Συνεντεύξεις

Θ. Kαστανίδης: «Να εμβολιαστούμε για να κερδίσουμε το στοίχημα της τουριστικής σεζόν»

«Εμβολιαστείτε! – Η φετινή σεζόν πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε – Το ταξί, παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου κ. Θεοδόσης Καστανίδης, παροτρύνοντας τους συμπολίτες μας, να εμβολιαστούν για να κερδίσουμε το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά και για να οχυρωθούμε όλοι απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού με τις μεταλλάξεις που μας απειλούν. Επίσης, μιλάει για την κατάσταση που βίωσαν οι συνάδελφοί του στη Ρόδο και τα προβλήματα του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς οικονομικές ενισχύσεις και ξεκαθαρίζει πως δεν θα δοθούν νέες άδειες για τα επόμενα χρόνια, αφού στη Ρόδο υπάρχει ήδη υπερ-πληθώρα.
• Κύριε Καστανίδη, ο δικός σας ο κλάδος ήταν από εκείνους που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Πώς είναι τώρα τα πράγματα που άνοιξε η τουριστική σεζόν; Δώστε μας μια εικόνα.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η φετινή τουριστική σεζόν, εξελίσσεται πολύ καλύτερα από όσο περιμέναμε. Αυτό, οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως οι συμπολίτες μας είναι προσεκτικοί, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η Ρόδος, σαν τουριστικός προορισμός έχει ήδη μια πολύ καλή εικόνα στο εξωτερικό. Αυτό εισπράττουμε κι εμείς καθημερινά που είμαστε σε επαφή με τον κόσμο.
Από την δική μας πλευρά, είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί. Εφαρμόζουμε πλήρως τα πρωτόκολλα που μας έχουν δώσει, φοράμε μάσκες και είμαστε εμβολιασμένοι (στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των μελών μας). Το ταξί, παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Και δεν είναι τυχαίο που είχαμε και αρκετές διεθνείς διακρίσεις ως μέσο μεταφοράς.
Μας μεταφέρετε ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό μας. Εσείς που είστε καθημερινά σε επαφή με τον κόσμο, βλέπετε και την άνοδο των αφίξεων στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου;
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε εβδομάδα έρχεται και περισσότερος κόσμος. Και βέβαια, είναι οι προάγγελοι του τουρισμού για τους επόμενους μήνες, αφού όταν θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, θα έχουν την καλύτερη εικόνα για τη Ρόδο με κύριο στοιχείο την ασφάλεια. Βεβαίως, περιμένουμε όλοι να ανοίξει η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και όταν αυτό γίνει πράξη, σίγουρα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εξέλιξη.
Πάντως, οι ξένοι επισκέπτες μας δείχνουν να προτιμούν το ταξί. Όχι μόνον επειδή όπως προανέφερα είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς αλλά κι επειδή μπορεί να συμφέρει περισσότερο όταν π.χ. είναι μια οικογένεια και θέλει να μετακινηθεί.

Αναφέρατε ότι το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των μελών σας είναι εμβολιασμένο. Τι λέτε εσείς ως πρόεδρος και η διοίκηση του Συνδέσμου;
Το 70% τουλάχιστον των μελών μας, είναι πράγματι εμβολιασμένο. Εμείς ως διοίκηση του Συνδέσμου, ζητάμε να εμβολιαστούν όλοι και κυρίως να είναι πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας για να είμαστε όλοι ασφαλείς: κι εμείς και οι οικογένειές μας και φυσικά οι πελάτες μας.
• Σας ακούσαμε να εκφράζετε δυσαρέσκεια για την πρακτική που ακολουθούν κάποιες εταιρείες στην κρουαζιέρα. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συμβαίνει;
Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες στην κρουαζιέρα. Ενώ όσοι έρχονται από την Αμερική, είναι ελεύθεροι να βγουν εκτός πλοίου (εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχοντας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κ.λπ.) τους γερμανόφωνους (που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι), δεν τους επιτρέπουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Απλά τους μεταφέρουν με πούλμαν σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού κι εκεί τους αφήνουν να κινούνται ελεύθερα – ακόμη και χωρίς μάσκες, να ψωνίζουν στα καταστήματα και να πηγαίνουν σε χώρους εστίασης. Για ποιο λόγο αρνούνται να τους αφήσουν να κάνουν μια βόλτα στην Μεσαιωνική Πόλη και στην πόλη της Ρόδου; Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, θεωρούμε ότι είναι άδικο και κάτι πρέπει να γίνει. Όσοι τα κάνουν αυτά, σε βάρος του ροδιακού τουρισμού, να θυμούνται ότι έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν τους απειλούμε, αλλά να μην παίζουν και με την οικονομία του νησιού. Για όλα αυτά, έχουμε στοιχεία και εκφράζω την δυσαρέσκειά μου για τέτοιες πρακτικές. Σε αυτό το νησί, έχουν δικαίωμα να δουλέψουν όλοι δεν είναι καθόλου σωστό αυτό που κάνουν σε βάρος της τοπικής οικονομίας και όπως σας είπα, κυρίως σε βάρος της Μεσαιωνικής Πόλης και της πόλης της Ρόδου.
• Κύριε Καστανίδη, είχατε αναφερθεί πολλές φορές στην κατάσταση που βίωσαν οι συνάδελφοί σας στη Ρόδο και τα προβλήματα του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς να σας δώσουν οικονομικές ενισχύσεις. Τελικά, οι οχλήσεις προς την κυβέρνηση και τα αιτήματά σας, εισακούστηκαν;
Δυστυχώς, είμαστε ο πλέον αδικημένος κλάδος αυτής της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Έχουμε κάνει πολλά υπομνήματα στην κυβέρνηση, ζητήσαμε τη βοήθεια των βουλευτών του Νομού μας αλλά δυστυχώς, καταφέραμε και πήραμε μόνον 800 ευρώ στις αρχές του 2020. Από εκεί και πέρα, μας έδωσαν τρεις επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς καμία άλλη διευκόλυνση. Η κυβέρνηση, έδωσε επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε άλλους κλάδους κ.λπ. αλλά όχι στο ταξί. Είμαστε πάρα πολύ αδικημένοι. Να σημειώσω ότι κανένας από εμάς τους ιδιοκτήτες δεν πήρε έξι ή εφτά επιστρεπτέες ή μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Κάποιοι πήραν δύο ή τρεις επιστρεπτέες. Το πώς πέρασε αυτός ο χρόνος, μόνον εμείς το ξέρουμε. Κι εμείς έχουμε παιδιά που σπουδάζουν και δεν μας έδωσαν, αντίθετα με άλλους κλάδους.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μας υποσχέθηκε πριν λίγο καιρό ότι θα μας βοηθήσει. Καταλαβαίνει τα προβλήματα, στηρίζει τον κλάδο και το νησί μας και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να μας ενισχύσει –χωρίς να είναι επιστρεπτέες οι προκαταβολές.
• Τα μέλη του Συνδέσμου απασχολούνται αυτή την περίοδο ή υπάρχουν και κάποιοι που είναι εκτός εργασίας;
Όλοι οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί, εργάζονται κανονικά αυτή την περίοδο. Είμαστε 700 άτομα (συνολικά, ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί) και 400 ταξί σε όλο το νησί της Ρόδου. Κι εδώ είναι ένα θέμα που θέλω να θίξω, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία. Με τον μαθηματικό τύπο που ισχύει στην Ευρώπη, κανονικά θα έπρεπε να ήμασταν λιγότερα, δηλαδή 310 περίπου. Γι αυτό και δεν θα δοθούν νέες άδειες για τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν! Το εμβόλιο το κάνουμε κατ’ αρχήν για να διασφαλίσουμε την υγεία μας, την υγεία των οικογενειών μας, για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας αλλά και για να κερδίσουμε το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά και για να οχυρωθούμε όλοι απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού με τις μεταλλάξεις!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου