Ειδήσεις

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό όσων ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως σήμερα νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης θα έχει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Συνάντηση στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει και μάλιστα πως η λύση που θα επιλεγεί, θα πλησιάζει την ελληνική πρόταση. Όπως έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, «οι δανειστές συγκλίνουν προς την ελληνική πρόταση σε ό,τι αφορά τσα εισοδηματικά κριτήρια και στην αντικειμενική αξία του ακινήτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς φέρνει το όριο αντικειμενικής αξίας στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια, και το εισοδηματικό κριτήριο «κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης», δηλαδή στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.

Κριτήρια τα οποία τοποθετούν το δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς στο 55% των οφειλετών από 88% που προέβλεπε το αρχικό σενάριο και 72% που προέβλεπε η δεύτερη πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Ακόμη όμως και έτσι, νέα “αγκάθια” φαίνεται να προστέθηκαν στην εικόνα τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για τον χρονικό ορίζοντα προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την επιμονή των δανειστών να βρεθεί τελική λύση για το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων και την πάγια θέση των τελευταίων να οδηγηθεί εν τέλει στις καλένδες ο νόμος Κατσέλη. Θέσεις τις οποίες φέρεται να επανέλαβαν οι δανειστές το βράδυ της Τρίτης και στους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ και Η Παρέμβαση.

Αν και οι δανειστές φέρεται να αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει δίχτυ προστασίας, εμμένουν στη θέση τους, βάσει της οποίας θα προστατευθεί 1 στους 4 οφειλέτες, να αφορά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί επί της ουσίας σε ισχύ ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών βάσει του οποίου θα μπορούσαν αρκετοί δανειολήπτες να έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και να έχει αποκατασταθεί εν μέρει η καταναλωτική πίστη, έχει επιτείνει το πρόβλημα, όπως σχολίαζαν εκπρόσωποι των δανειστών σε στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου