Τοπικές Ειδήσεις

«Ονειρο θερινής νυκτός» ο εσωτερικός τουρισμός!

Η ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού στα τελευταία χρόνια, μετά από τη «βουτιά» στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού, δεν φαίνεται να αφορά στα Δωδεκάνησα, τα οποία εξαιτίας των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων δεν απορροφούν μεγάλο κομμάτι της πίτας.
Μετά την έναρξη των μετακινήσεων με αεροπλάνα αλλά και με πλοία, οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες δεν επαρκούν για να κάνουν τη διαφορά, όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια περίοδο που οι Ελληνες τουρίστες θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική αγορά. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ικανοποιητικά νούμερα στις αφίξεις εσωτερικού τουρισμού, τα Δωδεκάνησα έχουν να καταγράψουν πάνω από μια δεκαετία.
Παρότι μετά την καλή φετινή τουριστική περίοδο και το κλείσιμο της σεζόν την ερχόμενη Κυριακή, θα μπορούσε η σκυτάλη να δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό εντούτοις οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων στο νησί μας παραμένουν σε βαρομετρικό χαμηλό και ως φαίνεται δεν αναμένεται ανάκαμψη. Ούτως η άλλως, μερικές εβδομάδες πριν την εορταστική περίοδο ο προγραμματισμός για τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει για τις οικογένειες που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Το κριτήριο, με βάση τα δεδομένα που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είναι κυρίως το οικονομικό και οπωσδήποτε η Ρόδος είναι εκτός συναγωνισμού, παρότι θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο κυριότερος λόγος είναι τα ακριβά αεροπορικά και πλέον και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που καθιστούν απαγορευτικό κυρίως για οικογένειες, το ταξίδι προς τη Ρόδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα απ΄όπου οι κάτοικοι ψάχνουν ευκαιρία να αποδράσουν όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους αλλά και για τα τριήμερα που αξιοποιούν για ανάπαυλα από την απαιτητική καθημερινότητα.
Η εορταστική περίοδος, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για απόδραση κυρίως για τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Η απόφαση λαμβάνεται κυρίως με βάση τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αφού τα πλοία δεν ενδείκνυνται ως μέσο μεταφοράς όταν η διάρκεια των διακοπών είναι μικρότερη της μιας εβδομάδας και υπό τον φόβο του ενδεχόμενου απαγορευτικού απόπλου, λόγω των πολλών ωρών που απαιτούνται για να φτάσει κανείς από τον Πειραιά σε ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Μερικές εβδομάδες πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ήδη απαγορευτικές για μια μέση τετραμελή οικογένεια, η οποία χρειάζεται κάτι παραπάνω από έναν… βασικό μισθό για να ταξιδέψει στα νησιά μας.
Σε μείζον θέμα ανάγεται επίσης και η μετακίνηση των φοιτητών από και προς τη Ρόδο για την περίοδο των εορτών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο νησί μας και επιθυμούν να ταξιδέψουν για να περάσουν τις γιορτές με αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι με λιγότερα χρήματα μπορείς να μεταβείς από την πρωτεύουσα σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση στις τιμές των εισιτηρίων και στις περιορισμένες επιλογές των νησιωτών, γεννούν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που διαμορφώνονται.
Οσοι δε επιβάλλεται να ταξιδέψουν άμεσα προς και από την Αθήνα είτε για ιατρικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς λόγους στους οποίους δεν εισχωρεί μακροχρόνιος προγραμματισμός, καλούνται να καταβάλλουν ακόμα και τα διπλάσια απ΄ό,τι κάποιος που έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού.
Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός, πώς είναι δυνατόν να κοστίζει φθηνότερα μια πτήση που διαρκεί περισσότερες ώρες, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει και γεύμα και που προσγειώνεται επίσης σε διεθνή αεροδρόμια.
Η χλιαρή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού –πλέον- προβλήματος, επιτρέπει στις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Ρόδο, να συνεχίζουν την ίδια οικονομική πολιτική, χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη η περιβόητη νησιωτικότητα που πλέον έχει απωλέσει κάθε έννοια και κάθε υπόσταση, όταν για να ταξιδέψει ένας νησιώτης πρέπει να καταβάλει μισό τουλάχιστον μισθό. Με δεδομένο μάλιστα ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να πληρώσουν και rapid test, το κόστος των εισιτηρίων εκτοξεύεται στα ύψη.
Από μια έρευνα της «δ» μέσω μεγάλης πλατφόρμας αναζήτησης πτήσεων, τη στιγμή που ο κάτοικος ή ο επισκέπτης του νησιού καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεταβεί ή να αναχωρήσει από το νησί, ο επιβάτης με αφετηρία την Αθήνα έχει την ευκαιρία για το ίδιο χρονικό διάστημα με λιγότερα ή και περίπου τα ίδια χρήματα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, οπότε εξ ορισμού ο προορισμός Ρόδος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και οπωσδήποτε εκτός των δημοφιλών επιλογών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου