Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ρόδου και ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Casino Rodos μια εκδήλωση γεμάτη λογοτεχνία, ιστορία, μνήμες και συγκίνηση.

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της συγγραφέως και εικαστικού  Μαρίνας Βαμβακά «Εγώ η Ελισάβετ, πώς μπορώ να ξεχάσω», ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη και τη μεγάλη περιπέτεια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης για χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Τον συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης είχε η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ,  κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, με καλεσμένους σημαντικούς ομιλητές οι οποίοι φώτισαν ο καθένας από τη δική του σκοπιά πολλές και σημαντικές πτυχές του έργου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης, δικηγόρος και πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών κάνοντας αναφορά στη συγγραφέα, την προσωπικότητά της, στην μακροχρόνια φιλική σχέση που συνδέει τις οικογένειές τους, όσο και στα στοιχεία του βιβλίου που του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Η δημοσιογράφος κ.  Ρένα Βενιανάκη ανέλυσε το βιβλίο μέσα από τη δική της οπτική ως αναγνώστρια για την αφηγηματική και τη λογοτεχνική του αξία.

Ακολούθως ο κ. Σωτήρης Ντάλης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεντρώθηκε στο διαχρονικό ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και γενικότερα στις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε από την ίδια τη συγγραφέα, που μίλησε για όλα όσα την παρακίνησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο είναι βαθιά εμποτισμένο από τις οικογενειακές της μνήμες και τις αφηγήσεις των δικών της, όσο εξίσου και από δική της ενδελεχή έρευνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του Δήμου Ρόδου, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Τσοπανάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ρόδου κ. Νικόλαος Χατζηπέτρος.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Λίτσα Φτακλάκη και Μιχάλης Μπαριανάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Μάνος Κόκκινος, ο Αντισυνταγματάρχης Διαβιβάσεων κ. Σταμάτης Μαλαχιάς εκπροσωπώντας την 95ΑΔΤΕ, η κ. Ράνια Κοσιώρη Υπο-πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, ο κ. Παύλος Μπακίρης Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, η κ. Βεατρίκη Σέρβου Πρόεδρος του Ομίλου Inner Wheel Ρόδου, ο κ. Κυριάκος Κυριακούλης Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία», αλλά και πολλοί φίλοι της λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων από τον Στάθη Ευαγγελινίδη, κριτικό τέχνης και τη Νάνσυ Τρυποσκούφη. Ο ατμοσφαιρικός χώρος, οι εξαιρετικές ομιλίες, η παρουσία της συγγραφέως, οι αναγνώσεις, το βίντεο με εικόνες από την Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα που προβλήθηκε, αλλά και συνολικά η διάθεση όλων των παρευρισκομένων χάρισαν μια ξεχωριστή βραδιά όπου η ιστορία, η λογοτεχνία και οι ανθρώπινες αξίες συνταίριαξαν με τρόπο ξεχωριστό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ