Τοπικές Ειδήσεις

Διαπιστώνεται και στη Ρόδο αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Για τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία των λοιμώξεων στην Ρόδο και κυρίως του κορωνοϊού, ο οποίος επανεμφανίσθηκε μέσα στον Αύγουστο, ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους, ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.
«Σχετικά με τις λοιμώξεις, τον τελευταίο μήνα, η γρίπη έχει υποχωρήσει αρκετά –μετά από μία περίοδο έξαρσης- καθώς και οι λοιμώξεις που μοιάζουν κι έχουν τα συμπτώματα της γρίπης. Αυτό που βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα –όχι μόνο στην Ρόδο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο- είναι η επανεμφάνιση του κορωνοϊού με αύξηση των κρουσμάτων και αρκετές νοσηλείες, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προς το παρόν, δεν έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου –αλλά καταγράφεται μια κινητικότητα.
Παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εφαρμόζονται πλέον νέα μέτρα, τα οποία αφορούν στη χρήση προστατευτικής μάσκας, στο Νοσοκομείο Ρόδου: η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, αποφάσισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε πέντε τμήματα (στα Επείγοντα, στην Ογκολογική, στις Παθολογικές Κλινικές, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο Αιματολογικό)» -όπως τόνισε.
Την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Καραταπάνης, απέδωσε στην χαλάρωση των μέτρων αλλά κυρίως στην έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που προηγήθηκε εδώ και μήνες, καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες.
«Παρακολουθούμε την επανεμφάνιση του κορωνοϊού με πολλά κρούσματα να καταγράφονται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Θα δούμε εάν το φαινόμενο θα συνεχιστεί με αυξητικές τάσεις ή όχι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Παρατηρήθηκε, ότι την εβδομάδα 30/2023 σημειώθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 29/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Προς το παρόν, στις περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ρόδος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς, πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση και κυρίως για τα ευπαθή άτομα και όσους έχουν διάφορα νοσήματα.
Δεν είναι καλό σημάδι να νοσεί κάποιος με κορωνοϊό, πολλές φορές. Δυστυχώς, αφήνει κατάλοιπα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί σύνδρομο Long Covid που μπορεί να ξεκινήσει από κόπωση και να φτάσει να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες (από εγκεφαλικά, καρδιακά νοσήματα, βλάβες στο αναπνευστικό κ.ο.κ.).
Καλό είναι να προσέχουμε όλοι κυρίως σε πολύ κλειστούς χώρους, να προφυλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες ενώ αν κάποιος νοσεί με κορωνοϊό, πρέπει να περιορίζεται και να μην κυκλοφορεί πολύ».
Ερωτηθείς, εάν υπάρχει κάποιο νεότερο για νέο εμβόλιο, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή οδηγίες γι’ αυτό, ούτε για νέους εμβολιασμούς (και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι).
Αναφορικά με την κατάσταση στο Γ.Ν. Ρόδου, ο κ. Καραταπάνης είπε ότι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, υπάρχει πολύ κινητικότητα, αλλά όχι μόνον για τροχαία ατυχήματα:
«Η κινητικότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και κυρίως στα παθολογικά και στα χειρουργεία. Δεν είναι μόνον τα τροχαία ατυχήματα. Είναι και διάφορα περιστατικά που σημειώνονται από τους ξένους επισκέπτες μας, που έρχονται στη Ρόδο με σοβαρές ή βαριές παθήσεις και σημειώνουν επιπλοκές. Ο Αύγουστος, θα μας δυσκολέψει κι άλλο. Κατά την περίοδο του καύσωνα (πριν τις πυρκαγιές) είχαμε πολύ μεγάλη πίεση. Οι ευάλωτες ομάδες, απορυθμίζονται εύκολα, αφυδατώνονται, έχουν προβλήματα με θερμοπληξίες κ.λπ. Η θερμοκρασία παραμένει υψηλή στη Ρόδο, αλλά τουλάχιστον δεν διανύουμε μεγάλο καύσωνα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου