Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2018, η πρώην γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κα Αλέκα Παπαρήγα, καθώς ήταν ομιλήτρια στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «τοποτηρητή και προσωπάρχη των ΗΠΑ, Ε.Ε και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια», λέγοντας ότι είναι «το καμάρι τους».
Από την κριτική της δεν ξέφυγαν ούτε τα κόμματα της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ασύστολα ψεύδη από την πλευρά τους στην προσπάθεια να διαψεύσουν την κυβέρνηση για το τέλος των μνημονίων.
«Η Ν.Δ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι λέει μόνο ψέματα και τίποτε άλλο –ότι είναι ανίκανος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, τους κατηγορεί για διεφθαρμένους και πρωταγωνιστές σκανδάλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, δεν είπαν ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα ψέματα από αυτά που έλεγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάντα και ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Όλοι τους, αφοπλίζουν τον λαό ιδεολογικά και πνευματικά, θεωρώντας τους μισθούς και τα μεροκάματα, τις ασφαλιστικές εισφορές, την Παιδεία και την Υγεία και γενικά τις παροχές, ως… ‘κόστος’ –που πρέπει να μπαίνει σε διάφορα ισοζύγια με το καπιταλιστικό κέρδος. Οι καβγάδες τους είναι επικίνδυνα παραπλανητικοί, γιατί κρύβουν πολύ μεγαλύτερα ψέματα σε σχέση με τις καθημερινές ψεύτικες υποσχέσεις τους» όπως τόνισε.
Επικαλέστηκε το ‘ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποκατέστησε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας θα ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ τον μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση’ ενώ τόνισε πως ‘οι συμβάσεις δεν ισχύουν για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκια και ευέλικτες περιστασιακές μορφές σε όσους δουλεύουν στους υπεργολάβους’.
Κριτική για την ΔΕΘ
«Στην φετινή έκθεση της ‘Αμερικοκρατούμενης Θεσσαλονίκης’ που γέμισε όχι μόνον από τον μεγαλύτερο αριθμό των κρατικών δυνάμεων καταστολής, αλλά και από τον μαζικό κλιμακίων της CIA & FBI, αναδείχθηκε το πραγματικό όραμα της κυβέρνησης: το όραμα του νομοταγούς κράτους και του πρωθυπουργού του, στο Κεφάλαιο, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Του τοπικού… τοποτηρητή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στην ευρύτερη περιοχή. Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την προσαρμοσμένη ρήση του Π. Κανελλόπουλου το 1948 προς τον Βαν Φλητ ‘Ιδού ο Στρατός σου’ (ο ελληνικός)! Ο πρωθυπουργός δικαίωσε τα μνημόνια, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μοιράζοντας ψίχουλα σε ένα μέρος των θυμάτων του μνημονίου που ούτε στο… στομάχι τους δεν προλαβαίνουν να πάνε! Και την ίδια ώρα, έδωσε πόρους στις λεγόμενες ‘δυναμικές επιχειρήσεις’ και στις μεγαλύτερες –την ίδια ώρα που ενημέρωνε ότι το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων, εξαρτάται από το αν θα πειστεί η Κομισιόν. Ακόμη κι αν το δεχτεί όπως η Κομισιόν, θα πρέπει η κυβέρνηση να κόψει από κάπου αλλού. Μεταμνημονιακή περίοδος για το ΚΚΕ και τον λαό, σημαίνει κατάργηση των εκατοντάδων νόμων των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, σήκωνε την παντιέρα μνημόνιο – αντιμνημόνιο ενώ τώρα προβάλλει το παραπλανητικό δίλημμα, Δεξιά – Ακροδεξιά και προοδευτικές δυνάμεις από την άλλη. Βγάζει από το μπαούλο το παλιό δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ –που κονιορτοποιήθηκε όχι μόνον από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά αλλά ακόμη περισσότερο όταν τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν σε κυβέρνηση μνημονίων» όπως υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ και την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κατηγόρησε ακόμη την Ν.Δ. ότι δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, καθώς ‘αποτελεί την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος ενώ για το ΚΙΝΑΛ είπε ότι αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα να συνεργαστεί με έναν από τους δύο ‘για να σώσει την πατρίδα’ όπως θα επικαλεστεί: «Δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση, κεντρώα, ή κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική. Ή θα είναι φιλοαστική, ή θα είναι φιλολαϊκή» όπως ανέφερε.
«Πόσος χρόνος χρειάζεται σήμερα σε όσους πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβουν ότι η στρατηγική του δεν είναι καθόλου διαφορετική επί της ουσίας από την αντεργατική, μονοπωλιακή γραμμή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ; Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται!! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καμάρι της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης αστικής τάξης, ακόμη πιο πολύτιμος και από την Ν.Δ.!»
Πρόσθεσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κυβερνήσει μέχρι το 2015 ως κόμμα αδοκίμαστο και όταν έμπαινε στην Βουλή με το 4%, ‘δεν ήταν αμέτοχος των ευθυνών για την κατάσταση του κινήματος. Ήταν το κανάλι της μόλυνσης αριστερών ριζοσπαστικών συνειδήσεων και όταν είχε αναιμική κοινοβουλευτική δύναμη καθώς διατυμπάνιζε ότι η Ε.Ε. είναι μονόδρομος και ότι η ταξική πάλη είναι επαναστατική γυμναστική και κατηγορούσε τις θέσεις του ΚΚΕ. Ήταν και είναι οπαδός ενός ομιχλώδους περιστασιακού κινήματος και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση’ όπως είπε.
Για την Ρόδο, τη «ναυαρχίδα του Τουρισμού»
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε η κα Παπαρήγα και για την Ρόδο, τη ναυαρχίδα του τουρισμού, όπου έκανε λόγο για τα τουριστικά ξενοδοχειακά μεγαθήρια, τα οποία –όπως ανέφερε- όσο πιο σύγχρονα και υπέρλαμπρα είναι, τόσο πιο κολαστήρια γίνονται για τους εργαζόμενους, για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων που δουλεύουν όλη την ημέρα με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η εργασιακή βαρβαρότητα.
«Για τις χθεσινές και την σημερινή κυβέρνηση, η Ρόδος είναι μια από τις ναυαρχίδες της τουριστικής ανάπτυξης με φυσικά και μνημειακά πλεονεκτήματα που έχει. Τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια όσο πιο σύγχρονα και υπέρλαμπρα είναι, αποτελούν μαγνήτες για τους καρχαρίες του πλούτου ενώ την ίδια ώρα, γίνονται ‘κολαστήρια’ για τους εργαζόμενους. Το ίδιο και για τους οδηγούς των πούλμαν που δουλεύουν όλη μέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η εργασιακή βαρβαρότητα».
Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο ζήτημα το νερού, λέγοντας: «Πώς εξηγείται σε αυτό το νησί, που όλοι ποντάρουν πολλά να έχει έλλειψη νερού –και μάλιστα υγιεινού- και σε μια τόσο τουριστική περιοχή να μην υπάρχουν χρήματα για την κατασκευή φραγμάτων; Πώς εξηγείται το 40% του νερού να περνάει μέσα από χαλασμένα δίκτυα. Τα περί κλιματικής και ανομβρίας είναι προσχηματικά. Το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Η πηγή της εμπορευματοποίησης των αναγκών βρίσκεται στο γεγονός ότι το πιο μεγάλης αξίας εμπόρευμα στον Καπιταλισμό είναι η ίδια η εργατική δύναμη».
Για το Αιγαίο και την
εξωτερική πολιτική
Στα Βαλκάνια ψήνεται νέα αλλαγή συνόρων με επίκεντρο την Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ζήτημα που θα έχει επιπτώσεις και στην Βοσνία ενώ θα επιχειρηθεί να γενικευτεί η συμφωνημένη αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Θα επιχειρηθεί στην Μέση Ανατολή, στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και προετοιμάζεται νέος γύρος πολέμου στη Συρία και Λιβύη. Σήμερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συμφωνήσει με το Κοσσυφοπέδιο (το αμερικάνικο προτεκτοράτο) ενώ η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια εδαφική και πλωτή πολεμική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά και των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων ενώ το Αιγαίο είναι πια μια…. ΝΑΤΟΪΚΗ θάλασσα. Πώς να αισθάνεται ο λαός ασφαλής;» διερωτήθη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον του Κυπριακού.
Τέλος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί ορισμένα ζητήματα μεγάλης σημασίας: «Ο αγώνας για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι απαλλαγμένος από αυταπάτες, από πλάνες, από άγνοια και πάνω απ’ όλα από έλλειψη εμπιστοσύνης» όπως είπε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ