Συνεντεύξεις

Χιλιάδες είναι οι Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν μονίμως στα νησιά μας

Η Ράνια Κοσσιώρη μετράει ήδη 50 Μαΐους, αλλά δεν πιστεύει και πολύ στους αριθμούς! Κατέχει την θέση της Υποπροξένου της Βρετανίας στη Ρόδο και στην Κω την τελευταία 15ετία, στη διάρκεια της οποίας έχει γνωρίσει ανθρώπους και καταστάσεις που την έκαναν να επιβεβαιώνει διαρκώς την δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και την απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής, και δηλώνει ότι δεν την εκπλήσσουν πλέον και πολλά…
Στο παρελθόν εργάστηκε ως Διευθύντρια της ΔΕΤΑΠ στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ως υπάλληλος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις και στο Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, ως μεταφράστρια και διερμηνέας σε διεθνή συνέδρια και ως καθηγήτρια της αγγλικής γλώσσας. Η εμπειρία που απέκτησε στους επαγγελματικούς της ρόλους προστέθηκε στις γνώσεις που κατέκτησε από νωρίς. Ευγνώμων για την τύχη να έχει γονείς που την στήριξαν στις κλασικές σπουδές της στην Αθήνα και το MSc στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics, αλλά και για τις χαρές που της δίνει η 16χρονη κόρη της Mαίρη, με το χιούμορ και την οξύτητα του πνεύματός της! Δεν σταματάει να μαθαίνει, να συμμετέχει σε επιμορφώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και να εστιάζει τα διαβάσματά της στα θέματα που την ενδιαφέρουν: διαχείριση κρίσεων, ηγεσία και διοίκηση, φιλοσοφία της εκπαίδευσης, πολιτισμός και επικοινωνία.

• Κυρία Κοσσιώρη, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η βράβευση της κας. Αργυροπούλου για τις υπηρεσίες της στο Βρετανικό Υποπροξενείο Ρόδου. Τι προξενικές υπηρεσίες παρέχονται εδώ στους Βρετανούς; Πόσοι είναι οι Βρετανοί επισκέπτες; Μιλήστε μας λίγο για την δουλειά σας.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα κα. Ντόκου για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για την δραστηριότητα του Βρετανικού Υποπροξενείου. Η βράβευση της αρχαιότερης υπαλλήλου του γραφείου μας εδώ, της κας. Νέλλης Αργυροπούλου, από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισσάβετ Β’ ήταν μια ιδιαίτερα τιμητική στιγμή για την ιστορία του προξενικού μας γραφείου, ιστορία που είναι μακραίωνη, μια που Βρετανική Προξενική εκπροσώπηση υπάρχει στο νησί τουλάχιστον εδώ και 250 χρόνια σύμφωνα με πηγές. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα βεβαίως έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των προξενικών αρχών, οι οποίες πλέον λειτουργούν με βάση την Συνθήκη της Βιέννης του 1967, που διέπει τις προξενικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Οι Βρετανοί, βεβαίως, είναι περήφανοι για το υψηλό επίπεδο ποιότητας των προξενικών τους υπηρεσιών. Είναι λαός που ταξιδεύει πολύ και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε ότι κάνουν περίπου 70 εκατομμύρια ταξίδια εκτός Βρετανίας τον χρόνο, αριθμός δηλαδή που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1 ταξίδι σε κάθε κάτοικο ετησίως. Ακριβώς επειδή έχουν παγκόσμια παρουσία, οι ανάγκες για προξενικές υπηρεσίες αυξάνονται.
Το Βρετανικό Υποπροξενείο της Ρόδου είναι ένα από τα 5 προξενικά γραφεία του Βρετανικού Προξενικού Δικτύου στην Ελλάδα, και από τα πλέον δραστήρια στον κόσμο, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα που υποδέχεται πάνω από 3 εκατομμύρια Βρετανούς τον χρόνο.
Στην Δωδεκάνησο (διότι το γραφείο μας καλύπτει την ευρύτερη περιοχή) έχουμε πάνω από 750 χιλιάδες Βρετανούς επισκέπτες τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία βεβαίως από αυτούς, περνούν τις διακοπές τους δίχως κανένα πρόβλημα και πολλοί επιστρέφουν ξανά και ξανά για να απολαύσουν τις χαρές και τις ομορφιές των νησιών. Αυτό το καταγράφει και ο Δήμος της Ρόδου, που βραβεύει πολλούς Βρετανούς κάθε χρόνο!
Αναπόφευκτα, δυστυχώς, κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα: είτε αυτά είναι θέματα υγείας, είτε προστριβές με το νόμο, είτε κοινωνικά ζητήματα. Το γραφείο μας χειρίζεται περί τις 200 νέες τέτοιες υποθέσεις τον χρόνο. Κάποιες από αυτές είναι πολύπλοκες και καλούμαστε να αποτελέσουμε τον ενδιάμεσο μεταξύ πολλαπλών ελληνικών και των βρετανικών υπηρεσιών, οργανισμών ή οικογενειακών συνδέσμων. Πολλές από τις υποθέσεις που διαχειριζόμαστε είναι πραγματικά τραγικές: θάνατοι, δυστυχήματα, εγκλήματα. Εκεί είναι που η δουλειά μας γίνεται δύσκολη, διότι καλούμαστε να φέρουμε και το ψυχολογικό βάρος των εμπλεκομένων μερών, που συχνά στο πρόσωπο του προξενικού υπαλλήλου βλέπουν τον μοναδικό σύνδεσμο με οτιδήποτε οικείο σε αυτούς. Ξέρετε, μια δυσκολία την αντιμετωπίζουμε τελείως διαφορετικά όταν είμαστε σε μια ξένη χώρα, όπου δεν γνωρίζουμε την γλώσσα, η κουλτούρα μας είναι ανοίκεια και παράξενη, οι συμπεριφορές των ανθρώπων μας είναι ξένες και οι διαδικασίες τελείως άγνωστες…αντιλαμβάνεστε ότι για αυτούς που αναζητούν τις υπηρεσίες μας, είμαστε μια γραμμή ζωής από την οποία εξαρτώνται απόλυτα για το χρονικό διάστημα που είναι εδώ.
Με το σκεπτικό αυτό, θα έλεγα ότι το προξενικό γραφείο και η δουλειά που εκτελεί στην περιοχή είναι και απόλυτα συνυφασμένη με την διαμόρφωση μιας θετικής εμπειρίας των επισκεπτών, ακόμα και μέσα από την δυσκολία τους – ή ίσως και ιδιαιτέρως λόγω αυτής. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που είχαν ένα δυστύχημα, είχαν μια δυσκολία, αλλά λόγω του γεγονότος ότι δέχθηκαν την βοήθεια μας, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν διότι καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αρνητική πλευρά της εμπειρίας τους…Είναι μια υπηρεσία που βασίζεται στην ανθρωπιά και στην ευαισθησία.
• Πόσοι Βρετανοί υπήκοοι διαμένουν στην Ρόδο και πόσοι στα υπόλοιπα νησιά;
Έχετε δίκιο, μιλήσαμε για τους επισκέπτες αλλά δεν είπαμε για τους μόνιμους κατοίκους! Οι Βρετανοί αγαπούν τη Ρόδο, την Κω αλλά και όλα τα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Στη Ρόδο έχουμε περίπου 2.500 Βρετανούς, στην Κω ίσως πάνω από 1.500, και κάποιες εκατοντάδες διαμένουν διάσπαρτα στην Κάλυμνο, την Σύμη, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Πάτμο. Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζουμε περί τους 45.000 μόνιμους κατοίκους – οι περισσότεροι στα νησιά βεβαίως!
• Μιλήστε μας για το μετάλλιο «Member of the Order of the British Empire». Τι είναι ακριβώς και πόσο μεγάλη είναι αυτή η τιμητική διάκριση;
Το μετάλλιο MBE, Member of the Order of the British Empire, απονέμεται για εξαιρετικό, συστηματικό και υποδειγματικό έργο ή υπηρεσία στην κοινωνία. Η αξία και η αναγνώριση που φέρει το μετάλλιο είναι μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δεν δίνεται εύκολα, ούτε μόνο λόγω αρχαιότητας σε μια θέση. Η διαδικασία υποψηφιότητας είναι μακρόχρονη και περνάει από πολλά φίλτρα προκειμένου να πάρει την έγκριση του παλατιού, καθώς αποτελεί διάκριση που αποδίδει η ίδια η Βασίλισσα. Η κα. Αργυροπούλου, προξενική υπάλληλος από το 1993, έχει αποδείξει περίτρανα ότι το αξίζει, έχοντας παράξει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 Βρετανούς, με ένα προσωπικό φάκελο που έχει μόνο εύφημες μνείες από τους ανωτέρους της αλλά και προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων που βοήθησε, που κατέγραψαν πόσο η εργασία της άλλαξε τη ζωή τους. Άοκνη και συστηματική, η κα. Αργυροπούλου εργάζεται και σε πρότυπα προγράμματα πρόληψης που έχουμε αναλάβει ως Προξενείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προγράμματα που έχουν τώρα αντιγράψει και προξενικοί υπάλληλοι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίστηκε με αυτό τον τρόπο και που η ίδια η Πρέσβης του ΗΒ στην Ελλάδα, η κα. KateSmith,CMG, ήλθε στη Ρόδο για να της απονείμει το μετάλλιο.
• Είναι αλήθεια ότι η Ρόδος είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν με τα περιστατικά στο Φαληράκι. Πώς αντιμετωπίσατε το θέμα αυτό;
Τα προβλήματα στο Φαληράκι συνδέονταν με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της τουριστικής αγοράς, τον λεγόμενο νεανικό τουρισμό, που αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως από την Βρετανική αγορά. Ο βρετανικός νεανικός τουρισμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το Φαληράκι υπήρξε ίσως από τους πρώτους παγκόσμια προορισμούς που δέχθηκε τόσο μεγάλο κύμα νεαρών Βρετανών, μαζί με την Ίμπιζα και το Μπένιντορμ στην Ισπανία. Η μεγάλη συγκέντρωση νεαρών και άπειρων τουριστών σε ένα μικρό μέρος, το αλκοόλ και η νύχτα είναι παράγοντες που δημιουργούν μια επικινδυνότητα που, η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η αλήθεια είναι ότι πλέον αυτή η αγορά δεν δραστηριοποιείται στη Ρόδο, ενώ το Φαληράκι έχει εντελώς αλλάξει χαρακτήρα ως τουριστικός προορισμός, καθώς οι υποδομές του προσελκύουν οικογένειες και ζευγάρια, μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες και διαφορετικού προφίλ καταναλωτές.
• Μετά την εκλογή του κ. Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για το Brexit. Είστε έτοιμοι στο Προξενείο να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές –και ποιες θα είναι οι βασικότερες;
Το Brexit είναι, όπως λέτε, προγραμματισμένο για να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η μεταβατική περίοδος, μια περίοδος προσαρμογής και αποφάσεων ως προς τις βασικές διαφοροποιήσεις που θα προκύψουν για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, ορίστηκε ότι θα είναι στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2020. Ήδη η Βρετανική Πρεσβεία έχει εργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Βρετανών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Βασικός στόχος και των δύο μερών υπήρξε η όσο το δυνατόν απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής των Βρετανών στην Ελλάδα, όπως και πριν το Brexit, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Θέματα νόμιμης διαμονής, υπηρεσιών υγείας, μετακίνησης έχουν, λίγο ως πολύ, διευθετηθεί. Τόσο ηΒρετανική Πρεσβεία όσο και οι ελληνικές αρχές έχουν επίσημες ιστοσελίδες που μεταφέρουν όλη την επίκαιρη πληροφόρηση για τις όποιες αλλαγές στους Βρετανούς, ενώ και ολόκληρο το προξενικό δίκτυο έχει εργαστεί για να ενισχύσει τα κανάλια επικοινωνίας μας με τους μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα, είτε με ημερίδες σε όλη τη χώρα, είτε μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που έχουμε (UKinGreeceFacebook | BritsinGreeceFacebook).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου