Συνεντεύξεις

Γιώργος Καββαθάς: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον»

Μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του στο τιμόνι της ΓΣΕΒΕΕ ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Καββαθάς, μιλάει σήμερα στη “δημοκρατική” για τους στόχους της θητείας του αλλά και για τα καυτά θέματα όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, οι πολύ υψηλές τιμές στην ενέργεια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και για τους δασμούς Τραμπ, που όμως “δεν συνιστούν συστημικό σοκ για την Ελλάδα” –όπως υπογραμμίζει.
• Να ξεκινήσουμε από την επανεκλογή σας στο τιμόνι της ΓΣΕΒΕΕ. Ποιοι θα είναι οι στόχοι για φέτος;
Οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συναδέλφους, από όλη την Ελλάδα, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν συνολικά στη διοίκηση και σε εμένα προσωπικά.
Η ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί σημείο επαφής, διεκδίκησης και ανάπτυξης προτάσεων για το σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε μία διαρκή οικονομική και όχι μόνο πίεση, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια των διαδοχικών κρίσεων. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στη διοίκηση συνολικά λοιπόν, προσφέρει μια ικανοποίηση από την άποψη ότι ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε, αναγνωρίζεται και αποδίδει καρπούς. Καθώς όμως παραμένουμε σε συνθήκες κρίσης, δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες σε όλους μας, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουν καλύτερες ημέρες στην αγορά, στην πραγματική οικονομία της καθημερινότητας.
Παραμένουμε σε περίοδο δυσκολιών, υπερβολικών οικονομικών βαρών, κρίσης ρευστότητας, αποκλεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα αυξημένου λειτουργικού κόστους και επίμονης ακρίβειας. Και βέβαια παραμένει η άδικη φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων από το αναχρονιστικό μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης.
Τα επιχειρήματα δε, για τη διαιώνιση πολιτικών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καταρρίπτονται διαδοχικά, τόσο από τη συμβολή που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στην οικονομία και την απασχόληση, όσο και από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων.
Οι στόχοι συνεπώς της ΓΣΕΒΕΕ ουσιαστικά δεν αλλάζουν. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, που σημαίνει μείωση των βαρών (φορολογικών, διοικητικών κ.λπ.), πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ρεαλιστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, πολιτικές για την ομαλή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Εν τέλει θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δημόσιες πολιτικές που στο κέντρο τους θα έχουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν το 85% των θέσεων απασχόλησης.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για το μέτρο σχετικά με την επιδότηση ρεύματος για τους επαγγελματίες. Την ώρα που η ακρίβεια και οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει στα ύψη οι επιχειρήσεις (και κυρίως οι ΜμΕ και οι πολύ μικρές) είναι αντιμέτωπες με πολλά λειτουργικά κόστη.
Το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν την τελευταία τριετία οι επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον το διπλάσιο από πριν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ιδίως στο διάστημα της ρήτρας αναπροσαρμογής, ήταν ακόμα μεγαλύτερο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Η τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας είναι ενδεικτική όσων σας περιέγραψα πριν. Το μέτρο της επιδότησης στις επιχειρήσεις που ανακοινώθηκε στο προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτική αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Αφορά περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι υποδεκαπλάσιο της υπερβάλλουσας χρέωσης που καταβάλουμε κάθε μήνα. Οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας είναι πολλές και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις ακριβότερες χώρες λιανικής διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος, παρόλο που η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή έχει πολλαπλασιαστεί, αποδεικνύει κατά τη γνώμη μας ότι η αλυσίδα της ενέργειας πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, να θεσπιστούν νέοι κανόνες που να υπηρετούν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σταθερά την τελευταία τριετία, στις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αναδεικνύεται ως ένα εκ των κορυφαίων προβλημάτων το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιδοτήσεις ρεύματος που δίνονται στα νοικοκυριά και το φιλοδώρημα που αποφασίστηκε εσχάτως για τις επιχειρήσεις, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από επιδότηση για τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα. Δεν πρόκειται για μέτρα επίλυσης του προβλήματος, αλλά για ημίμετρα λείανσης των αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης του συνολικού κόστους στέγασης (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), που με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επομένως επιδρά στον κύκλο εργασιών μειώνοντας τα περιθώρια των επαγγελματιών να συγκρατήσουν τις τιμές των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Η επιλογή να διασφαλιστούν υπερβολικά κέρδη στην αλυσίδα της ενέργειας αποτελεί τελικά πρόβλημα της εθνικής οικονομίας και σε επίπεδο αντοχών και σε επίπεδο επίτευξης ανάπτυξης. Εμείς έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων διαφυγής από αυτή τη μέγγενη, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν βλέπουμε κάποια ανταπόκριση.
• Σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην εστίαση και στον τουρισμό, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και αντίθετες απόψεις από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Θα πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι της εφαρμογής της;
Η ΓΣΕΒΕΕ από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας είχε επισημάνει τα προβληματικά στοιχεία για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα να δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεων χωρίς την απειλή προστίμων. Στόχος ήταν η εμπειρική αξιολόγηση του μέτρου, να εντοπιστούν τα προβλήματα των ιδιαιτεροτήτων κάθε κλάδου, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εφαρμογή ώστε να μην προκληθούν δυσανάλογα προβλήματα και να μην υποστούν άδικα συνέπειες οι επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα της βεβιασμένης τελικά υιοθέτησης προκαλεί μεγάλα προβλήματα και αντιδράσεις. Τα κυριότερα είναι ότι η όλη διαδικασία συνεπάγεται ένα τεράστιο πρόσθετο διοικητικό βάρος, που ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ενσωματώσουν έτσι όπως τουλάχιστον έχει θεσπιστεί. Εάν δεν εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες εξελίξεις και πραγματικότητες πολύ φοβάμαι ότι η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει ένα μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και κυρίως έναν μηχανισμό διαρκούς επιβολής προστίμων που εν τέλει θα δοκιμάσει τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων.
• Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τους διατλαντικούς δασμούς, έχει προκαλέσει γενικότερη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς. Τι πρέπει να περιμένουμε για την Ελλάδα και πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση κατά την άποψή σας;
Είναι γεγονός πως η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και ανεξάρτητα με τις όποιες εξελίξεις θα έχει συνέπειες και για την ελληνική οικονομία. Από τα στοιχεία κατ’ αρχάς φαίνεται ότι οι δασμοί Τραμπ δεν συνιστούν συστημικό σοκ για την Ελλάδα. Οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ είναι γύρω στο 4 % επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο πλήττουν συγκεκριμένα εξαγωγικά προϊόντα, όπως πχ το αλουμίνιο και προσθέτουν ένα ακόμη εξωτερικό ρίσκο σε μία περίοδο εύθραυστης ανάκαμψης. Σε αυτή τη φάση, που ακόμα όλα είναι ρευστά και δεν μπορούμε με ασφάλεια να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, ίσως θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί δημοσιονομική εφεδρεία – ένα πρόσθετο αποθεματικό στον προϋπολογισμό – για να απορροφηθούν βραχυπρόθεσμες απώλειες εξαγωγών ή τουριστικής ζήτησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου