Ειδήσεις

Οι μηχανικοί κατέλαβαν τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στη Ρόδο

Σε κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ  στη Ρόδο προχώρησαν χθες  οι μηχανικοί  του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διαμαρτύρονται για τη λεηλάτηση του ασφαλιστικού τους φορέα.
Στην κινητοποίηση πρωτοστάτησαν  οι  διοικήσεις,  του τμήματος Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΕΜΔΥΔΑΣ.
Σε συνέντευξη τύπου  ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Φιλήμωνα Φρατζή, εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους οι μηχανικοί προχώρησαν σε κινητοποίηση.
«Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε  την προσπάθεια λεηλάτησης  του ασφαλιστικού μας φορέα,  την καταστρατήγηση  των κοινωνικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων  καθώς και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών  στην άσκηση του επαγγέλματός μας», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ η  κατάσταση στον κλάδο  είναι πολύ άσχημη καθώς  το 60% των μηχανικών αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Σημειώνεται πως κάθε μηχανικός πρέπει να καταβάλει στο ασφαλιστικό του ταμείο ποσό ύψους 5000 ευρώ το έτος.
«Αρκετοί συνάδελφοι ζητούν να διαγραφούν από το ΤΕΕ.Είμαστε οι μόνοι που για να   εργαστούν θα πρέπει να διαθέτουν  ασφαλιστική ενημερότητα. Σε λίγο η πλειοψηφία των μηχανικών δεν θα μπορεί να εργαστεί. Η μη καταβολή των εισφορών όμως έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μας προκαλεί δυσαρέσκεια και το γεγονός ότι καταβάλλονται 120 ευρώ το χρόνο και  στον ΟΑΕΔ  χωρίς ο κάθε μηχανικός  να μπορεί  να εγγραφεί  στο ταμείο ανεργίας όταν δεν έχει  εργασία», δήλωσε ο κ. Γρύλλης.
Ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο έγινε το περίφημο «κούρεμα» των αποθεματικών του ταμείου.
«Το έτος 2012 ο κ. Αντώνης  Σαμαράς είχε δεσμευθεί για αποκατάσταση της αδικίας που είχε γίνει σε βάρος του ταμείου μας. Έχουν περάσει όμως δύο χρόνια και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.  Τώρα επίκειται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας αρκετοί μηχανικοί.  Η κυβέρνηση με την  εκ νέου σχεδιαζόμενη  περαιτέρω  ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων  στοχεύει να βάλει χέρι  και στα εναπομείναντα  αποθεματικά του ταμείου, κλείνοντας μαύρες τρύπες άλλων ασφαλιστικών οργανισμών. Είμαστε  υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Ο ρόλος των  μηχανικών  στη διαδικασία ανασυγκρότητης  και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας  είναι καθοριστικός. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους. Ανάπτυξη και εξαθλιωμένο επιστημονικό προσωπικό δεν συμβαδίζουν», τόνισε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης και παρέδωσε κείμενο με τα αιτήματα του κλάδου στον προϊστάμενο του γραφείου του ΤΣΜΕΔΕ  στη Ρόδο κ.  Νίκο Κωνσταντινίδη.
«Πριν την κρίση υπήρχαν αρκετά χρήματα στο ταμείο. Μετά το κούρεμα έχουν μείνει 2,5 δις. Το έλλειμμα που έχουν οι άλλοι ασφαλιστικοί φορείς φθάνει τα 4,8 δις. Όλοι θέλουν να πάρουν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Αν δεν είχε προκύψει το θέμα των εκλογών το ταμείο θα είχε συγχωνευθεί με τον ΟΑΕΕ.  Και οι εργαζόμενοι του ταμείου θα υποστούν τα ίδια δεινά με τους μηχανικούς.  Σας αναφέρω πως η σύνταξη για τους μηχανικούς πριν από την κρίση   διαμορφώνονταν στα 2.820 ευρώ. Σήμερα έχει φθάσει στα 1520 ευρώ. Θα καταβάλλεται μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας. Οι μηχανικοί δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων», δήλωσε ο κ.  Νίκος  Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε πως η διοίκηση του ταμείου πρέπει να συνεχίσει να είναι αιρετή.
«Το ΤΣΜΕΔΕ τώρα δεν δίνει καμία παροχή στους μηχανικούς. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι συντάξεις έχουν μειωθεί.  Από το ΤΣΜΕΔΕ έχουν δοθεί χρήματα στην τράπεζα Αττικής. Αν κλείσει όμως θα χαθούν 200 εκατομμύρια. Εμείς πιστεύουμε πως το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να είναι ταμείο για τους μηχανικούς και όχι φορέας στήριξης του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε ο  πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Φιλήμωνας Φραντζής.
Οι μηχανικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν:
-Την ακύρωση των διατάξεων του Ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που δίνει τη δυνατότητα κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του μηχανικού σε περίπτωση μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
-Αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων και αποφάσεων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ, και η μείωση αυτών τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση της χώρας.
-Κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για την άσκηση του ελεύθερου  επαγγέλματος σε ιδιωτικά έργα.  Ο κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.
-Μείωση των υπέρογκων έντοκων προσαυξήσεων στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές.
-Κατάργηση της εκ των υστέρων χρέωσης και μάλιστα εντόκως, των ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου υγείας στις περιπτώσεις όπου, λόγω μη καταβολής τους, το ΕΤΑΑ δεν παρείχε υπηρεσίες υγείας.
-Την παροχή πλήρους και πραγματικής υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους.
-Την ανταποδοτικότητα των εισφορών που καταβάλλουμε στον ΟΑΕΔ, στους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
-Την επιστροφή των αποθεματικών ύψους 1,5 δις € που «κουρεύτηκαν» με το PSI το 2012. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από τον ιδρώτα και τον μόχθο των συναδέλφων προκειμένου να έχουν αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδότηση.
-Τη διασφάλιση, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Άμεση απεμπλοκή από την συμμετοχή στην Τράπεζα Αττικής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Chris Greekfish    11.12.2014 10:15

    Μακάρι να κάνει κάτι ο σύλλογος σας αν και δεν το βλέπω. Σας έχουν ήδη κουρέψει απλά δεν το γνωρίζετε. Έτσι έγινε και με το ΤΑΞΥ.

Σχολιασμός άρθρου