ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπροσδιορίστηκε η δίκη για την φονική πλημμύρα του 2013

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
Γέφυρα Κρεμαστής

Για την 10η Ια­νουα­ρί­ου 2022 επα­να­προσ­διο­ρί­στη­κε, μετά από ανα­βο­λή, από την Ει­σαγ­γε­λία Εφε­τών Δω­δε­κα­νή­σου, η εκ­δί­κα­ση ενώ­πιον του Μι­κτού Ορ­κω­τού Δι­κα­στη­ρί­ου της Κω της υπό­θε­σης με κα­τη­γο­ρού­με­νους για πλημ­μύ­ρα από την οποί­αν μπο­ρού­σε να προ­κύ­ψει κοι­νός κίν­δυ­νος σε ξένα πράγ­μα­τα, κίν­δυ­νος σε άν­θρω­πο, με επέ­λευ­ση θα­νά­του κατά συρ­ροή και έκ­θε­ση, τον πρώην πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιάν­νη Μα­χαι­ρί­δη, τον πρώην δή­μαρ­χο Ρόδου και πρώην αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κο και τον πρώην δή­μαρ­χο Ρόδου κ. Στάθη Κου­σουρ­νά.

Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι είχαν αφε­θεί ελεύ­θε­ροι χωρίς όρους μετά την απο­λο­γία τους. Πα­ρό­τι ανέ­πτυ­ξαν με πο­λυ­σέ­λι­δα απο­λο­γη­τι­κά υπο­μνή­μα­τα αλλά και με προ­φο­ρι­κές τους κα­τα­θέ­σεις σο­βα­ρό αντί­λο­γο για τα αδι­κή­μα­τα, που τους απαγ­γέλ­θη­καν και συ­γκε­κρι­μέ­να για την υπαι­τιό­τη­τα, που τους απο­δί­δε­ται, για τις φο­νι­κές πλημ­μύ­ρες του Νο­εμ­βρί­ου του 2013, οι ισχυ­ρι­σμοί τους δεν έγι­ναν δε­κτοί.

Θυ­μί­ζου­με ότι οι τρεις πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νες, που διε­νερ­γή­θη­καν, κα­τέ­λη­ξαν στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι υπήρ­χε έλ­λει­ψη με­λέ­της, σχε­δια­σμού και κα­τό­πιν κα­τα­σκευ­ής ικα­νών έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, υλο­ποί­η­ση λαν­θα­σμέ­νων επι­λο­γών, όπως π.χ. κα­τα­σκευή δρό­μου στο πρω­τεύ­ον ή δευ­τε­ρεύ­ον οδικό δί­κτυο, εγκαρ­σί­ως μέσα σε ρέ­μα­τα, πα­ντε­λής έλ­λει­ψη αστυ­νό­μευ­σης για τις πα­ρεμ­βά­σεις τρί­των στα υδα­το­ρέ­μα­τα και τέλος απο­μεί­ω­ση του πλά­τους των υδα­το­ρε­μά­των.

Σύμ­φω­να με το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο, από την πλημ­μύ­ρα πνί­γη­καν οι Κων/νος Αρ­γυ­ρό­που­λος του Γε­ωρ­γί­ου, ηλι­κί­ας τότε 50 ετών, η Ανα­στα­σία Κα­τσα­ρού του Ιω­άν­νη, 36 ετών, η Καλ­λιό­πη Πα­να­γιώ­του του Φει­δία, 54 ετών και ο Ιω­άν­νης Μπαϊ­ρά­μης του Μικέ, 63 ετών, που πα­ρα­σύρ­θη­καν από την ορμή των νερών του πο­τα­μού, στις γέ­φυ­ρες Πα­στί­δας και Κρε­μα­στής, ενώ έχει προ­κλη­θιεί ζημία ύψους του­λά­χι­στον 577.533 ευρώ σε οι­κο­συ­σκευ­ές ιδιω­τών στην Ια­λυ­σό, στις Πε­τα­λού­δες, στην Πα­στί­δα, στην Καλ­λι­θέα και στην Λίνδο, ύψους του­λά­χι­στον 699,330 ευρώ σε εμπο­ρι­κές, βιο­μη­χα­νι­κές και βιο­τε­χνι­κές εγκα­τα­στά­σεις στην Κρε­μα­στή και στην Ια­λυ­σό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υπο­δο­μές και στο οδικό δί­κτυο.

Στη δίκη θα κλη­θούν εκ νέου 27 μάρ­τυ­ρες.

Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι έχουν επι­ση­μά­νει ότι οι διώ­ξεις για τους θα­νά­τους στον Κρε­μα­στε­νό πο­τα­μό πε­ριο­ρί­στη­καν στους ίδιους όταν την αρ­μο­διό­τη­τα για την δια­κο­πή της κυ­κλο­φο­ρί­ας είχε η ΕΛΑΣ. Ανά­λο­γες πα­ρα­λεί­ψεις, όπως επε­σή­μα­ναν, υπήρ­ξαν και από την Πυ­ρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία αφού η δεύ­τε­ρη δεν είχε συν­δρά­μει στην κα­τά­στα­ση ανά­γκης που βρέ­θη­καν οι απω­λε­σθέ­ντες πα­ρό­τι εκλή­θη­σαν προς τούτο.

Ο κ. Μα­χαι­ρί­δης εξέ­θε­σε μά­λι­στα ότι το έτος 2013 είχε ολο­κλη­ρω­θεί η με­λέ­τη της κα­τα­σκευ­ής της νέας γέ­φυ­ρας, είχαν εξευ­ρε­θεί οι πόροι, είχε δη­μο­πρα­τη­θεί το έργο και στις 20 Μαϊου 2014 υπε­γρά­φη η ερ­γο­λα­βι­κή σύμ­βα­ση και σή­με­ρα πα­ρα­μέ­νει στά­σι­μη η κα­τά­στα­ση ως είχε.

Για την δια­βό­η­τη “Ιρ­λαν­δι­κή διά­βα­ση” επε­σή­μα­νε ότι το συ­γκε­κρι­μέ­νο μη νό­μι­μο έργο δεν το κα­τα­σκεύ­α­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια, δεν εμπί­πτει στις αρ­μο­διό­τη­τες της και δεν απο­τε­λεί νό­μι­μο επαρ­χια­κό δί­κτυο.

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος επε­σή­μα­νε με­τα­ξύ άλλων ότι στις αρ­μο­διό­τη­τες του Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, ως πο­λι­τι­κού προ­σώ­που και διοι­κη­τι­κού ορ­γά­νου, δεν συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η προ­σω­πι­κή ευ­θύ­νη και δυ­να­τό­τη­τα για την εκτέ­λε­ση αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και σε κα­νέ­να ση­μείο του κα­τη­γο­ρη­τη­ρί­ου δεν ανα­φέ­ρε­ται και φυ­σι­κά ου­δέ­πο­τε υπήρ­ξε, οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής αδρά­νειά του, για την εκτέ­λε­ση οι­κεί­ας από­φα­σης του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου ή της Οι­κο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και με­λέ­τες.

Ως προς την πα­ρά­λει­ψη κι­νη­το­ποί­η­σης του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού, καί­τοι είχαν εγκαί­ρως ενη­με­ρω­θεί για τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να, με έγ­γρα­φο της ΕΜΥ επε­σή­μα­ναν, με­τα­ξύ άλλων, ότι στην δι­κο­γρα­φία πα­ρου­σιά­ζε­ται το έγ­γρα­φο της ΕΜΥ, ως ένα πολύ ση­μα­ντι­κό έγ­γρα­φο που τους προει­δο­ποί­η­σε για ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να και βάσει αυτού, θα έπρε­πε όλος ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός σχε­δόν «να δια­κό­ψει την κα­θη­με­ρι­νή ζωή του τόπου», να κλεί­σουν δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες, να κλεί­σουν δρό­μοι και εν γένει να βρί­σκο­νται όλοι έτοι­μοι για μία εκτε­τα­μέ­νη φυ­σι­κή κα­τα­στρο­φή.

Ως συ­νή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σής τους πα­ρί­στα­νται οι δι­κη­γό­ροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μο­ρά­ρης, Δ. Σα­λα­μα­στρά­κης και Μ. Κου­τσού­κος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.