Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Κόνσολας: «Εθνική Στρατηγική από την αρχή”

Αρθρο του Μάνου Κόνσολα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Η χώρα αντιμετωπίζει μια ξεκάθαρη απειλή απέναντι στην εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η απειλή αυτή προέρχεται από την Τουρκία, η οποία είναι σαφές, πλέον, ότι έχει υιοθετήσει μια στρατηγική διαρκούς κλιμάκωσης των προκλήσεων αλλά και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η στρατηγική αυτή είναι δεδομένο ότι θα κορυφωθεί με τη δημιουργία τετελεσμένων, κάτι που προοιωνίζει η συμφωνία της Τουρκίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, του Λίβυου πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Το επόμενο βήμα, για όποιους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα είναι να προχωρήσει η Τουρκία σε έρευνες υδρογοναναθράκων νότια της Κρήτης, βασιζόμενη στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αυτό θα αποτελεί κίνηση δημιουργίας τετελεσμένων που θα επεκταθεί στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος  του Καστελλόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου.

Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί από μόνη της, άλλωστε η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο πολλές φορές, χωρίς συνέπειες. Πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να έρθει να υπερασπιστεί τα σύνορά μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ενότητας, τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε, από την αρχή, μια εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει:

1ον: Ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στην ποιότητα και στην τεχνολογία. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει, με νέους όρους, τη δική της αμυντική βιομηχανία με τεχνολογίες αιχμής.

2ον: Σαφής δήλωση προς το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι – σε περίπτωση που παραβιαστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα – η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά. Ορθά, ο Πρωθυπουργός διεθνοποιεί το ζήτημα.

3ον: Αξιοποίηση της παρουσίας μας, ως χώρας-μέλους της Ε.Ε., και ενεργοποίηση ενός ελληνογαλλικού άξονα συνεργασίας που θα θέσει το ζήτημα άμεσων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

4ον: Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη στιγμή που η Τουρκία την εφαρμόζει a la carte όταν δεν λειτουργεί εκβιαστικά. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η Ε.Ε., πλέον, θα κληθεί να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική της πολιτική, από τη στιγμή που η χώρα μας δεν θα αποδεχθεί το ρόλο της αποθήκης ανθρώπων.

5ον: Ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης από την Ελλάδα δεν είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και η απέλαση του Λίβυου πρέσβη είναι ένα πρώτο μήνυμα.

6ον: Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις ενεργειακής συνεργασίας. Η σχέση αυτή πρέπει να μετεξελιχθεί σε στρατηγική και αμυντική συνεργασία.

7ον: Εγκατάλειψη του μύθου «για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Η ίδια η Τουρκία δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις, γιατί δεν είναι δημοκρατία δυτικού τύπου.

8ον: Τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοανατολικά της Κρήτης, που διεκδικεί η Τουρκία μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, θα πρέπει να δοθούν, με ταχύτατες διαδικασίες, σε αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες. Άμεσα.

Εθνική στρατηγική σημαίνει εθνική ενότητα. 

Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, ώστε να αντιληφθεί το μέγεθος και τη σοβαρότητα της τουρκικής απειλής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου