακαλύπτουν τον αγώνα όλοι αυτοί οι αθλητές και τι είναι αυτό που θα καθιστά τον Μαραθώνιο της Ρόδου ξεχωριστό;
Θα έλεγα πως η μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή, η οποία… διατρέχει όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και η θέα του απέραντου γαλάζιου του, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που κάνουν τον αγώνα μας να ξεχωρίζει.
Συνήθως, οι δρομείς του εξωτερικού μας ανακαλύπτουν από τη World’s Marathons, την πλατφόρμα μέσω της οποίας κλείνουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Η καλύτερη διαφήμιση είναι όμως οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι δρομείς από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση και μοιράζονται δημοσίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος Ρόδου διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, γεγονός που ενισχύει το κύρος της διοργάνωσης και λειτουργεί ως κίνητρο συμμετοχής για κάθε δρομέα που θέλει να αναγνωριστεί επίσημα η απόδοσή του.
Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσουμε με την ευκαιρία, ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της ΑΜΚΕ «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου/ΔΟΠΑΡ. Πρόκειται – όπως ανέφερα και πριν – για μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοργάνωση.

Βασική μας επιδίωξη είναι να στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ και να συνδράμουμε κοινωνικούς σκοπούς, να ενισχύουμε ιδρύματα και κοινωνικούς συλλόγους, πράγμα που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια που ο αγώνας άρχισε να αποδίδει σε πρακτικό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα ενισχυθεί το «κοινωνικό αποτύπωμα» του Μαραθωνίου μας.

• Ο Μαραθώνιος της Ρόδου ξεκίνησε το 2014… Αισίως στις 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο 8ος αγώνας. Υπήρξαν δυσκολίες και προκλήσεις σε όλη αυτή τη διαδρομή από τον πρώτο μέχρι τον 8ο αγώνα;
Συνηθίζω πάντα να λέω ότι η διοργάνωση του Μαραθωνίου αποτελεί έναν άλλο μαραθώνιο. Ασφαλώς και πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση που απαιτεί αντοχές και γερό στομάχι. Όταν με προσέγγισε στην αρχή ο George μαζί με τον Αμερικανό υπεραθλητή και συγγραφέα Wayne Kurtz, προτείνοντάς μου να διοργανώσουμε ένα μαραθώνιο στη Ρόδο, δεν μπορούσα να φανταστώ ποιες δυσκολίες θα παρουσιάζονταν στην πορεία.
Με μεγάλη προσπάθεια, και έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των ομάδων εθελοντών και των χορηγών μας, στήσαμε έναν άρτιο αγώνα και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε με απόλυτη επάρκεια μία τέτοια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δέσει, αποτελείται από έμπειρους συνεργάτες που με αγάπη και αφοσίωση δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Μαραθώνιός μας ακολούθησε παράλληλη πορεία ανάπτυξης με το δρομικό κίνημα και θα τολμούσα να πω, ότι ενίσχυσε και συνέβαλλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της δρομικής κουλτούρας σε τοπικό επίπεδο…
Οφείλω να επισημάνω ότι ο αγώνας γνωρίζει σημαντική υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που από την πρώτη στιγμή αποτελεί βασικό συνδιοργανωτή, το Δήμο Ρόδου και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ένωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο. Έχουμε επίσης την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών όπως η H Hotels Collection, η Under Armour, η Mitsis Hotels, η Aegean, η Blue Star.
Βεβαίως, η οικογένεια χορηγών και υποστηρικτών του Μαραθωνίου απαριθμεί πολλά μέλη. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Ευχαριστούμε όμως πάρα πολύ και τους εκατοντάδες εθελοντές, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα! Χωρίς την παρουσία των χορηγών και των εθελοντών, τίποτε από όλα όσα σχεδιάζουμε, δεν θα ήταν εφικτό.
Η ευρεία αποδοχή και υποστήριξη του αγώνα είναι η μεγαλύτερή μας ανταμοιβή, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν. Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ανήκει σε όλες τις Ροδίτισσες και στους Ροδίτες, ανήκει στα παιδιά και στους νέους και στους δρομείς όλου του κόσμου. Χαιρόμαστε να βλέπουμε σήμερα το Μαραθώνιο της Ρόδου να αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός. Χαιρόμαστε πολύ περισσότερο να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το δρομικό κίνημα. Ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια με το μεράκι για να χαρίσουμε στη Ρόδο μία θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους αθλητικούς προορισμούς και σήμερα, έπειτα από εννέα χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ότι έχουμε φθάσει σε ένα καλό επίπεδο. Η Ρόδος έχει μπει στο χάρτη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Δεν εφησυχαζόμαστε όμως, συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια να βελτιωνόμαστε συνεχώς…
• Φαντάζομαι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοργάνωση…
Η πανδημία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το παγκόσμιο δρομικό κίνημα. Το 2020, ακολουθώντας τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα και προτάσσοντας την ασφάλεια των δρομέων και όλων των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση, αποφασίσαμε να αναβάλουμε τον αγώνα. Καθώς η πανδημική κρίση συνεχίστηκε και το 2021, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα ψηφιακό/virtual αγώνα στον οποίο συμμετείχαν δρομείς από 33 διαφορετικές χώρες. Καθένας έτρεξε μόνος του στη χώρα του, συμμετέχοντας στην ψηφιακή εκδοχή του Μαραθωνίου της Ρόδου. Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να διατηρήσουμε την επαφή με τη δρομική κοινότητα και τους φίλους της διοργάνωσης.
Το 2022 ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου διεξήχθη με τη φυσική παρουσία των δρομέων έπειτα από το-αναγκαστικό-διάλειμμα των δύο ετών και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε πάλι τους αθλητές και φίλους της διοργάνωσης στις 30 Απριλίου υποσχόμενοι ότι η Ρόδος τους επιφυλάσσει μία ανεπανάληπτη δρομική εμπειρία!
• Γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ποια events θα πραγματοποιηθούν φέτος;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλές λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, πριν οριστικοποιηθούν όλα μας τα σχέδια. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι θα διοργανωθεί και φέτος πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας με τίτλο «Άθλοι και Μούσες» και οι διακριθέντες μαθητές θα βραβευθούν στο περιθώριο του Μαραθωνίου. Πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθεί τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας και λαμπαδηδρομία. Ετοιμάζουμε και μία μεγάλη συναυλία με τοπικά μουσικά σχήματα. Όλα αυτά όμως θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Βεβαίως, ο Μαραθώνιος πραγματοποιείται φέτος το τριήμερο της πρωτομαγιάς, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να παρατείνουν τη διάρκεια της διαμονής τους στη Ρόδο και να εξερευνήσουν τις ομορφιές του νησιού μας. Γι΄ αυτό συνθέσαμε πέντε ειδικά πακέτα για τους αθλητές που περιλαμβάνουν τη διαμονή στο ξενοδοχείο, τις μετακινήσεις από το αεροδρόμιο καθώς και εκδρομές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου