Ειδήσεις

Ανοχύρωτα και πάλι τα νοσοκομεία μπροστά στη γρίπη

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Ανοίγει ξανά το κρίσιμο θέμα των ελλείψεων και των κενών που καταγράφονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων από την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πάνω από εκατό μονάδες εξακολουθούν να μένουν κλειστές, κυρίως λόγω των ελλείψεων που καταγράφονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε σύνολο περίπου 750 σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ, κανονικά τα νοσοκομεία θα έπρεπε να διαθέτουν 3.500 κρεβάτια σε ΜΕΘ, αφού τα διεθνή standards ορίζουν ότι το 10% των νοσοκομειακών κλινών θα πρέπει να είναι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης. Κατά μέσο, η λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για κρεβάτι εντατικής θεραπείας αγγίζει σε καθημερινή βάση τους 30 έως 50 ασθενείς. Όμως το φθινόπωρο και τον χειμώνα η λίστα αναμονής φτάνει μέχρι και τους 100 ασθενείς, όχι μόνο της έξαρσης του ιού, αλλά και λόγω διάφορων ιώσεων και βαριών χειρουργείων που αναστέλλονται το καλοκαίρι. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά γρίπης, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν σε εντατική. Μόνο πέρσι (περίοδος γρίπης 2016-2017) ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 108.

Ήδη σημειώθηκε, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρώτος θάνατος από τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για ένα 79χρονο άνδρα, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί παρότι ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης του ιού, έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα (ανάμεσα στα οποία και ο 79χρονος που κατέληξε) που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και ένα κοριτσάκι τριών ετών.

Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά σημειώνουν πως καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Με βάση τα διεθνή πρότυπα, στις μονάδες έξι κλινών θα πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός ανά κλίνη συν το διευθυντή ιατρό, 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη, ένας τραυματιοφορέας, ένας βοηθός θαλάμου, φυσικοθεραπευτής και προσωπικό καθαριότητας. Αντιθέτως, ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 ιατρούς και 2 ή 3 νοσηλευτές στις μεγάλες μονάδες, ενώ υπάρχουν και μονάδες που λειτουργούν με ένα μόνο νοσηλευτή ανά βάρδια.

Ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πάντως, στις αρχές της χρονιάς, είχε δεσμευτεί πως το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 100 πλήρως εξοπλισμένες μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που παρέμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σημειώνοντας παράλληλα πως φέτος λειτουργούν 125 περισσότερες μονάδες σε σχέση με πέρσι. Το υπ. Υγείας εξέταζε επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία στις ΜΕΘ, καταρτίζοντας κατευθυντήριες οδηγίες, τόσο για την εισαγωγή, όσο και το χρόνο παραμονής των ασθενών σε αυτές.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου