Τοπικές Ειδήσεις

Αμεση ανταπόκριση του δημάρχου Ρόδου σε αίτημα για την αποκατάσταση κακώς κειμένων στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου

Αμεση είναι η ανταπόκριση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο από 23 Αυγούστου 2019 αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου για την υλοποίηση επειγουσών εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους.
Ο κ. Καμπουράκης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, επισκέφθηκε χθες το πρωί το δικαστικό μέγαρο και δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση των κακώς κειμένων που του επιδείχθηκαν.
Εκκρεμεί εξάλλου η υλοποίηση ανάλογης εργολαβίας, που έχει όμως δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου επεσήμανε συγκεκριμένα ότι τον χειμώνα θα υπάρξει πρόβλημα στο κτήριο λόγω και των καιρικών συνθηκών.
Ειδικότερα στο γραφείο της Αντεισαγγελέως Εφετών σε τμήμα ενός τοίχου έχει μαδήσει το επίχρισμα από υγρασία, στην οροφή του διαδρόμου έχει πέσει ολόκληρο κομμάτι σοβά, στο παράθυρο της τουαλέτας των εισαγγελέων έχει σαπίσει – διαλυθεί το ξύλο οριζόντια στο κάτω μέρος με αποτέλεσμα να πέσει το τζάμι και επιβάλλεται να αποκατασταθεί.
Σήμερα έχει τοποθετηθεί χαρτόνι πρόχειρα από τους υπαλλήλους προκειμένου η τουαλέτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν κι άλλα παράθυρα στο δικαστικό μέγαρο.
Από την άλλη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα δρομολογήσει εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου, το οποίο χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων, λόγω των βλαβών που έχουν παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου.

Για το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, θα πρέπει πρωτίστως να αποφασιστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εάν θα μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του ή αν οι εργασίες θα εκτελεστούν, ενώ το κτήριο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χρήση, παράμετρος ή οποία θα καθορίσει το εύρος και τη διάρκεια των παρεμβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο κ. Χατζημάρκος είχε εκφράσει την προθυμία του η Περιφέρεια να συνδράμει για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου, μετά από αίτημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, σημειώνοντας ότι η βούλησή του αυτή θα εκφραστεί, μόλις η Περιφέρεια λάβει το σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου.
Η συνδρομή της Περιφέρειας συνίσταται στην εκπόνηση της μελέτης των άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης του κτηρίου, καθώς και στην δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου.
Άλλωστε, όπως γίνεται με όλα τα δημόσια κτήρια, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει πάρει πάνω της πολύ μεγάλο βάρος που δεν της αναλογεί και προθύμως, συχνότατα πλέον, γίνεται φορέας υποδοχής των αιτημάτων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, για τη συντήρηση των κρατικών υποδομών, παρά το γεγονός ότι η υποστελέχωσή της, δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό μεγάλων και εκτεταμένων πλάνων παρεμβάσεων, που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Υπερπροσπάθεια για λύσεις
στα ιστορικά κτήρια της Ρόδου

Αυτοψία σε ιστορικά κτήρια του κέντρου της πόλης πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης. Συνοδευόμενος από συνεργάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζουν τα κτήρια αυτά. Διαπιστώθηκαν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για πολίτες που επισκέπτονται τις υπηρεσίες που στεγάζουν αλλά και μαθητές, καθώς σε ορισμένα εξ αυτών φιλοξενούνται σχολεία.
“Είναι προφανής η αδράνεια που επιδείχθηκε ως σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα ιστορικά κτήρια του νησιού μας να έχουν περιέλθει σε μια άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση. Από τις προσόψεις μέχρι τη στατική επάρκεια και από τις φθορές στην τοιχοποιία μέχρι την πυρασφάλεια, υπάρχουν προβλήματα που σωρεύτηκαν μέσα στο χρόνο και χρειάζεται σήμερα να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια για να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις. Η διάγνωση της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε μεθοδικά και στοχευμένα στην αντιστροφή αυτής της εικόνας παρακμής και απαξίωσης που δεν ταιριάζει στη Ρόδο.”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου