ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζουν να πιέζουν για τις τιμές οι tour operators – Eνώπιον διλημμάτων οι ξενοδόχοι και της Pόδου

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
Τουρίστες 6

Υπό την μέγγενη των μεγάλων tour operators τελούν οι ξενο­δό­χοι της Ρόδου, που δέχο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρες πιέσεις είτε για να «σπάσουν» συμ­βό­λαια είτε για να ρίξουν τις τιμές, με κίνητρο και στις δύο περι­πτώ­σεις τα όσο το δυνατόν φθη­νό­τερα πακέτα για τη σεζόν του 2020, ακόμα και για την τρέ­χουσα του­ρι­στική περίοδο!

Ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρίες της «δημο­κρα­τι­κής» ανα­φέ­ρουν ότι αρκετοί ξενο­δό­χοι ανα­γκά­στη­καν να υπο­χω­ρή­σουν στις σκληρές πιέσεις των tour operators, προ­κει­μέ­νου να περιο­ρί­σουν τις απώ­λειες εσόδων από τις «διαρ­ροές» προς άλλους αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς που προ­βάλ­λουν δυνα­μικά ως το αντί­πα­λον δέος της Ρόδου, όπως οι αγορές της Αιγύ­πτου, της Τουρ­κίας και της Τυνη­σίας που εξε­λίσ­σο­νται σε μεγάλο αγκάθι για τα Δωδε­κά­νησα.

Κι επειδή… η καλή μέρα από το πρωί φαί­νε­ται, πίσω από τους πανη­γυ­ρι­σμούς για τους αυξη­μέ­νους αριθ­μούς των αφίξεων, κρύ­βε­ται μεγάλη αγωνία και ισχυρές πιέσεις ακόμα και για τη σεζόν του 2019.

Όπως έγραψε η «δ» και επι­βε­βαιώ­θηκε, οι πιέσεις αφορούν και τα πακέτα του 2019, αφού η αβε­βαιό­τητα λόγω των περιο­ρι­σμέ­νων κρα­τή­σεων, επέφερε εκπτώ­σεις και σε πολλές περι­πτώ­σεις, γεν­ναίες.

Αξιο­ση­μεί­ωτο είναι το γεγονός πως παρα­τά­θηκε μέχρι τα τέλη Μαΐου η περί­ο­δος εκπτώ­σεων (που φέτος έφτασε μέχρι και το 35%) για κρα­τή­σεις που θεω­ρού­νται έγκαι­ρες (early bookings) ενώ η συγκε­κρι­μένη περί­ο­δος εκπτώ­σεων ολο­κλη­ρώ­νε­ται τυπικά στις 31 Ιανουα­ρίου και τα τελευ­ταία χρόνια παρα­τεί­νο­νταν μέχρι και τα τέλη Μαρτίου!

Η παρα­τε­τα­μένη περί­ο­δος εκπτώ­σεων, είχε άμεσες επι­πτώ­σεις στην υπο­γραφή των νέων συμ­βο­λαίων εξα­φα­νί­ζο­ντας όχι μόνο την προ­ο­πτική της αύξησης, αλλά δεν επέ­τρεψε καν να δια­τη­ρη­θούν οι τιμές στα ίδια επίπεδα με τα περσινά στην πλειο­νό­τητα των συμ­βο­λαίων με απο­τέ­λε­σμα οι τιμές διά­θε­σης των δωμα­τίων να κινού­νται σε χαμη­λό­τερα επίπεδα από πέρυσι, πλην ελα­χί­στων μεμο­νω­μέ­νων περι­πτώ­σεων.

Γνωστός ξενο­δό­χος της Ρόδου, δήλωσε στη «δ» πως η παρούσα κατά­σταση δεν πρό­κει­ται αν βγει σε καλό για την τοπική ξενο­δο­χία που βρί­σκε­ται ενώπιον μεγάλων προ­κλή­σεων.

Το σκε­πτικό των tour operators για την Ελλάδα, δια­φαί­νε­ται, όπως είπε στα συμ­βό­λαια που επι­διώ­κουν να υπο­γρά­ψουν με τους ξενο­δό­χους, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι το γεγονός πως οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις γίνο­νται σε μια περίοδο που η αγορά παρου­σιά­ζει «αρρυθ­μίες».

Ηδη στη Ρόδο, υπέ­κυ­ψαν πολλοί ξενο­δό­χοι στην αλλαγή πλάνων της TUI, που έχει «και το μαχαίρι και το καρ­πούζι» όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο Ρόδιος ξενο­δό­χος. Μάλιστα έκανε γνωστό, πως ακόμα και κι εκείνοι οι λίγοι που προ­τί­μη­σαν να σπάσουν τα συμ­βό­λαια από το να προ­χω­ρή­σουν στις εκπτώ­σεις, που ζητούσε ο του­ρι­στι­κός οργα­νι­σμός, δεν ξέρουν αν οι συνερ­γα­σίες με άλλους οργα­νι­σμούς θα έχει καλύ­τερο απο­τέ­λε­σμα.

«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα πορευό­μα­στε, γι αυτό και δίνουμε εκπτώ­σεις ακόμα και για το δίμηνο Ιουλίου- Αυγού­στου αφού υπάρ­χουν αδιά­θετα δωμάτια», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά σημειώ­νο­ντας ότι και ο ίδιος δέχθηκε να μετα­τρέ­ψει το συμ­βό­λαιό του από «commitment» σε «allotment».

Να σημειω­θεί ότι στην περί­πτωση «commitment», τα δωμάτια δεσμεύ­ο­νταν για συγκε­κρι­μένο χρονικό διά­στημα με ορι­σμένη τιμή και ο τουρ οπε­ρέι­τορ είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να πλη­ρώ­σει τον ξενο­δόχο ανε­ξάρ­τητα από το αν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τα δωμάτια ή όχι ενώ στην περί­πτωση «allotment», τα δωμάτια ο τουρ οπε­ρέϊ­τορ πλη­ρώ­νει μόνο για τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν πελάτες του.

Πάντως το γεγονός πως υπάρ­χουν ακόμη αρκετά κενά και κατά την υψηλή του­ρι­στική περίοδο στα ξενο­δο­χεία της Ρόδου, εν μέρει απο­δί­δε­ται από παρά­γο­ντες του του­ρι­σμού στην ολοένα πιο δυνα­μικά ανερ­χό­μενη τάση των ανε­ξάρ­τη­των ταξι­διών (εκτός πακέτου) και της προ­τί­μη­σης των κατα­λυ­μά­των του Airbnb, γι αυτό και υπάρ­χουν ερω­τη­μα­τικά για το τι μέλλει γενέ­σθαι.

Η άνοδος άλλων προ­ο­ρι­σμών της Μεσο­γείου, όπως είναι η Αίγυ­πτος ή η Τουρκία, που αντα­γω­νί­ζο­νται ωστόσο πιο πολύ τους προ­ο­ρι­σμούς των Δωδε­κα­νή­σων παρά των Κυκλά­δων, είναι μια αστάθ­μητη παρά­με­τρος που με προ­βλη­μα­τι­σμό εξε­τά­ζουν οι παρά­γο­ντες του του­ρι­σμού της περιο­χής μας.

Το βέβαιον είναι ότι οι εξε­λί­ξεις θα απο­τυ­πω­θούν ανα­πό­φευ­κτα και στα φετινά έσοδα των ξενο­δο­χείων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.