Μείωση 10% στη (βασική) βουλευτική αποζημίωση σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα».

Στους σχεδιασμούς του νέου προέδρου βρίσκεται ακόμη και η πλήρης φορολογική εξομοιωση των βουλευτών με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολουμένων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, στόχος είναι «να αποκατασταθεί η υπόσταση του Κοινοβουλίου, κάτι που θα αντανακλά και θα αντιστοιχίζεται με την κρίση που πέρασε η χώρα, ενώ παράλληλα θα αποτελεί προωθητικό παράγοντα».

Ο Νίκος Βούτσης προσβλέπει ακόμη σε σειρά αλλαγών που θα αφορούν τις λειτουργίες, τους πόρους, τα οργανογράμματα και την αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με το Ζ’ Ψήφισμα του 1975, το οποίο έχει συνταγματική ισχύ, και έτσι παγίως θεωρείτο ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μείωση ή αύξησή της. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι συνολικές απολαβές των βουλευτών έχουν υποστεί μειώσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη μείωση του αφορολόγητου ή τις περικοπές αποζημιώσεων από συμμετοχή σε επιτροπές

Εντούτοις, η βασική βουλευτική αποζημίωση αυτή καθεαυτή δεν έχει μειωθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ