Ειδήσεις

Ποινές κάθειρξης 18 ετών για μεταφορά στη Ρόδο παράνομων μεταναστών

Σε ποινή κάθειρξης 18 ετών και χρηματική ποινή 60.000 ευρώ καταδικάστηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι I. D. του A., 38 ετών, υπήκοος Ρωσίας, καπετάνιος του σκάφους «TRINITY» σημαίας Η.Π.Α., που συνελήφθη από λιμενικούς του τμήματος ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στη μαρίνα του Μανδρακίου την 23η Ιανουαρίου 2014 και S. G. του O. 29 ετών, κάτοικος Ρόδου.
Αθώος κρίθηκε ο Γεωργιανός συγκατηγορούμενός τους L. S. του A., 28 ετών.
Την 23η Ιανουαρίου 2014 περί ώρα 22:30, μετά από επικοινωνία μέσω ασυρμάτου λιμενικού με το σκάφος «TRINITY», το οποίο έπλεε σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις βόριες ακτές της Ρόδου, με κατεύθυνση τη μαρίνα Μανδρακίου, έλαβε την απάντηση ότι επέβαιναν σ’ αυτό τρεις Ρώσοι και επιθυμούσαν να καταπλεύσουν στη Ρόδο για λόγους αναψυχής.
Με τον κατάπλου του σκάφους στη μαρίνα Μανδρακίου διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος και ταυτοπροσωπεία των επιβαινόντων και διαπιστώθηκε ότι σε αυτό επέβαιναν ως πλήρωμα οι ανωτέρω τρεις συλληφθέντες αλλά και πέντε υπήκοοι Συρίας οι οποίοι εστερούντο νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ο πρώτος διακινητής δήλωσε ότι θα ελάμβανε 5.000 €, ήτοι 1.000 € για κάθε παράνομο μετανάστη που θα μετέφερε από τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, που βρίσκεται στην Τουρκία, ονόματι «Μεμέτ», μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των παράνομων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου ένα μήνα από τη σύλληψη του, συμφώνησε με τον ανωτέρω Τούρκο, να μεταφέρει, ως επαγγελματίας ναυτικός που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Μαρμαρίς, παράνομα από το Μαρμαρίς στην Ελλάδα, υπηκόους τρίτης χώρας, που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.
Στις 23 Ιανουαρίου 2014 τον πήρε τηλέφωνο ο Τούρκος και του ζήτησε να μεταφέρει παρανόμως πέντε άτομα στην Ελλάδα, έναντι του αντιτίμου των 5.000 ευρώ, ήτοι των 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, ποσό που θα κατατίθετο στον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς.
Οι ανωτέρω μετανάστες ήταν συνεννοημένοι και έφτασαν στο Μαρμαρίς στις 22 Ιανουαρίου 2014. Εκεί τους ανέμενε αυτός, τους ανέφερε ότι λόγω κακοκαιρίας η μεταφορά θα πραγματοποιείτο την επόμενη ημέρα και τους μετέφερε σε ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσουν.
Την επόμενη ημέρα, ήτοι στις 23 Ιανουαρίου 2014, οι παράνομοι μετανάστες, υπήκοοι Συρίας, έφτασαν με ταξί στην πύλη της μαρίνας του Μαρμαρίς, όπου τους ανέμενε ο συγκατηγορούμενός του S. G., ο οποίος τους μετέφερε και τους επιβίβασε στο ανωτέρω σκάφος.
Βραδινές ώρες ξεκίνησαν τον πλου προς τα παράλια της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του πλου αυτός έλεγε στους λαθρομετανάστες να μείνουν καθιστοί για να μην είναι ορατοί από έξω και να κάνουν ησυχία για να μην τον εκνευρίζουν.
Επίσης, κατέθεσε ότι, ο προαναφερόμενος του είπε να επικοινωνήσει με άγνωστο άνδρα ονόματι «Gela», κάτοικο Ρόδου.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι βρισκόταν στο σκάφος σαν εκπαιδευόμενος ναυτικός.
Ο τρίτος στην απολογία του ανέφερε ότι δε συνέδραμε στη μεταφορά των παράνομων μεταναστών, αλλά επιθυμούσε να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, διότι δε μπορούσε να εξασφαλίσει βίζα.
Οι παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε και αποδόθηκε σε μεσεγγυούχο.
Επίσης, στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το ποσό των 2.500 €.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης των δύο πρώτων κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι Δημήτρης Αντωνιάδης και Γ. Μπαλαλής και του τρίτου οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Βίκη Μαυρονικόλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου