Ειδήσεις

«Χαμηλοί τόνοι» από Μαξίμου για Καμμένο αλλά… προς το παρόν

Δέκα ημέρες, μόλις, μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα απασχολήσει την συγκυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος «ξανακτύπησε» και μάλιστα… από αμερικανικού εδάφους.

Το «εναλλακτικό σχέδιο» που παρουσίασε στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ για παράκαμψη του ονοματολογικού και σχηματισμό βορειοατλαντικού άξονα στα Βαλκάνια προς ανάσχεση της ρωσικής επιρροής με δημιουργία τριών νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, αιφνιδίασε το Μαξίμου και εξόργισε ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη. Κυρίως, επειδή ο κ. Καμμένος εμφανίσθηκε ως άτυπος ΥΠΕΞ που επεξεργάσθηκε και κατέθεσε στην Ουάσινγκτον δική του βαλκανική πολιτική, ερήμην του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς πληροφορήθηκαν το νέο «χτύπημα Καμμένου» ενώ ετοιμάζονταν για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης και τα «κόκκινα τηλέφωνα» πήραν φωτιά. Αυτό που αποφασίσθηκε τελικά ήταν να ξεκαθαριστεί μεν ότι το εν λόγω «σχέδιο» δεν αποτελεί κυβερνητική πρόταση, αλλά να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Κοινώς, να μην πέσει λάδι στη φωτιά.

Είναι ενδεικτικό ότι το Μαξίμου δεν εξέδωσε καν επίσημη ανακοίνωση αλλά περιορίστηκε να διαρρεύσει ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις Συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, στελέχη των ΑΝΕΛ (αλλά και της κυβέρνησης) απέδιδαν την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου στην πεποίθησή του ότι δεν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή της πΓΔΜ και, άρα, προσπάθησε να επικεντρώσει στην ενδυνάμωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.

Κι αυτό επειδή, όπως λένε, από δεν θέλει (…) να εναντιωθεί στην επιθυμία των ΗΠΑ για θωράκιση των Βαλκανίων έναντι της ρωσικής επεκτατικότητας, αλλά, από την άλλη, παραμένει εγκλωβισμένος στο αντι-ονοματολογικό μέτωπο που άνοιξε προς άγραν πατριωτικών ψήφων.

«Απορία και έκπληξη»

Για “απορία και έκπληξη” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά (στο Kontra Channel) και συνέχισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλοςέσπευσε να δηλώσει αμέσως και δημοσίως ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν πως ούτε η έτερη πρόταση του κ. Καμμένου προς τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν άλλες τρεις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη) αποτελεί κυβερνητική πρόταση. Κατά τα ίδια στελέχη, δεν διατυπώθηκε καν σχετικό αίτημα από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στις συχνές επαφές που είχε εσχάτως με την κυβέρνηση εξ αφορμής και της ΔΕΘ (σ.σ. οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα).

Ξανά τα περί πρότασης μομφής ή εμπιστοσύνης

Δεδομένου ότι ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα κινηθεί εφεξής «ο απρόβλεπτος Πάνος», λόγω (και) της δημοσκοπικής πίεσης που υφίσταται το κόμμα του, οι επιτελείς της κυβέρνησης στρέφουν την προσοχή (και τις διαβεβαιώσεις) στην αντοχή που θα επιδείξει η κυβέρνηση ακόμα και εάν ο κυβερνητικός εταίρος «το φτάσει στα άκρα».

* Σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών διαβεβαιώνουν ότι «οι αριθμοί βγαίνουν» και επομένως θα κυρωθεί από τη Βουλή όταν και εάν φτάσει εκείνη η ώρα. (Προς το παρόν, η προσοχή είναι στραμμένη στα Σκόπια και στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές για να κυρωθεί η συμφωνία).

* Για την αντοχή της κυβέρνησης, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι τυχόν πρόταση μομφής από τη ΝΔ θα πέσει στο κενό, καθώς δεν θα βρεθούν τα αναγκαία 151 «ναι» για να περάσει.

«Έστω και χωρίς …το όλον κόμμα των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει και αυτό θα φανεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης», λένε. Εν προκειμένω σημειώνεται ότι στην περίπτωση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τα «ναι» πρέπει να πλειοψηφούν στους παρόντες βουλευτές και όχι στο σύνολο των «300».

Αλλά κι αυτό το σενάριο μοιάζει απίθανο να βγει από το συρτάρι, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να θελήσουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

Με την επιστροφή του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ θεωρείται βέβαιη (άλλη μία) συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Μένει να φανεί εάν η νέα εκεχειρία θα διαρκέσει περισσότερο. Άλλωστε σε περίπου δύο μήνες θα γίνει η ψηφοφορία για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό στη Βουλή. Και ως γνωστόν αυτή η διαδικασία έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση…

πηγή euro2day.gr

Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου