Ρεπορτάζ

Στις 25 Νοε τρεις διαγωνισμοί για καθαρισμό ρεμάτων και χωματερών

Με μεγάλη καθυστέρηση θα ξεκινήσει φέτος ο καθαρισμός των ρεμάτων στη Ρόδο, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τριών εργολαβιών θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου και οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου, στην καρδιά ουσιαστικά του χειμώνα.
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην «δημοκρατική», ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητός Πάλλας, η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που δεν επέτρεψε να αναδειχθούν νωρίτερα οι τρεις εργολαβίες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων.
«Ενώ είχαμε διασφαλίσει στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, χρήματα για να την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού στα ρέματα η αλλαγή της νομοθεσίας δεν επέτρεψε να ξεκινήσουμε εγκαίρως τον καθαρισμό, αφού θα πρέπει η ανάδειξη των εργολάβων να γίνει μέσα από διαφορετική διαδικασία. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και στις 25 Νοεμβρίου θα γίνει η δημοπράτηση. Αργήσαμε φέτος, αλλά όχι με δική μας ευθύνη. Ως Δήμος, έχουμε ήδη ξεκινήσει με δικά μας μέσα εργασίες καθαρισμού σε ορισμένα χωριά, και εκτιμώ ότι μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά με τον διαγωνισμό, θα ξεκινήσουν οι εργασίες να εκτελούνται σε όλο το νησί, ξεκινώντας από τα επικίνδυνα σημεία του νησιού που στο παρελθόν έχουν δώσει πλημμυρικά φαινόμενα. Η ιεράρχηση των περιοχών απ΄όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες θα γίνει έπειτα από υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών», δήλωσε στην «δ» ο κ. Αγαπητός Πάλλας. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου θα αφορά στην ανάδειξη τριών εργολαβιών που θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό ρεμάτων αλλά και των παράνομων χωματερών στις δημοτικές ενότητες Αταβύρου και Αρχαγγέλου, έπειτα από υπόδειξη της ΠΥΡ Ρόδου, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις χωματερές εντοπίζονται στις δημοτικές ενότητες Αταβύρου και Αρχαγγέλου. Με την ανάδειξη των εργολάβων στις 25 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός των παράνομων χωματερών κι ελπίζω, αυτή τη φορά οι πολίτες να είναι πιο συνεργάσιμοι. Εύχομαι να μην ξαναδούμε τα γνωστά φαινόμενα, να ξαναγεμίζουν οι παράνομες χωματερές μέσα σε λίγες ώρες από την απομάκρυνση των συνεργείων καθαρισμού! Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν αρκεί μόνον ο Δήμος να κάνει τη δουλειά του αλλά πρέπει και οι δημότες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, να σεβαστούν τον δασικό μας πλούτο, ό,τι απέμεινε από αυτόν, και να τον προστατεύσουμε. Οι παράνομες χωματερές πέρα από εστία μόλυνσης αποτελούν “ωρολογιακές βόμβες” για την εκδήλωση πυρκαγιών. Γι αυτό καλώ τους ιδιώτες αλλά και τους επιχειρηματίες που πετούν ανεξέλεγκτα τα μπάζα τους, να μην θυσιάζουν για μερικά ευρώ, τον δασικό μας πλούτο», επισήμανε ο κ. Αγαπητός Πάλλας.
Να σημειωθεί, ότι το 2016 οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων είχαν ηδη ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου όπως γινόταν κάθε χρόνο, από Ρόδο, Ιαλυσό και Κρεμαστή, δύο μήνες δηλαδή νωρίτερα σε σχέση με φέτος.
Σύμφωνα πάντως με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, από την ερχόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού αλλάζει. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες από την ερχόμενη Δευτέρα, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον από τριήμερο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου