Ειδήσεις

Επίκεινται οι πρώτες δοκιμές για τη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά

Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών ενόψει των πρώτων δοκιμών για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και με την παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου, του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Ν. Τσίκκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη σύσκεψη διευκρινίστηκε ότι τη διαχείριση του έργου δεν μπορεί από την κείμενη νομοθεσία να αναλάβει η ΔΕΥΑ Ρόδου, απορριπτόμενου σχετικού αιτήματος του κ. Τσίκκη.
Κατέστη σαφές ότι μπορεί και εξετάζεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΡ και το Δήμο Ρόδου για τη λειτουργία του έργου, ενώ τονίστηκε ότι το αντίτιμο από την πώληση του νερού θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την Περιφέρεια για τη συντήρηση του έργου.
Από εκεί και πέρα η ΔΕΥΑΡ ανέλαβε την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φράγμα.
Προγραμματίζεται να γίνουν οι πρώτες δοκιμές τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να ακολουθήσει ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδότησε το έργο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν δεν είναι λειτουργικό, να καταλογιστούν στην Περιφέρεια 160 εκατ. ευρώ.
Με το Άρθρο 129 του Ν.4199/13 (Φ.Ε.Κ. 216 Α711-10-2013) και με το από 01-04-2014 πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του έργου του θέματος οι αρμοδιότητες και τα υλοποιούμενα έργα της Ε.Υ.Δ.Ε. ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ μεταφέρθηκαν από την Γ.Γ.Δ.Ε. στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Από τον Απρίλιο του 2014 και μετά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει διευθετήσει επιτυχώς και έχει απεμπλέξει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα του έργου, ήτοι την τοποθέτηση – εγκατάσταση του τελευταίου χιλιομέτρου του αγωγού του υδραγωγείου στην περιοχή των Κολυμπίων, ενώ έχει ήδη καταβάλει στον ανάδοχο το ποσό των 1.142.000 ευρώ.
Επισημαίνεται πως μέσα στον Δεκέμβριο προβλέπεται η πιστοποίηση εργασιών ποσού της τάξεως των 550.000 ευρώ.
Για να δοθεί βεβαίωση περαίωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία των Ε.Ε.Ν. (η οποία είναι σε εξέλιξη και βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον ανάδοχο) και κατόπιν να δοθεί η εισήγηση του Σύμβουλου Διαχείρισης ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, πράγμα το οποίο εκτιμάται ότι θα  έχει συντελεστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2015.
Για την περαίωση του έργου εκκρεμούν επίσης οι συνδέσεις του Υδραγωγείου με τις δεξαμενές των Αγ. Αποστόλων και Ασγούρου.
Οι εν λόγω συνδέσεις αποτελούν υποχρέωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των αυτοματισμών και της λειτουργίας του Υδραγωγείου.
Εκκρεμεί η σύνδεση των 4 Φρεατίων Διακοπής Πίεσης και Ελέγχου και των 2 Αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία θα συντελεστεί κατόπιν της εγκρίσεως της ΡΑΕ η οποία αναμένεται εντός μηνός.
Ακολουθεί η 12μηνη αποδοτική λειτουργία από τον Ανάδοχο με εκπαίδευση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του έργου και συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Έχει συνταχθεί σχετική μελέτη για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης.
Οι προτεινόμενες από τη μελέτη λύσεις είναι δύο. Η πρώτη αφορά στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και η δεύτερη αφορά στη συγκρότηση νέου Φορέα. Η εν λόγω μελέτη προκρίνει ως πλέον ρεαλιστική την πρώτη λύση.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου, επισημαίνεται πως αυτή υλοποιείται από Εθνικούς Πόρους.
Μέχρι και τα τέλη του 2014 υπάρχει συμφωνία για την πληρωμή των πιστοποιήσεων της Συμβάσεως Κατασκευής του έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου