Συνεντεύξεις

Λ. Tσουκαλάς, δ/ντής Alila Resort: «Η Ρόδος ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστιος πόλος έλξης για ταξιδιώτες»

Η Ρόδος ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστιος πόλος έλξης για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, δηλώνει σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική», ο γενικός διευθυντής του Alila Resort & Spa, κ. Λευτέρης Τσουκαλάς, σημειώνοντας ότι αναμένεται αύξηση των αφίξεων σταδιακά από τα μέσα Ιουλίου και προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις κρατήσεις.
Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι πιθανή η πολυπόθητη από όλους επέκταση της τουριστικής σεζόν-υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα αποφευχθούν τα απρόοπτα- αρχικά έως τα τέλη Νοεμβρίου. Απαιτείται όμως συνεργασία και συμμετοχή φορέων και κλάδων ιδιωτικού και δημοσίου, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τσουκαλά αναλυτικά:
• Κύριε Τσουκαλά, πώς κύλησαν τα πράγματα από την επανεκκίνηση του τουρισμού στα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα;
Η παγκόσμια πανδημία δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις για τον τουρισμό διεθνώς και στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η τουριστική βιομηχανία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από τις επιπτώσεις και τα νέα δεδομένα που επέφερε η εξάπλωση του COVID. Σε χώρες όπως η δική μας, όπου ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, η πανδημία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα ενώ αναμένεται να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς το 2023.
Ωστόσο, εμείς καταφέραμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι, υπεύθυνοι και αισιόδοξοι καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής μέχρι την επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων μας.
Οι προσδοκίες σαφώς και ήταν μεγαλύτερες φέτος αλλά ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας ακόμα και αν βασικές αγορές όπως η βρετανική και η ρώσικη δεν επέτρεψαν τα ταξίδια προς τη χώρα μας. Άλλωστε, φέτος ανοίξαμε και τις 17 μονάδες μας και στους 5 προορισμούς μας σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, είχαμε προετοιμάσει και θέσαμε σε απόλυτη εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Υγιεινής και Ασφάλειας που προβλέπει όλα τα μέτρα, τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες σε όλα τα ξενοδοχειακά τμήματα για την αντιμετώπιση του νέου COVID-19 ενώ εμπλουτίσαμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας με το Online Check-in, Concierge αλλά και με τη δυνατότητα PCR tests για όλους τους επισκέπτες μας μέσα στις εγκαταστάσεις μας.
Συγκεκριμένα, έχουμε ορίσει τις παρακάτω βασικές Αρχές Λειτουργίας σε όλα μας τα ξενοδοχεία:
1. Επαυξημένη καθαριότητα & απολύμανση σε όλα τα σημεία υψηλής επαφής & στα δωμάτια των επισκεπτών.
2. Πακέτο καλωσορίσματος για όλους τους πελάτες με προϊόντα για την προστασία της υγείας & αντισηπτικά στους δημόσιους χώρους.
3. Υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων (HACCP) & ανέπαφη εξυπηρέτηση στα εστιατόρια.
4. 24ωρη λειτουργία F&B για άφθονο χρόνο & χώρο.
5. Απλή & γρήγορη διαδικασία check in/check-out.
6. Διασφάλιση των απαραίτητων αποστάσεων σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου.
7. PCR testing στα 25 ευρώ, εβδομαδιαία self-test για το προσωπικό & διαθέσιμος ιατρός όλο το 24ωρο.
8. Διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού.
9. Εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε κάθε ξενοδοχείο.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του ‘Safe Corridor’ στο Mitsis Grand Hotel τον Απρίλιο με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ενίσχυσε το ηθικό μας και τη βεβαιότητά μας ότι ο Όμιλος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση αλλά και να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία διακοπών στους επισκέπτες του μέσω των εξαιρετικών υπηρεσιών, μοναδικών τοποθεσιών, άψογων εγκαταστάσεων, εκλεπτυσμένης γαστρονομίας και του ευρέως φάσματος επιλογών και πλούσιων εμπειριών.

Φαίνεται πώς οι τουριστικές ροές έχουν ξεκινήσει να κινούνται ανοδικά. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η σεζόν στη Ρόδο, σε περίπτωση βέβαια που αποφευχθούν τα απρόοπτα;
Οι παρατεταμένες περίοδοι καραντίνας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, μαζί με την ενίσχυση της διαδικασίας των εμβολιασμών κατά του COVID-19 σε όλη τη χώρα, συνέβαλαν και ενέτειναν την ανάγκη των ταξιδιωτών να αποδράσουν από την καθημερινότητα, να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους τους και να επιστρέψουν σε έναν κόσμο ελευθερίας και ασφάλειας.
Η Ρόδος ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστιος πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, συνεπώς αναμένουμε αύξηση των αφίξεων σταδιακά από τα μέσα Ιουλίου και προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις κρατήσεις.
Λέγεται πως η κρίση γεννάει ευκαιρίες! Μια τέτοια θεωρώ πως είναι η πολυπόθητη από όλους επέκταση της τουριστικής σαιζόν αρχικά έως τα τέλη Νοεμβρίου Μάλιστα δείχνει να είναι πιο εφικτό από ποτέ, θα χρειαστεί όμως συνεργασία και συμμετοχή φορέων και κλάδων ιδιωτικού και δημοσίου, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πάντα αν αποφευχθούν απρόοπτα.

• Πολλοί αναφέρουν ότι αναδείχθηκε η μεγάλη εξάρτηση του προορισμού από τη βρετανική τουριστική αγορά; Ποια η άποψή σας;
Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να μην εντάξει τα Ελληνικά νησιά στην πράσινη λίστα είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα όλους εμάς που εργαζόμαστε στον τουρισμό καθώς η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες.
Ιδιαίτερα, το νησί μας αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό στις βρετανικές λίστες, Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήγμα αφού τα νούμερα αφίξεων και εσόδων θα είναι μικρότερα από τις προηγούμενες χρονιές για τη βρετανική αγορά.
Όμως, διατηρούμε και τώρα που μιλάμε την αισιοδοξία μας για τη σεζόν του 2021, καθώς εστιάζουμε στον εξίσου μεγάλο αριθμό Γερμανών που επισκέπτονται το νησί μας ετησίως καθώς και τη δυνατότητα που μας προσφέρεται να επεκταθούμε σε νέες, ανεπτυγμένες και πολύ κερδοφόρες αγορές και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας. Πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία εδώ σε κάποιες αγορές οι οποίες στήριξαν το δύσκολο φετινό άνοιγμα της σαιζόν και αναφέρομαι βεβαίως στην Πολωνία, στο Ισραήλ και ακολούθως στην Τσεχία, μεταξύ άλλων, που μαζι με τη γερμανική αγορά η οποία συνεχίζει να ηγείται, έδειξαν το δρόμο.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζουν οι τρέχουσες συνθήκες και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα τη λειτουργική καθημερινότητα των ξενοδοχείων και γενικότερα την τουριστική εμπειρία του επισκέπτη;
Ο Όμιλος Mitsis Hotels στο σύνολό του αλλά και ειδικά το Alila Resort & Spa ήδη από την περσινή μικρή σε διάρκεια αλλά πολύ επιτυχημένη σεζόν, έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στην νέα πραγματικότητα και θεωρώ ότι το ίδιο έχει συμβεί και για τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να νιώσουν ασφαλείς και ελεύθεροι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Από την πλευρά μας, εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής για να διασφαλίσουμε την υγεία των επισκεπτών μας αλλά και του προσωπικού μας που είναι πιστό και αφοσιωμένο στην προσφορά αξέχαστων διακοπών.
Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εργαζομένους για την προσαρμοστικότητα στις δύσκολες νέες συνθήκες και την υψηλού επιπέδου και αυθεντική φιλοξενία που προσφέρουν απλόχερα και με χαμόγελο στο σύνολο των επισκεπτών μας.
Σίγουρα, οι τρέχουσες συνθήκες και οι συνεχείς ανανεώσεις των πρωτοκόλλων μας καλούν να επιδείξουμε απόλυτη υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, αξίες που πλαισιώνουν το όραμα και τη φιλοσοφία του Ομίλου μας. Ακόμη, αν και η διαδικασία να ταξιδέψει κάποιος έχει γίνει αισθητά πιο πολύπλοκη, παρατηρούμε ότι ο κόσμος το επιδιώκει περισσότερο από ποτέ!
Τέλος, πιστεύω ότι πλέον ο ελληνικός τουρισμός συνολικά και ο Όμιλός μας είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι να φιλοξενήσουμε νέες μορφές τουρισμού και προϊόντα, να καλωσορίσουμε νέες αγορές αλλά και να ανταποκριθούμε με ευελιξία και επιτυχία στις εξατομικευμένες εμπειρίες και σε όλες τις νέες επιταγές στην μετά Covid-19 εποχή.
• Ο Όμιλος Μήτση δίνει έμφαση στην ποιότητα και έχει συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ποιες πιστεύετε πώς είναι οι νέες προκλήσεις που αναδύονται στην εποχή της πανδημίας για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο και πώς μπορεί να προσαρμοστεί ο κλάδος της φιλοξενίας σε αυτές;
Ο Όμιλος Mitsis Hotels λειτουργεί ως εθνικός πρεσβευτής της Ελλάδας και επιδιώκει να συμβάλει έμπρακτα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέσω της λειτουργίας του καθώς συνεχώς επενδύει χρόνο και κεφάλαιο στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων του, στη βελτίωση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού του αλλά και στην ευημερία των τοπικών προορισμών στους οποίους δραστηριοποιείται.
Οι νέες προκλήσεις που αναδύονται εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι:
• Η δημιουργία σύγχρονων τουριστικών προϊόντων που στοχεύουν στις εξατομικευμένες ανάγκες των ταξιδιωτών
• Η ψηφιοποίηση της εμπειρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του customer journey
• Η εμφάνιση νέων και πιο απαιτητικών τάσεων, όπως ο τουρισμός ευεξίας
• Η υποχώρηση του επαγγελματικού / συνεδριακού τουρισμού
• Η στροφή προς τη βιωσιμότητα
Ως ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος της χώρας, ο χώρος της φιλοξενίας έχει χρέος να επιδείξει άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, να στρέψει το ενδιαφέρον του στη βιωσιμότητα και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου αλλά και να πρωτοπορήσει στην επόμενη μέρα του τουρισμού.
Εμείς στον Όμιλο Mitsis Hotels, αφήνοντας πίσω μας μια ιδιαίτερη χρονιά και διανύοντας μια εξίσου ιδιαίτερη σεζόν, είμαστε αφοσιωμένοι και πιστοί στο έργο μας ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο 3ετίας των 100 εκατομμύριών ευρώ, βελτιώνουμε τη ψηφιακή εμπειρία των πελατών μας και στοχεύουμε στην εξατομικευμένη επικοινωνία με τον κάθε ένα από τους επισκέπτες μας.
• Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα σημαντικό event που θα φιλοξενήσει το Νοέμβριο το Mitsis Alila Resort & Spa. Αναφέρομαι ασφαλώς στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο Destination Wedding Planners (DWP). Πόσο σημαντική είναι μία τόσο μεγάλη εκδήλωση για την προβολή της Ρόδου;
Είμαστε πολύ υπερήφανοι που θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά από τις 9 ως 11 Νοεμβρίου αυτό το μοναδικό event στο Alila Resort & Spa και να αποτελέσουμε ορόσημο για τη Ρόδο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Αισιοδοξούμε ότι μέσω του 7ου Destination Wedding Planners Συνεδρίου και την παρουσία άνω των 500 επαγγελματιών του χώρου από τουλάχιστον 70 χώρες του κόσμου, το κοσμοπολίτικο νησί μας θα αποτελέσει τον απόλυτο γαμήλιο προορισμό για τα επόμενα χρόνια, θα ενισχύσει την φήμη του και θα προσελκύσει νέα τουριστικά κοινά.
Ετοιμάζουμε εντυπωσιακές εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου που θα μείνουν αξέχαστες σε όλους. Για την ώρα δε θα ήθελα να σας αποκαλύψω περισσότερα αλλά να σας επιβεβαιώσω ότι εκείνες τις μέρες ολόκληρη η Ρόδος θα ζήσει κάτι μοναδικό και ταυτοχρονα λαμπερό!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου