ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Οκτώ λόγοι που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

«Παρά τα λάθη που έγιναν, τις περι­στα­σια­κές καθυ­στε­ρή­σεις, ακόμα και τις σοβαρές οπι­σθο­δρο­μή­σεις, η προ­σαρ­μογή που πέτυχε η Ελλάδα είναι από τις μεγα­λύ­τε­ρες στα χρονικά», τόνισε ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας στην ομιλία του στο 2nd EU-Arab World Summit.

Τόνισε ωστόσο ότι «για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή απο­μέ­νουν τρεις προ­κλή­σεις που απο­τε­λούν κλη­ρο­νο­μιά της κρίσης: το υψηλό ποσοστό ανερ­γίας, το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό απόθεμα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων στα χαρ­το­φυ­λά­κια των τρα­πε­ζών».

Όπως είπε ο διοι­κη­τής της ΤτΕ ΕΛΛ -0,14%, «ως απο­τέ­λε­σμα αυτών των προ­σπα­θειών, έχει αυξηθεί σημα­ντικά η εξω­στρέ­φεια της οικο­νο­μίας και έχει ήδη αρχίσει η ανα­διάρ­θρωσή της υπέρ κλάδων παρα­γω­γής εμπο­ρεύ­σι­μων προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών με εξα­γω­γικό προ­σα­να­το­λι­σμό. Για παρά­δειγμα, το μερίδιο των συνο­λι­κών εξα­γω­γών στο ΑΕΠ αυξή­θηκε από 19,0% το 2009 σε 30,2% το 2016. Οι εξα­γω­γές αγαθών και υπη­ρε­σιών, εξαι­ρου­μέ­νης της ναυ­τι­λίας, αυξή­θη­καν κατά 41% σε πραγ­μα­τι­κούς όρους σε σχέση με το ιδιαί­τερα χαμηλό επίπεδο στο οποίο είχαν δια­μορ­φω­θεί το 2009».

Ειδική αναφορά έκανε για τις τρά­πε­ζες: «Μετά από αυστη­ρές ασκή­σεις προ­σο­μοί­ω­σης ακραίων κατα­στά­σεων σε συν­δυα­σμό με διε­ξο­δικό έλεγχο της ποιό­τη­τας των στοι­χείων ενερ­γη­τι­κού, δια­σφα­λί­ζει τώρα ότι οι δείκτες κεφα­λαια­κής επάρ­κειας των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών είναι από τους υψη­λό­τε­ρους στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σε συν­δυα­σμό με τον δείκτη κάλυψης των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων από προ­βλέ­ψεις, που δια­μορ­φώ­νε­ται στο 47%, και τις επαρ­κείς εξα­σφα­λί­σεις που δια­θέ­τουν οι ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες, θα επι­τρέ­ψει στις τρά­πε­ζες να αντι­με­τω­πί­σουν το πιε­στικό ζήτημα της σημα­ντι­κής μείωσης του υψηλού απο­θέ­μα­τος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων». Τόνισε δε ότι «από την αρχή του έτους σημειώ­θηκε πρόοδος στον τομέα των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων ανοιγ­μά­των (ΜΕΑ)»

Ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας εκτιμά ότι για το σύνολο του 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7%. Για τα έτη 2018 και 2019, ο ρυθμός ανά­πτυ­ξης ανα­μέ­νε­ται να επι­τα­χυν­θεί σε 2,4% και 2,7% αντί­στοιχα. «Οι προ­βλέ­ψεις αυτές βασί­ζο­νται κυρίως στην υπόθεση ότι το πρό­γραμμα μεταρ­ρυθ­μί­σεων θα εφαρ­μο­στεί ομαλά και σύμφωνα με το προ­βλε­πό­μενο χρο­νο­διά­γραμμα».

Ωστόσο ξεκα­θά­ρισε ότι υπάρ­χουν και κίν­δυ­νοι: «Βρα­χυ­πρό­θε­σμα, ο σημα­ντι­κό­τε­ρος κίν­δυ­νος είναι η καθυ­στέ­ρηση στην ολο­κλή­ρωση της τρίτης αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος, η οποία θα οδη­γούσε σε νέο κύκλο αβε­βαιό­τη­τας». Επι­πλέον, υπάρ­χουν εξω­τε­ρι­κοί κίν­δυ­νοι που συν­δέ­ο­νται με τις εξε­λί­ξεις στις παγκό­σμιες χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές αγορές και με γεω­πο­λι­τι­κούς παρά­γο­ντες.

Υπάρ­χουν επίσης ορι­σμέ­νες μεσο­πρό­θε­σμες προ­κλή­σεις που πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θούν οι θετικές προ­ο­πτι­κές. Ειδι­κό­τερα:

• Η σημε­ρινή υψηλή και επίμονη μακρο­χρό­νια ανεργία δημιουρ­γεί ανι­σό­τητα, θέτο­ντας σε κίνδυνο την κοι­νω­νική συνοχή, και αυξάνει τον κίνδυνο απα­ξί­ω­σης του ανθρώ­πι­νου κεφα­λαίου, επη­ρε­ά­ζο­ντας τη μακρο­πρό­θε­σμη δυνη­τική ανά­πτυξη.

• Οι τρά­πε­ζες εξα­κο­λου­θούν να βαρύ­νο­νται με υψηλό απόθεμα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων, το οποίο δεν τους επι­τρέ­πει να παρέ­χουν επαρ­κείς πιστώ­σεις προς τον ιδιω­τικό τομέα.

• Οι επεν­δύ­σεις παρα­μέ­νουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρά τη σημα­ντική πρόοδο που έχει σημειω­θεί, και λόγω του ότι το επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον δεν θεω­ρεί­ται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις. Για παρά­δειγμα, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκό­σμιας Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του Παγκό­σμιου Οικο­νο­μι­κού Φόρουμ, η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα μειώ­θηκε ελαφρά το 2017-2018.

• Ο λόγος του δημό­σιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η δια­τη­ρή­σιμη ανά­πτυξη

Προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν οι κίν­δυ­νοι και οι προ­κλή­σεις και να παρα­μεί­νει η οικο­νο­μία σε μια πορεία δια­τη­ρή­σι­μης ανά­καμ­ψης, η οικο­νο­μική πολι­τική πρέπει να επι­κε­ντρω­θεί στα εξής οκτώ θέματα:

1. Προ­σέλ­κυση Ξένων Άμεσων Επεν­δύ­σεων και αύξηση της εξω­στρέ­φειας

2. Υλο­ποί­ηση ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων και μεταρ­ρυθ­μί­σεων και βελ­τί­ωση των θεσμών. Παρά την πρόοδο που έχει επι­τευ­χθεί μέχρι στιγμής, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων, των μεταρ­ρυθ­μί­σεων και της ποιό­τη­τας των θεσμών. Οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις οι οποίες βρί­σκο­νται σε ώριμη φάση πρέπει να ολο­κλη­ρω­θούν γρήγορα. Όπως σημεί­ωσε ο διοι­κη­τής της TτE, η Ελλάδα κατα­τάσ­σε­ται σε αρκετά χαμηλή θέση ως προς την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των δημό­σιων δαπανών, το βάρος των διοι­κη­τι­κών ρυθ­μί­σεων και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του νομικού πλαι­σίου για την επίλυση δια­φο­ρών και την αμφι­σβή­τηση κανο­νι­σμών.

Τόνισε ότι ιδιαί­τερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανα­βάθ­μιση του εκπαι­δευ­τι­κού συστή­μα­τος, στη βελ­τί­ωση της δημό­σιας διοί­κη­σης, στη μείωση της γρα­φειο­κρα­τίας, στη μείωση του κόστους συμ­μόρ­φω­σης στο κανο­νι­στικό πλαίσιο και στη δια­σφά­λιση της προ­βλε­ψι­μό­τη­τας και της στα­θε­ρό­τη­τας της νομο­θε­σίας, στη μείωση των εμπο­δίων εισόδου στους κλάδους δικτύων υπο­δο­μών, στο λιανικό εμπόριο και στα ελεύ­θερα επαγ­γέλ­ματα, και στην ενί­σχυση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής απο­νο­μής της δικαιο­σύ­νης.

3. Αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων. Στον τρα­πε­ζικό τομέα, ο μεγάλος όγκος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων (ΜΕΔ) και το πρό­βλημα των στρα­τη­γι­κών κακο­πλη­ρω­τών εμπο­δί­ζουν το τρα­πε­ζικό σύστημα να χρη­μα­το­δο­τή­σει την οικο­νο­μική ανά­πτυξη. Ήδη έχουν θεσπι­στεί όλα τα ανα­γκαία μέτρα και έχει ανα­μορ­φω­θεί το κανο­νι­στικό πλαίσιο προς την κατεύ­θυνση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής και γρή­γο­ρης επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων.

Τα εισερ­χό­μενα στοι­χεία δεί­χνουν μείωση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων ανοιγ­μά­των (ΜΕΑ), γεγονός που οφεί­λε­ται κυρίως σε δια­γρα­φές δανείων. Ωστόσο, οι τρά­πε­ζες πρέπει να αξιο­ποι­ή­σουν όλα τα εργα­λεία που έχουν στη διάθεσή τους, προ­κει­μέ­νου να μειώ­σουν τα προ­βλη­μα­τικά στοι­χεία ενερ­γη­τι­κού και, ειδι­κό­τερα, να επι­τα­χύ­νουν την πώληση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων. Για να επι­τα­χυν­θεί η μείωση του όγκου μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων, η νέα πλατ­φόρμα ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών θα πρέπει να κατα­στεί πλήρως λει­τουρ­γική το ταχύ­τερο δυνατόν.

Ιδιαί­τερη έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην ανα­διάρ­θρωση των βιώ­σι­μων επι­χει­ρή­σεων και στην εκκα­θά­ριση των μη βιώ­σι­μων. Με αυτό τον τρόπο, θα απε­λευ­θε­ρω­θούν πόροι που μπορούν να κατευ­θυν­θούν σε νέες και υπάρ­χου­σες υγιείς επεν­δυ­τι­κές και επι­χει­ρη­μα­τι­κές πρω­το­βου­λίες, υπο­στη­ρί­ζο­ντας έτσι την οικο­νο­μική ανά­καμψη. Ο πρό­σφα­τος εκσυγ­χρο­νι­σμός του θεσμι­κού πλαι­σίου καθιστά δυνατή τη συνερ­γα­σία των τρα­πε­ζών με τις εται­ρίες δια­χεί­ρι­σης δανείων και με διά­φο­ρους μη τρα­πε­ζι­κούς φορείς και ιδιώτες επεν­δυ­τές, όπως επι­χει­ρή­σεις ιδιω­τι­κών επεν­δυ­τι­κών κεφα­λαίων, για την ανα­διάρ­θρωση επι­χει­ρή­σεων.

4. Υιο­θέ­τηση ενός μίγ­μα­τος δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής που θα είναι φιλι­κό­τερο προς την ανά­πτυξη. Πρέπει να δοθεί μεγα­λύ­τερη έμφαση στην περι­κοπή των αντι­πα­ρα­γω­γι­κών δαπανών και την αύξηση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του δημό­σιου τομέα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δια­χεί­ρι­σης της περιου­σίας του Δημο­σίου.

5. Ενί­σχυση των μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων.

6. Άρση δια­φό­ρων εμπο­δίων στις επεν­δύ­σεις. Πέραν της βελ­τί­ω­σης του επι­χει­ρη­μα­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος και της μείωσης της φορο­λο­γίας, είναι απα­ραί­τητη η απο­φα­σι­στική και ορι­στική άρση των εμπο­δίων που ορθώ­νουν διάφορα μικρά ή μεγάλα οργα­νω­μένα συμ­φέ­ρο­ντα και ομάδες, και τα οποία επι­δει­νώ­νουν το επι­χει­ρη­μα­τικό κλίμα και εμπο­δί­ζουν την υλο­ποί­ηση νέων επεν­δύ­σεων και ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκρι­θεί.

7. Προ­α­γωγή της και­νο­το­μίας και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερη χρήση του ανθρώ­πι­νου κεφα­λαίου. Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερη χρήση εγχώ­ριου ανθρώ­πι­νου κεφα­λαίου υψηλών δεξιο­τή­των απαιτεί την υιο­θέ­τηση πολι­τι­κών και μεταρ­ρυθ­μί­σεων που ενθαρ­ρύ­νουν την έρευνα, διευ­κο­λύ­νουν τη διάχυση της τεχνο­λο­γίας και ενι­σχύ­ουν την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επι­χει­ρή­σεις για να αυξή­σουν τις επεν­δύ­σεις στην έρευνα και ανά­πτυξη ούτως ώστε να βελ­τιώ­σουν την ικα­νό­τητά τους να και­νο­το­μούν. Τα πανε­πι­στή­μια και τα ερευ­νη­τικά ιδρύ­ματα θα πρέπει να ενθαρ­ρυν­θούν να συνερ­γα­στούν με τον ιδιω­τικό τομέα για την εμπο­ρική εκμε­τάλ­λευση των απο­τε­λε­σμά­των και των ιδεών που παράγει η έρευνα. Αυτές οι πρω­το­βου­λίες θα προ­α­γά­γουν την και­νο­το­μία, θα αυξή­σουν την παρα­γω­γι­κό­τητα και θα διευ­κο­λύ­νουν τη μετά­βαση σε μια οικο­νο­μία που βασί­ζε­ται στη γνώση.

8. Αντι­με­τώ­πιση του πολύ υψηλού δημό­σιου χρέους. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μένη πρόταση που προ­βλέ­πει μετά­θεση της μέσης σταθ­μι­κής διάρ­κειας απο­πλη­ρω­μής των τόκων των δανείων του Ευρω­παϊ­κού Ταμείου Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας (EFSF) κατά 8,5 χρόνια του­λά­χι­στον. Εάν υιο­θε­τη­θεί, αυτή η πρόταση θα στη­ρί­ξει τόσο την ανά­καμψη της οικο­νο­μίας όσο και το αξιό­χρεο της χώρας, ιδίως εάν συν­δυα­στεί με χαμη­λό­τερο δημο­σιο­νο­μικό στόχο, δηλ. πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 2% του ΑΕΠ, αντί για 3,5%, και περισ­σό­τε­ρες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις.

Γιατί η Ελλάδα είναι ελκυ­στική για επεν­δύ­σεις

«Θα ανα­φερθώ τώρα σε ορι­σμέ­νους παρά­γο­ντες και διαρ­θρω­τικά χαρα­κτη­ρι­στικά που καθι­στούν την Ελλάδα ελκυ­στική για επεν­δύ­σεις:

* Κατ’ αρχάς, οι αλλαγές πολι­τι­κής που συντε­λέ­στη­καν την τελευ­ταία επτα­ε­τία, σε συν­δυα­σμό με την απο­φα­σι­στική εφαρ­μογή των μεταρ­ρυθ­μί­σεων που απο­μέ­νει να γίνουν, ενι­σχύ­ουν περαι­τέρω την εμπι­στο­σύνη, βελ­τιώ­νουν το επι­χει­ρη­μα­τικό κλίμα και δημιουρ­γούν θετικές προ­ο­πτι­κές για την ανά­πτυξη, παρέ­χο­ντας κίνητρα για την πραγ­μα­το­ποί­ηση νέων εγχώ­ριων και ξένων άμεσων επεν­δύ­σεων.

* Δεύ­τε­ρον, η οικο­νο­μική πολι­τική είναι και θα παρα­μεί­νει συνετή.

* Τρίτον, η Ελλάδα ωφε­λεί­ται από άφθο­νους ευρω­παϊ­κούς πόρους, που στο­χεύ­ουν στην ενί­σχυση της ανά­πτυ­ξης και τη δημιουρ­γία θέσεων εργα­σίας.

* Τέταρ­τον, η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος και της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ.

* Πέμπτον, υπάρ­χουν διά­φο­ροι παρά­γο­ντες πέραν της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας ως προς τις τιμές που καθι­στούν την Ελλάδα ελκυ­στική για επεν­δύ­σεις. Η Ελλάδα δια­θέ­τει ανθρώ­πινο κεφά­λαιο με υψηλές δεξιό­τη­τες για τα διεθνή δεδο­μένα. Επίσης έχει σχετικά καλή κατά­ταξη ως προς την τεχνο­λο­γική ετοι­μό­τητα (50ή) και ορι­σμέ­νους παρά­γο­ντες που αφορούν την και­νο­το­μία και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των επι­χει­ρή­σεων όπως οι αιτή­σεις διπλω­μά­των ευρε­σι­τε­χνίας (37η), και ιδίως τη δια­θε­σι­μό­τητα επι­στη­μό­νων και μηχα­νι­κών (10η).

* Έκτον, ένα από τα σημα­ντι­κό­τερα πλε­ο­νε­κτή­ματα της Ελλάδας είναι η γεω­γρα­φική της θέση στη Νοτια­να­το­λική Ευρώπη.

* Έβδομον, όπως έχω ήδη ανα­φέ­ρει, το Ελλη­νικό Δημόσιο δια­θέ­τει μεγάλη ακίνητη περιου­σία, η οποία είναι δια­θέ­σιμη για αξιο­ποί­ηση από ιδιώτες επεν­δυ­τές στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων.

* Τέλος, το σημα­ντι­κό­τερο ίσως είναι ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, του NATO και άλλων διεθνών πολυ­με­ρών οργα­νι­σμών, απο­λαμ­βά­νει ειρήνη, ασφά­λεια και αυξη­μένη συνερ­γα­σία με τους εταί­ρους της.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.