Ρεπορτάζ

Πιλοτικό πρόγραμμα για άτομα τρίτης ηλικίας

Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος τουρισμού για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που πάσχουν από διάφορες παθήσεις, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ”Plaza”.

Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος από τον Μάρτιο είναι στην τελική ευθεία και μένει να διευθετηθούν μόνο κάποιες λεπτομέρειες.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Βεατρίκη Σέρβου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ. Μανώλης Ζηδιανάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειεας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.
Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, που μπορεί να γίνει η αφορμή για την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, μίλησε στους δημοσιογράφους χθες ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στη Ρόδο κ. Δημήτρης Γιώρτσος.

«Πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την προσέλκυση τουριστών από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γιώρτσος.
«Στόχος των συζητήσεών μας είναι η εξεύρεση του φορέα που θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα και η χρηματοδότησή του», εξήγησε ο κ. Γιώρτσος και συμπλήρωσε πως συζήτηση έγινε και για τις υποδομές, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πρώτοι τουρίστες, που θα έρθουν στη Ρόδο τον επόμενο μήνα.
«Οι πρώτοι 20 τουρίστες θα έρθουν στη Ρόδο στις 14 Μαρτίου και θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο “Plaza” μέχρι τις 5 Απριλίου», δήλωσε ο κ. Γιώρτσος.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας τα αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος θα είναι καθοριστικά.

«Τα πρώτα αποτελέσματα που θα έχουμε από την εφαρμογή του προγράμματος θα κρίνουν και τη συνέχισή του, το τρέχον έτος», δήλωσε ο κ. Γιώρτσος.
Οι εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία θα έχουν συνεργασία και με τη διοίκηση της νοσηλευτικής σχολής που λειτουργεί στο νησί μας. Επιδιώκεται η εκπαίδευση των αποφοίτων στον τομέα της γηριατρικής προκειμένου να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Οι απόφοιτοι μετά την εκπαίδευση στη γηριατρική θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους ηλικιωμένους τουρίστες που θα έρθουν την επόμενη σεζόν στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Γιώρτσος και πρόσθεσε πως όλοι όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα είναι άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας.
«Όλα τα άτομα που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα πάσχουν από διάφορες παθήσεις. Θα έρχονται στη Ρόδο με τους νοσηλευτές- συνοδούς τους. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα τουρισμού είναι πιλοτικό και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Οι πρώτοι άνθρωποι που θα μας επισκεφθούν θα πρέπει να σχηματίσουν θετικές εντυπώσεις και μόνο», δήλωσε ο κ. Δ. Γιώρτσος.
Σε ερώτηση αν εμπλέκεται στο θέμα το Νοσοκομείο Ρόδου ο κ. Γιώρτσος δήλωσε πως είναι η εποπτεύουσα αρχή του προγράμματος.

«Το νοσοκομείο Ρόδου είναι η εποπτεύουσα αρχή του προγράμματος. Ελπίζουμε να μην χρειαστούν νοσηλεία οι ηλικιωμένοι τουρίστες. Θα αντιμετωπιστούν όμως τα έκτακτα περιστατικά», δήλωσε ο κ. Γιώρτσος.
«Η Ρόδος θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα. Επιβάλλεται όλα να είναι στην εντέλεια προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τον επόμενο χειμώνα να έρθουν περισσότεροι τουρίστες», δήλωσε ο κ. Γιώρτσος και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται δύο φορές το χρόνο στην αρχή ουσιαστικά και στο τέλος της σεζόν (Νοέμβριο-Δεκέμβριο και Μάρτιο – Απρίλιο).
«Είναι κρίμα να μην μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το καλό κλίμα που έχουμε. Την επόμενη φορά οι ηλικιωμένοι τουρίστες μπορεί να μείνουν δυο μήνες στο νησί μας», τόνισε ο κ. Γιώρτσος.

Στις προσπάθειες που έγιναν για την εφαρμογή του προγράμματος αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε φέτος πιλοτικά το πρόγραμμα με ένα μικρό αριθμό ηλικιωμένων τουριστών. Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά το θέμα αυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσουμε και τα πρακτικά θέματα και να καλύψουμε τις όποιες ελλείψεις έχουν οι υποδομές μας. Σας αναφέρω πως έχει διενεργηθεί έλεγχος στο νοσοκομείο και στην Γενική Κλινική και κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι Γερμανοί», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Πρέπει να αναδείξουμε την συμβολή της νοσηλευτικής σχολής στην εφαρμογή του προγράμματος. Μπορούμε να βρούμε από κοινού με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπαιδεύονται οι νοσηλευτές μας ώστε να μην έρχονται με τους ηλικιωμένους οι συνοδοί τους», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως η εκπαίδευση των νοσηλευτών μπορεί να γίνεται και στη Γερμανία.
Επισημαίνεται πως την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος έχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος Ρόδου, η ΕΞΡ και το Νοσοκομείο Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου