ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρύθμιση οφειλών: Αποπληρωμή εκκρεμών δόσεων ΕΝΦΙΑ σε βάθος 8,5 ετών

news room 7 λεπτά ανάγνωση
δόσεις

Τη δυνα­τό­τητα να ρυθ­μί­σουν σε βάθος 8,5 ετών τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και το φόρο εισο­δή­μα­τος 2014 που κανο­νικά θα έπρεπε να κατα­βά­λουν μέσα στο επόμενο διά­στημα δίνει στους φορο­λο­γου­μέ­νους η απόφαση της Γενικής Γραμ­μα­τείας Δημο­σίων Εσόδων για την εφαρ­μογή της ρύθ­μι­σης των 100 δόσεων για χρέη προς τις εφορίες και τα τελω­νεία.

Η απόφαση της γενικής γραμ­μα­τέως Δημο­σίων Εσόδων Κατε­ρί­νας Σαβ­βα­ΐ­δου που δημο­σιεύ­τηκε χθες Δευτέρα στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως και ανα­φέ­ρε­ται στους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις υπα­γω­γής στη ρύθμιση ληξι­πρό­θε­σμων φορο­λο­γι­κών οφειλών, στη δια­δι­κα­σία κατα­βο­λής των χρεών, αλλά και τις περι­πτώ­σεις απώ­λειας της ευνοϊ­κής ρύθ­μι­σης προ­βλέ­πει πως στη ρύθμιση υπά­γε­ται το σύνολο των βεβαιω­μέ­νων έως και την 1η Οκτω­βρίου 2014, αλλά και των ληξι­πρό­θε­σμων έως και την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτο­ποι­η­θεί κατά νόμιμο τρόπο με ανα­στολή πλη­ρω­μής ή διευ­κό­λυνση ή άλλη νομο­θε­τική ρύθμιση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής οφειλών.

Αυτό σημαί­νει απλά ότι όσοι θα έπρεπε έως το τέλος Νοεμ­βρίου 2014 και το τέλος Φεβρουα­ρίου 2015 να έχουν κατα­βά­λει αντί­στοιχα τις ενα­πο­μεί­να­σες δόσεις του φόρου εισο­δή­μα­τος και του ΕΝΦΙΑ μπορούν να μη το κάνουν και να τις αφήσουν να κατα­στούν ληξι­πρό­θε­σμες, προ­κει­μέ­νου να τις εντά­ξουν σε ρύθμιση κατα­θέ­το­ντας τη σχετική αίτηση μέσω του Taxis το αργό­τερο έως τις 31 Μαρτίου 2015 που λήγει η σχετική προ­θε­σμία.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των δια­τά­ξεων του άρθρου 51 «Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορο­λο­γική Διοί­κηση» του ν. 4305/2014 υπο­βάλ­λε­ται ηλε­κτρο­νικά, μέσω δια­δι­κτυα­κής εφαρ­μο­γής για όλες τις περι­πτώ­σεις που αυτό υπο­στη­ρί­ζε­ται τεχνικά. Εξαι­ρε­τικά και σε περί­πτωση που υφί­στα­ται τεχνική αδυ­να­μία δια­δι­κτυα­κής υπο­στή­ρι­ξης, η αίτηση υπο­βάλ­λε­ται στη Δ.Ο.Υ./ Τελω­νείο/Υπη­ρε­σία, ο Προϊ­στά­με­νος της οποίας είναι αρμό­διος για την επι­δί­ωξη της είσπρα­ξης της οφειλής, ο οποίος εξε­τά­ζει την αίτηση και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις υπα­γω­γής.

Η κατα­βολή των δόσεων διε­νερ­γεί­ται στους φορείς είσπρα­ξης (Τρά­πε­ζες κλπ) με την χρήση μονα­δι­κού κωδικού πλη­ρω­μής ή στην κατά περί­πτωση υπη­ρε­σία της φορο­λο­γι­κής διοί­κη­σης.Η πρώτη δόση της ρύθ­μι­σης είναι κατα­βλη­τέα μέσα σε τρεις εργά­σι­μες ημέρες από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επό­με­νες δόσεις την τελευ­ταία εργά­σιμη ημέρα των επό­με­νων μηνών. Η κατα­βολή της οφειλής δύναται να πραγ­μα­το­ποιεί­ται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπρα­ξης.

Υπο­χρε­ω­τικά υπά­γε­ται στη ρύθμιση το σύνολο των βεβαιω­μέ­νων έως και την 1η Οκτω­βρίου 2014 και ληξι­πρό­θε­σμων έως και την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτο­ποι­η­θεί κατά νόμιμο τρόπο με ανα­στολή πλη­ρω­μής ή διευ­κό­λυνση ή άλλη νομο­θε­τική ρύθμιση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής οφειλών.

Μετά από επιλογή του οφει­λέτη μπορούν να υπα­χθούν βεβαιω­μέ­νες έως και την 1η Οκτω­βρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοι­κη­τική ή δικα­στική ή εκ του νόμου ανα­στολή κατά την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης υπα­γω­γής, βεβαιω­μέ­νες έως και την 1η Οκτω­βρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν κατα­στεί ληξι­πρό­θε­σμες κατά την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης υπα­γω­γής, βεβαιω­μέ­νες έως και την 1η Οκτω­βρίου 2014 οφειλές που κατά την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης υπα­γω­γής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευ­κό­λυνση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρού­νται. Στην περί­πτωση υπα­γω­γής στη νέα ρύθμιση, επέρ­χε­ται απώλεια των ανωτέρω διευ­κο­λύν­σεων ή ρυθ­μί­σεων τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής χρεών.

Δεν υπά­γο­νται οφειλές που δεν δύνα­νται να υπα­χθούν σε νομο­θε­τική ρύθμιση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής οφειλών. Ομοίως δεν υπά­γο­νται οφειλές η απο­πλη­ρωμή των οποίων έχει ρυθ­μι­στεί από συμ­φω­νία που επι­κυ­ρώ­θηκε με δικα­στική απόφαση κατ΄άρ­θρα 99 επ. Πτω­χευ­τι­κού Κώδικα, 44 ν. 1892/90 ή άλλες δια­τά­ξεις, εκτός εάν προ­βλέ­πε­ται δια­φο­ρε­τικά στη συμ­φω­νία.

Η ρύθμιση χορη­γεί­ται ανά οφει­λέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη κατα­βο­λής. Ο οφει­λέ­της τυγ­χά­νει των ευερ­γε­τη­μά­των της ρύθ­μι­σης μετά την κατα­βολή της πρώτης δόσης αυτής. Η υπο­χρε­ω­τικά υπα­γό­μενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Προ­ϋ­πο­θέ­σεις υπα­γω­γής

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφει­λέ­της να έχει υπο­βά­λει τις προ­βλε­πό­με­νες από τον νόμο φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις, ταυ­τό­χρονα με την υποβολή της αίτησης. Εφόσον κατά τη διε­νέρ­γεια των αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νων ελέγχων από την ηλε­κτρο­νική εφαρ­μογή προ­κύ­ψει εκκρε­μό­τητα υπο­βο­λής φορο­λο­γι­κής δήλωσης, αυτή πρέπει πρώτα να τακτο­ποι­η­θεί και στη συνέ­χεια ο οφει­λέ­της δύναται να υπο­βά­λει αίτηση υπα­γω­γής. Για την υπαγωγή σε αριθμό δόσεων άνω των 72 έως και 100, το ποσό της συνο­λικά ρυθ­μι­ζό­με­νης βασικής οφειλής δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει τις 15.000.

Οι οφει­λέ­τες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευ­ταίας ευκαι­ρίας» και τηρούν τους όρους της ρύθ­μι­σης αυτής τυγ­χά­νουν ανα­δρο­μικά των εκπτώ­σεων και των πρό­σθε­των ευερ­γε­τη­μά­των του ν. 4305/2014. Ειδι­κό­τερα για τους οφει­λέ­τες που επι­λέ­ξουν να υπα­γά­γουν την ενα­πο­μέ­νουσα ρυθ­μι­σμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του ν. 4305/2014, οι ανωτέρω εκπτώ­σεις δύνα­νται να χορη­γη­θούν μετά την κατα­βολή της πρώτης δόσης αυτής.

Για όσους οφει­λέ­τες δεν επι­λέ­ξουν με σχετική αίτηση και έως την 31η Μαρτίου 2015 την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του ν.4305/2014 ή την δια­τή­ρηση της ρύθ­μι­σης του ν. 4152/2013, θεω­ρεί­ται ότι έχουν επι­λέ­ξει τη δια­τή­ρηση της ρύθ­μι­σης του ν. 4152/2013 με τα σχετικά ευερ­γε­τή­ματα του ν. 4305/2014. Αίτηση για δια­τή­ρηση της ρύθ­μι­σης του ν. 4152/2013 υπο­βάλ­λε­ται άπαξ έως τις 31.03.2015.

Οι απαλ­λα­γές διε­νερ­γού­νται για τις οφειλές που είναι βεβαιω­μέ­νες στις Δημό­σιες Οικο­νο­μι­κές Υπη­ρε­σίες και στα Ελεγ­κτικά Κέντρα, επί των εξο­φλη­μέ­νων δόσεων ρύθ­μι­σης, με Ατομικό Φύλλο Έκπτω­σης (ΑΦΕΚ), το οποίο συντάσ­σε­ται από τον αρμόδιο για τη χορή­γηση της ρύθ­μι­σης «τελευ­ταίας ευκαι­ρίας» Προϊ­στά­μενο, ο οποίος ελέγχει και την τήρηση των όρων της, σύμφωνα με τις δια­τά­ξεις του ν.4152/13 και της από­φα­σης ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1111/2013, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη το προ­τει­νό­μενο προς επι­στροφή ποσό από την ηλε­κτρο­νική εφαρ­μογή.

Το ΑΦΕΚ εκκα­θα­ρί­ζε­ται και εξο­φλεί­ται από το τμήμα Εσόδων της υπη­ρε­σίας όπου είναι βεβαιω­μένη η οφειλή, εντός 90 ημερών από την ημε­ρο­μη­νία που ορί­ζε­ται στο πρώτο εδάφιο του ν. 4305/2014. Το συνο­λικό επι­στρε­φό­μενο ποσό πιστώ­νε­ται κατά προ­τε­ραιό­τητα στις δόσεις της ρύθ­μι­σης.

Για τις οφειλές που είναι βεβαιω­μέ­νες στα Τελω­νεία με την έκδοση από­φα­σης απαλ­λα­γής προ­σαυ­ξή­σεων, τόκων και προ­στί­μων εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής και στην περί­πτωση που προ­κύ­ψει υπό­λοιπο προς επι­στροφή ποσό θα διε­νερ­γεί­ται με τη δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής αχρε­ω­στή­τως εισπρα­χθέ­ντων.

Απώλεια της ρύθ­μι­σης

Η ρύθμιση απόλ­λυ­ται, με συνέ­πεια την υπο­χρε­ω­τική άμεση κατα­βολή του υπο­λοί­που της οφειλής σύμφωνα με τα στοι­χεία βεβαί­ω­σης και την άμεση επι­δί­ωξη της είσπρα­ξής του με όλα τα προ­βλε­πό­μενα από την ισχύ­ουσα νομο­θε­σία μέτρα, εάν ο οφει­λέ­της δεν είναι φορο­λο­γικά ενή­με­ρος από την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής και καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ρύθ­μι­σης ή δεν κατα­βάλ­λει εμπρό­θε­σμα μία δόση της ρύθ­μι­σης κατά τη διάρ­κεια του πρώτου εξα­μή­νου της ρύθ­μι­σης ή δεν κατα­βάλ­λει εμπρό­θε­σμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης ή δεν κατα­βάλ­λει εμπρό­θε­σμα μία δόση της ρύθ­μι­σης ανά έτος προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης για χρονικό διά­στημα μέχρι δύο μήνες ή έχει δηλώσει ανα­κριβή στοι­χεία προ­κει­μέ­νου να του χορη­γη­θεί η ρύθμιση.

Γενικώς, στην περί­πτωση που δια­πι­στω­θεί σε οποιο­δή­ποτε στάδιο της ρύθ­μι­σης ότι δεν πλη­ρού­νται οι όροι των δια­τά­ξεων του 4305/2014 και της παρού­σας από­φα­σης, η ρύθμιση απόλ­λυ­ται και ο οφει­λέ­της χάνει τα ευερ­γε­τή­ματα της ρύθ­μι­σης.

Στην απόφαση ξεκα­θα­ρί­ζε­ται πως σε έκτα­κτες περι­πτώ­σεις που για την οποια­δή­ποτε αιτία δεν εμφα­νί­ζο­νται στο πλη­ρο­φο­ριακό σύστημα των Δ.Ο.Υ.οι σχε­τι­κές πλη­ρω­μές, ο αιτών οφείλει να προ­σκο­μί­ζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.το σχετικό παρα­στα­τικό πλη­ρω­μής, για την αξιο­λό­γηση του αιτή­μα­τος απο­δει­κτι­κού ενη­με­ρό­τη­τας.

Κατά την ημε­ρο­μη­νία της αίτησης υπο­λο­γί­ζο­νται οι απαλ­λα­γές του ν. 4305/2014. Από την ίδια ημε­ρο­μη­νία υπο­λο­γί­ζε­ται τόκος που ανέρ­χε­ται σε 4.56% ετη­σί­ω­ςκαι επι­βα­ρύ­νει τις υπα­χθεί­σες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και ενόσω αυτή διαρκεί, οι οφειλές δεν επι­βα­ρύ­νο­νται με τις κατά ΚΕΔΕ και κατά ΚΦΔ προ­σαυ­ξή­σεις, τόκους και πρό­στιμα εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής. Το ελά­χι­στο συνο­λικό ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθ­μι­σης δεν μπορεί να είναι μικρό­τερο των 50 ευρώ.

Δυνα­τό­τητα αλλαγής προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης

Εφόσον ο οφει­λέ­της επι­θυ­μεί σε οποιο­δή­ποτε στάδιο της ρύθ­μι­σης να εξο­φλή­σει εφάπαξ τις υπό­λοι­πες δόσεις των ρυθ­μι­σμέ­νων οφειλών, ή σε περί­πτωση εξό­φλη­σης του συνόλου της οφειλής με οποιο­δή­ποτε τρόπο, ο οφει­λέ­της θα τύχει απαλ­λα­γής επί του ενα­πο­μεί­να­ντος ποσού των προ­σαυ­ξή­σεων, τόκων και προ­στί­μων εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντι­στοι­χεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με το νέο πρό­γραμμα ρύθ­μι­σης, που τελικά δια­μορ­φώ­νε­ται.

Ο οφει­λέ­της που έχει υπαχθεί σε πρό­γραμμα ρύθ­μι­σης οφειλών του ν. 4305/2014 δύναται να επι­λέ­ξει την υπαγωγή του σε άλλο πρό­γραμμα ρύθ­μι­σης της ίδιας περί­πτω­σης με δια­φο­ρε­τικό αριθμό δόσεων για το υπό­λοιπο προς κατα­βολή ποσό και υπό τις ίδιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Στην περί­πτωση αυτή δικαιού­ται απαλ­λαγή από τις προ­σαυ­ξή­σεις, τόκους και πρό­στιμα εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής για το ενα­πο­μεί­ναν ποσό σύμφωνα με το νέο πρό­γραμμα ρύθ­μι­σης. Ο συνο­λι­κός αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει τις εβδο­μή­ντα 72 ή τις 100 κατά περί­πτωση, υπο­λο­γι­ζό­με­νος από την πρώτη δόση του αρχικού προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης.

Από την ημε­ρο­μη­νία δημο­σί­ευ­σης την από­φα­σης αυτής και μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, δεν επι­τρέ­πε­ται η χορή­γηση ρυθ­μί­σεων τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λή­ςκατά τις δια­τά­ξεις του ν. 4152/2013 για τους οφει­λέ­τες που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής του 4305/2014. Για το ίδιο χρονικό διά­στημα, η αίτηση χορή­γη­σης ρυθ­μί­σεων υπα­γω­γής στη ρύθμιση του ν. 4152/2013 δεν δύναται να υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νικά.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.