ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Υπο «κανονικές» συνθήκες οι θερινές εκπτώσεις-Πρεμιέρα σήμερα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κορκίδης Βασίλης

Μετά το πε­ρυ­σι­νό σοκ με κλει­στές τρά­πε­ζες και capital controls, φέτος επι­στρέ­φου­με στην κα­νο­νι­κό­τη­τα, σχο­λιά­ζει η ΕΣΕΕ. Τα στοι­χεία δεν θα μπο­ρούν να συ­γκρι­θούν με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, ση­μειώ­νει ο πρό­ε­δρος της Συ­νο­μο­σπον­δί­ας.

Με την ευ­και­ρία της διε­νέρ­γειας των θε­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων που ξε­κι­νούν αύριο Δευ­τέ­ρα, 11 Ιου­λί­ου, η ΕΣΕΕ με επι­στο­λή της στις Εμπο­ρι­κές Ομο­σπον­δί­ες και όλους τους Εμπο­ρι­κούς Συλ­λό­γους της χώρας, έδωσε οδη­γί­ες και διευ­κρι­νί­σεις, για την έναρ­ξη των θε­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων όσο και για τη λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των την πρώτη Κυ­ρια­κή αυτών. Σύμ­φω­να με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τα­κτι­κές θε­ρι­νές εκ­πτώ­σεις του πα­ρό­ντος έτους θα αρ­χί­ζουν Δευ­τέ­ρα, 11 Ιου­λί­ου και θα λή­ξουν την Τε­τάρ­τη, 31 Αυ­γού­στου 2016. Η ΕΣΕΕ μετά το περ­σι­νό κα­λο­και­ρι­νό σοκ με κλει­στές τρά­πε­ζες, capital controls, δη­μο­ψή­φι­σμα, απει­λή Grexit και πολλά άλλα πρω­τό­γνω­ρα, επι­ση­μαί­νει ότι του­λά­χι­στον φέτος επι­στρέ­φου­με στη κα­νο­νι­κό­τη­τα και εύ­χε­ται στο λια­νε­μπό­ριο καλές δου­λειές ενώ προ­τρέ­πει τους κα­τα­να­λω­τές να εκ­με­ταλ­λευ­τούν τις πολ­λές ευ­και­ρί­ες που υπάρ­χουν, κά­νο­ντας φθη­νές και «έξυ­πνες» αγο­ρές.

Ενη­με­ρω­τι­κά, η ΕΣΕΕ ανα­φέ­ρει πως ο Γε­νι­κός Δεί­κτης Τιμών Κα­τα­να­λω­τή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώ­θη­κε κατά 0,7% τον Ιού­νιο του 2016, σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2015, ενώ σε σύ­γκρι­ση με το Μάιο του 2016, πα­ρου­σί­α­σε αύ­ξη­ση της τά­ξε­ως του 0,8%. Ο μέσος δεί­κτης του δω­δε­κά­μη­νου Ιου­λί­ου 2015 – Ιου­νί­ου 2016, σε σύ­γκρι­ση με τον ίδιο δεί­κτη του δω­δε­κά­μη­νου Ιου­λί­ου 2014 – Ιου­νί­ου 2015 πα­ρου­σί­α­σε μεί­ω­ση 1,1%.

Ο Εναρ­μο­νι­σμέ­νος Δεί­κτης Τιμών Κα­τα­να­λω­τή (Εν. Δ.Τ.Κ.), κα­τέ­γρα­ψε αύ­ξη­ση 0,2% τον Ιού­νιο του 2016, σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2015, ενώ σε σύ­γκρι­ση με το Μάιο του 2016 πα­ρου­σί­α­σε αύ­ξη­ση 1,3%. Ο μέσος εναρ­μο­νι­σμέ­νος δεί­κτης του δω­δε­κά­μη­νου Ιου­λί­ου 2015 – Ιου­νί­ου 2016 σε σύ­γκρι­ση με τον ίδιο δεί­κτη του δω­δε­κά­μη­νου Ιου­λί­ου 2014 – Ιου­νί­ου 2015 εμ­φά­νι­σε μεί­ω­ση 0,3%.

Η ΕΣΕΕ ση­μειώ­νει πως η αύ­ξη­ση του Γε­νι­κού Δεί­κτη Τιμών Κα­τα­να­λω­τή κατά 0,8% τον Ιού­νιο του 2016 σε σύ­γκρι­ση με το Μάιο του ίδιου έτους, προ­ήλ­θε κυ­ρί­ως από τις ακό­λου­θες μη­νιαί­ες με­τα­βο­λές:

Ιού­νιος 2016 / Μάιος 2016:

• Της ομά­δας «Έν­δυ­ση και υπό­δη­ση», η οποία κα­τέ­γρα­ψε άνοδο κατά 8,6%, λόγω επα­να­φο­ράς των τιμών στα προ θε­ρι­νού δε­καη­μέ­ρου εκ­πτώ­σε­ων επί­πε­δα.

• Της ομά­δας «Διαρ­κή αγαθά – Είδη νοι­κο­κυ­ριού και υπη­ρε­σί­ες», με αύ­ξη­ση 1,5%, λόγω επα­να­φο­ράς των τιμών στα προ θε­ρι­νού δε­καη­μέ­ρου εκ­πτώ­σε­ων επί­πε­δα και λόγω αύ­ξη­σης των τιμών στα είδη άμε­σης κα­τα­νά­λω­σης νοι­κο­κυ­ριού.

Επί­σης, ανα­φέ­ρει πως η μεί­ω­ση του Γε­νι­κού Δεί­κτη Τιμών Κα­τα­να­λω­τή κατά 0,7% τον Ιού­νιο του 2016 σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2015, προ­ήλ­θε κυ­ρί­ως από τις ακό­λου­θες ετή­σιες με­τα­βο­λές:

Ιού­νιος 2016 /2015:

• Της ομά­δας «Με­τα­φο­ρές», με μεί­ω­ση 4,7% λόγω πτώ­σης κυ­ρί­ως στις τιμές αγο­ράς αυ­το­κι­νή­των, στα καύ­σι­μα αυ­το­κι­νή­του (βεν­ζί­νη), στο πε­τρέ­λαιο κί­νη­σης, στα άλλα καύ­σι­μα, στη συ­ντή­ρη­ση και επι­σκευή εξο­πλι­σμού προ­σω­πι­κής με­τα­φο­ράς και στις συν­δυα­σμέ­νες με­τα­φο­ρές επι­βα­τών. Μέρος της μεί­ω­σης αυτής αντι­σταθ­μί­στη­κε από την αύ­ξη­ση κυ­ρί­ως των τιμών στα ει­σι­τή­ρια με­τα­φο­ράς επι­βα­τών με αε­ρο­πλά­νο, στις οδι­κές με­τα­φο­ρές επι­βα­τών και στις εγκα­τα­στά­σεις διο­δί­ων και παρ­κό­με­τρων.

• Της ομά­δας «Στέ­γα­ση», με υπο­χώ­ρη­ση κατά 4,4% λόγω μεί­ω­σης κυ­ρί­ως των τιμών στα ενοί­κια κα­τοι­κιών, στο πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, στο φυ­σι­κό αέριο, στις υπη­ρε­σί­ες κοι­νο­χρή­στων και στον ηλε­κτρι­σμό. Μέρος της μεί­ω­σης αυτής αντι­σταθ­μί­στη­κε από την αύ­ξη­ση των τιμών στα στε­ρεά καύ­σι­μα.

• Της ομά­δας «Ξε­νο­δο­χεία-Καφέ-Εστια­τό­ρια», με αύ­ξη­ση κατά 3,2%, λόγω αύ­ξη­σης κυ­ρί­ως των τιμών στα εστια­τό­ρια-ζα­χα­ρο­πλα­στεία-κα­φε­νεία-κυ­λι­κεία.

• Της ομά­δας «Υγεία», με αύ­ξη­ση κατά 2,8%, λόγω αύ­ξη­σης κυ­ρί­ως των τιμών στα φαρ­μα­κευ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα και στις κλι­νι­κές.

Ο πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ κ. Βα­σί­λης Κορ­κί­δης δή­λω­σε ότι «οι φε­τι­νές θε­ρι­νές εκ­πτώ­σεις ξε­κι­νούν υπό κα­νο­νι­κές συν­θή­κες και δεν θα έχουν τη τύχη των πε­ρυ­σι­νών που πέ­ρα­σαν εντε­λώς απα­ρα­τή­ρη­τες, λόγω ει­δι­κών συν­θη­κών, ασυ­νή­θι­στων κα­τα­στά­σε­ων και πρω­τό­γνω­ρων γε­γο­νό­των που συ­νέ­βη­σαν ταυ­τό­χρο­να κατά τη διάρ­κεια του δι­μή­νου Ιου­λί­ου-Αυ­γού­στου. Ως εκ τού­του, οποια­δή­πο­τε σύ­γκρι­ση με τη προη­γού­με­νη χρο­νιά, είναι μόνο για ιστο­ρι­κούς και στα­τι­στι­κούς λό­γους, αφού για πρώτη φορά εί­χα­με πε­ρί­ο­δο τα­κτι­κών εκ­πτώ­σε­ων με κλει­στές τρά­πε­ζες, capital controls, δη­μο­ψή­φι­σμα, νέο μνη­μό­νιο και πρό­ω­ρες εκλο­γές. Οι κα­λο­και­ρι­νές εκ­πτώ­σεις του 2016 ας ελ­πί­σου­με ότι θα επα­νέλ­θουν σε επί­πε­δα κα­νο­νι­κό­τη­τας με θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για το σύ­νο­λο του ελ­λη­νι­κού εμπο­ρί­ου. Εύ­χο­μαι σε εμπό­ρους και κα­τα­να­λω­τές, καλές κα­λο­και­ρι­νές εκ­πτώ­σεις, καλές δου­λειές και καλές αγο­ρές …»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.