Ρεπορτάζ

Θεωρεί τη θέση ως κατάλληλη – Εμμένει η ΔΕΗ στην κατασκευή του κέντρου διανομής στον Αγ. Νικόλαο

Εμμένει ο ΔΕΔΔΗΕ στην κατασκευή του κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Τα «πλεονεκτήματα» της συγκεκριμένης θέσης περιέγραψαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υλικού του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλής Μενεγάτος και ο Διευθυντής Ειδικών Εγκαταστάσεων και Δικτύου κ. Αθανάσιος Δράτσας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τα δύο στελέχη της ΔΕΗ, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ.κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, Γιώργος Υψηλάντης και Τάκης Πότσος, ο πρόεδρος του τμήματος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ κ. Φ. Κωνσταντινίδης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου, Γιώργος Πόκκιας και Τ. Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς.
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο θέμα αναμενόταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ.
Τα δύο στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασαν τα σχέδια για την κατασκευή του κέντρου διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Επεσήμαναν ακόμη ότι οι μελέτες που εκπονήθηκαν έδειξαν πως οι θέσεις που έχουν προταθεί από άλλους φορείς δεν είναι κατάλληλες.
Ανέλυσαν και στοιχεία μελετών που δείχνουν πως δεν θα προκληθούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους από τη λειτουργία του κέντρου διανομής.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης κατηγόρησε τη ΔΕΗ πως δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση της Ρόδου.
«Δεν έχει η ΔΕΗ ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση του νησιού σε βάθος εικοσαετίας. Κινείται αποσπασματικά. Θα δούμε αν θα ολοκληρωθεί το έργο στη Νότια Ρόδο. Ηταν παιδαριώδεις οι ισχυρισμοί του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάγκη κατασκευής του κέντρου διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Δεν μπορεί να αποφασίζουν, αγνοώντας τους κατοίκους, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους φορείς του τόπου. Να μην ξεχνάμε πως οι τρεις προηγούμενοι δήμαρχοι ήταν αντίθετοι με την προοπτική αυτή. Επί θητείας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση. Τότε είχαν προταθεί και αρκετές εναλλακτικές λύσεις. Η ΔΕΗ κάθε φορά έρχεται και μας λέει τα ίδια πράγματα. Επικαλείται την κατάρρευση του συστήματος. Να ξεχάσουν αυτού του είδους τις πρακτικές και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να βρεθούν σωστές λύσεις», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων ώστε να κατασκευαστεί το κέντρο σε άλλη περιοχή και όχι στον Αγιο Νικόλαο, έχει ζητήσει και ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Να εξεταστούν οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.
«Τόσο σοβαρές συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται πιο σωστά. Εμείς ενημερωθήκαμε για τη σύσκεψη τρεις ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιμένει στις θέσεις του με βασικό κριτήριο το κέρδος και το κόστος που θα έχει αν εφαρμοσθεί κάποια από τις εναλλακτικές λύσεις. Για μια αφορά ακόμη έγινε προσπάθεια να τετραγωνιστεί ο… κύκλος. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας. Ζητάμε να εξεταστούν οι εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί το κέντρο διανομής σε άλλο σημείο μακριά από κατοικίες και όχι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο κ. Τάκης Πότσος.
Υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης που θα πληροί τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια που τίθενται και θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση έχει ταχθεί και η διοίκηση του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ.
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ
ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Την αντίδραση και του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΟΥ προκάλεσε το ενδεχόμενο κατασκευής υποσταθμού υψηλής τάσης στην Συνοικία του Αγίου Νικολάου.
Ενόψει μάλιστα της (χθεσινοβραδινής) συζητήσεως του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο Σύλλογος απέστειλε προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, την ακόλουθη επιστολή:
«Το Δ.Σ. του συλλόγου μας στη σημερινή του συνεδρίαση, ενόψει της σύσκεψης της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου 2014 για το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο, ομόφωνα κατέληξε στα εξής:
1.    Να εκφράσει προς εσάς τη βαθιά του ανησυχία γιατί διαβάζουμε στον τύπο ότι σχεδιάζετε να αδειοδοτήσετε την κατασκευή Υποσταθμού Υψηλής Τάσης και Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ σε κτήριο που γειτονεύει με κατοικίες, σχολεία, παιδικό σταθμό, σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ξενοδοχεία, δεκάδες επιχειρήσεις και φυσικά το κτήριο της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, στο οποίο εργαζόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και το οποίο επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 1.000 άτομα!!!
2.    Να εκφράσει την απορία του γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση εν έτει 2014, την ώρα που μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης (πχ Κοπεγχάγη) έχουν βάλει στόχο να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020, ενώ εμείς στη Ρόδο, το «διαμάντι της Μεσογείου», σχεδιάζουμε να φτιάξουμε νέο εργοστάσιο με μαζούτ και νέους υποσταθμούς, αντί να διώχνουμε τους παλιούς!!!
3.    Να εκφράσει τον προβληματισμό του γιατί η νέα δημοτική αρχή έχει πάρει το μέρος της ΔΕΗ και όχι των κατοίκων που αντιδρούν! Και μόνο υποψίες να υπάρχουν για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων, οφείλετε να πάρετε το μέρος τους και να τους προστατεύσετε, βρίσκοντας άλλες λύσεις. Είναι καιρός η ΔΕΗ να βάλει κι αυτή το χέρι στην τσέπη, να φτιάξει τον υποσταθμό σε άλλη περιοχή, να κλείσει τον υποσταθμό του Ροδινιού και να υπογειοποιήσει όλα τα καλώδια!
4.    Να δηλώσει προς όσους επικαλούνται την «ανάπτυξη», την «τουριστική βιομηχανία» και όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ότι ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΒΟΛΟΣ ΘΩΜΑΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου