Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε ο ξενώνας για τη φιλοξενία αστέγων

Θέμα χρόνου είναι να λειτουργήσει πλέον ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων που δημιούργησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με αρκετές επιχειρήσεις του νησιού μας, στο κτήριο της πρώην ΥΕΒ στην οδό Καποδιστρίου. Η τελετή των εγκαινίων του ξενώνα, που θα γίνει καταφύγιο για συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στο δρόμο, πραγματοποιήθηκε χθες. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος συνεπικουρούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο κ. Γιάννη Χαλκιά, τον διάκο κ. Κων. Χατζημιχαήλ και τον ιερέα κ. Μερκούρη Ζαχαριά.
Παρέστησαν στην τελετή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης και εκπρόσωποι των εταιρειών που συνέβαλαν ώστε να κατασκευαστεί ο ξενώνας.
Μετά το πέρας της τελετής απονεμήθηκαν στους επιχειρηματίες από τον περιφερειάρχη κ Γιάννη Μαχαιρίδη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τιμητικές διακρίσεις.
Στον ξενώνα, που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, μια κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες συσκευές, σαλόνι, τηλεόραση και μπάνιο, θα είναι δυνατό να φιλοξενηθούν εννέα άνδρες και οκτώ γυναίκες.
Μέχρι στιγμής αιτήματα για να φιλοξενηθούν στον ξενώνα έχουν υποβάλει δυο ηλικιωμένοι (ένας άνδρας και μια γυναίκα), που δεν έχουν που να μείνουν.
«Πραγματοποιούμε μια σεμνή τελετή για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που δεν υλοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά 46 συμπολίτες μας επιχειρηματίες. Κάποια στιγμή με επισκέφθηκε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας MOSQ ARCHITECTURE INTERIORS CONSTRUCTION κ. Μιχάλης Μοσκιού και μου εξέφρασε την επιθυμία να προσφέρει στον κοινωνικό τομέα. Τότε είχε γραφεί στον τοπικό τύπο θέμα για τους άστεγους του νησιού μας Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια υποδομή που θα φιλοξενεί Ροδίτες, που δεν διαθέτουν στέγη», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει χώρους στο κτήριο της πρώην ΥΕΒ. Τους διαμορφώσαμε κατάλληλα ώστε να δημιουργηθούν διαμερίσματα για τη φιλοξενία αστέγων. Τουλάχιστον 46 συμπολίτες μας πρόσφεραν είτε υλικά είτε εργασία για να δημιουργηθεί ο ξενώνας. Είναι δύσκολο στη σημερινή εποχή να βρει κανείς ανθρώπους πρόθυμους να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως ήταν τεράστια η συμβολή των επιχειρηματιών στη δημιουργία του ξενώνα.
«Την ευθύνη για τη διαχείριση του ξενώνα θα έχει η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή. Υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν. Ο ξενώνας που δημιουργήσαμε μπορεί να λύσει προσωρινά τα προβλήματα συνανθρώπων μας», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν για να δημιουργηθεί ένας ξενώνας που μπορεί να προσφέρει στέγη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα κοινωνικά προβλήματα και στη Ρόδο είναι πολλά. Δεν είναι όμως πολλοί οι άνθρωποι που με έχουν επισκεφθεί και μου ζήτησαν στέγη», δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και πρόσθεσε πως για τη λειτουργία του ξενώνα θα πρέπει να συμβάλει και η κοινωνία του νησιού.
«Οι δικές μας ενέργειες περισσότερο συντονιστικές είναι. Η συμβολή της κοινωνίας είναι αυτή που θα βοηθήσει τους πολίτες που δοκιμάζονται», δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου και πρόσθεσε πως η οικονομική κρίση έδειξε πως υπάρχει ακόμη μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα.
«Θα έπρεπε να έχουμε κάνει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες. Η συμβολή των επιχειρηματιών δείχνει πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όλοι οφείλουμε στο κοινωνικό σύνολο. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να τελεσφορήσει», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα μένουν στον ξενώνα όσοι δεν έχουν στέγη, ο κ. Κύριλλος δήλωσε:
«Οι άστεγοι θα μένουν στον ξενώνα μέχρι την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Όταν θα βρίσκουν κατάλυμα σε άλλο χώρο θα αποχωρούν», δήλωσε ο κ. Κύριλλος, που ήρθε σε επικοινωνία με τους υπευθύνους ανάλογων δομών στη χώρα.
«Από την επικοινωνία που είχαμε διαπιστώσαμε πως υπάρχουν προβλήματα στις δομές αυτές. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.
Σχετικά με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του ξενώνα, ο κ. Κύριλλος δήλωσε:
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ξενώνας θα τεθεί σε λειτουργία. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα κάποιες διαδικασίες» .
«Να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μοσκιού.
«Συζητήσαμε για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τότε είχαμε κρίνει πως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι για να ανακουφίσουμε αυτούς που πάσχουν. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν για να δημιουργηθεί ο ξενώνας. Ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και αλληλεγγύης», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Ήταν η ενδεδειγμένη λύση, να διαχειριστεί τον ξενώνα η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Πιστεύω πως θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου