Θα δημιουργηθούν 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015, τις οποίες όφειλε η προηγούμενη κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει ως το Δεκέμβρη του 2014, ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, πράγμα που όφειλε να το έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, και στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δυο χρόνια, τα 260 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», αναφέρει η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014. Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, δυόμισι χιλιάδες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Για αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου συμπλήρωσε πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευσή του. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατεθούν για ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο και για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, εγκρίθηκαν αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020. Θα μπορούν τώρα να δοθούν χρήματα στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχονται επίσης σημαντικό όγκο μεταναστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια στο Νέους χώρους φιλοξενείας μεταναστών εξαγγέλλει η Τ. Χριστοδουλοπούλου

  1. Avatar Ο/Η x.y. λέει:

    ANAROTIEME POTE THA ARHCISUN NA MAS SVAKSUNE AVTI PU MAS ONOMAZUN APISTH KE TUS H K.HFIPURGOS ONOMAZH – PROSFIGES ENO AVTH INE LATHRO.

  2. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

    Η βλακεια τελειωνει σε αυτη την γυναικα, Εψαχνε πολυ καιρο να την βρη ο Τσιπρας ;;

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ